Στέλλα Σακονίδου: Το Au Pair στα γαλλικά μπορεί να σημαίνει “ισάξιος”, στη ζωή όμως “Άνθρωπος”!

 Στέλλα Σακονίδου: Το Au Pair στα γαλλικά μπορεί να σημαίνει “ισάξιος”, στη ζωή όμως “Άνθρωπος”!

της συντάκτριας Χριστίνας Αζοπούλου

Η λέξη “Au Pair”, έχει γαλλική προέλευση και σημαίνει μαζί και ισάξια…

Εάν είσαι άνθρωπος που συνδυάζεις ταξίδι με εργασία και γνωριμία με νέες κουλτούρες, τότε η συνέντευξη αυτή θα σου φτιάξει την μέρα! Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα το πρόγραμμα au pair δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Για το λόγο αυτό βρήκαμε μία πρώην au pair και αναζητήσαμε απαντήσεις. Η Στέλλα Σακονίδου μας ενημερώνει τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα au pair! Συντονίσου εδώ!

AupairWorld_Logo_RGB

Χριστίνα Αζοπούλου: Τι ακριβώς είναι το Au pair και πως μπορεί να πληροφορηθεί κάποιος περί αυτού;

Στέλλα Σακονίδου: “Au Pair” το οποίο έχει γαλλική προέλευση και σημαίνει μαζί και ισάξια, είναι η οικιακή βοήθεια από άτομο που κατάγεται από άλλη χώρα και προσανατολίζεται κυρίως στην φροντίδα των παιδιών της οικογένειας. Η κάθε κοπέλα θεωρείται ισάξιο μέλος της οικογένειας. Είναι part time απασχόληση καθώς η οικογένεια υποδοχής πρέπει να παρέχει στην κοπέλα που ζει μαζί τους την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα για την γλώσσα της χώρας υποδοχής ή οτιδήποτε άλλο την ενδιαφέρει καθώς και χρόνο για να περιηγηθεί στη χώρα και να μάθει για την κουλτούρα της. Ακόμη, η οικογένεια παρέχει στέγη και διατροφή στην κοπέλα που εργάζεται στο σπίτι όπως και ένα pocket money (το ποσό διαφέρει ανάλογα με τη χώρα υποδοχής) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί. Υπάρχουν πάρα πολλά sites στο internet στα οποία μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί για το “au pair” όπως το aupairworld από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα που σε ενημερώνει ακριβώς για την κάθε χώρα υποδοχής . Επίσης, το aupair το greataupair και aupairamerica

13823467_10208526099304333_1139444475_n

Χ.Α.: Σε ποια χώρα μετοίκησες και με τι ακριβώς ασχολήθηκες εκεί;

Στ.Σ.: Η χώρα που επέλεξα να μετακομίσω ήταν η Ολλανδία, κυρίως γιατί πίστευα ότι θα ήταν εντελώς διαφορετικά από την Ελλάδα (και είχα δίκιο) και διότι δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ολλανδικά για να επικοινωνήσεις. Σχεδόν όλοι μιλούν άπταιστα αγγλικά και αυτό μου φάνηκε χρήσιμο τουλάχιστον για την αρχή. Η κύρια ασχολία μου στην οικογένεια με την οποία ζούσα ήταν η φροντίδα του ενός από τα τρία παιδιά τους καθώς ήταν ένα κορίτσι με αναπηρία. Ως κοινωνική λειτουργός που θα ήθελα να δραστηριοποιηθώ στον τομέα της ειδικής αγωγής θεώρησα ενδιαφέρουσα εμπειρία να ζήσω σε μία οικογένεια στην οποία υπάρχει η αναπηρία και πως είναι να φροντίζεις ένα άτομο με αναπηρία. Ήμουν κυρίως υπεύθυνη για την προσωπική υγιεινή και τη διατροφή του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας και την δημιουργική της απασχόληση, με περιπάτους και παιχνίδι.

Χ.Α.: Αποτελεί το πρόγραμμα αυτό διέξοδο από την έλλειψη θέσεων εργασίας που βιώνει η χώρα;

Στ.Σ.: Νομίζω πως για ένα άτομο, που επιθυμεί να ψάξει για την τύχη του κάπου στο εξωτερικό και θεωρεί πως η ευκαιρίες για απασχόληση στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, το “au pair” είναι μια καλή αρχή. Κι αυτό γιατί, αρχικά θα βρίσκεται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, χωρίς πολλές ευθύνες και θα έχει το χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα ομαλότερα. Θα έχει την ευκαιρία, να συνδιαλέγεται με γηγενείς και δεν θα πέσει στην παγίδα του να συναναστρέφεται μόνο με άλλους μετανάστες και έτσι θα ενσωματωθεί γρηγορότερα. Επίσης, εφόσον είναι part time εργασία θα έχει το χρόνο να ερευνήσει την αγορά εργασίας στη νέα χώρα και να εμπλουτίσει τα προσόντα του ώστε να μπορεί αργότερα να αναζητήσει μια άλλη θέση εργασίας. Προσωπικά, δεν επιθυμούσα να μετοικήσω μόνιμα στην Ολλανδία, σε αντίθετη περίπτωση μετά τον ένα χρόνο που πέρασα εκεί θα ήταν πάρα πολύ εύκολο.

Χ.Α.: Κατά την προσωπική σου άποψη τι μπορεί να αποκομίσει κάποιος από τέτοια προγράμματα;

Στ.Σ.: Το κυριότερο που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από ένα πρόγραμμα σαν κι αυτό, είναι η εμπειρία του να ζήσεις κάπου εκτός Ελλάδας και να γνωρίσεις μια νέα κουλτούρα. Για μένα, ήταν κυρίως μια πρόκληση του να μπορέσω να προσαρμοστώ στη νέα κατάσταση και να ενσωματωθώ στην κοινωνία. Είναι καλό κατά την άποψή μου, κάποιες φορές να βγαίνουμε από το comfort zone μας και να προκαλούμε τον εαυτό μας. Τις περισσότερες φορές θα μας εκπλήξει!

Χ.Α.:Ποια η αγαπημένη σου ολλανδική λέξη;

Στ.Σ.: « komkommer». Σημαίνει αγγούρι και μου αρέσει το πως ηχεί!

Au-pair-family-logo

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post