#Ενδοικογενειακή_Βία | Εσωτερική ελευθερία και αρσενική βία εν μέσω πανδημίας…
Υπάρχει ελευθερία σε συνθήκες απομόνωσης και εγκλεισμού, αρκεί να πειστούμε για κάτι τέτοιο. Στο ημερολόγιό του ο Κάφκα έγραψε το εξής: «Πρέπει να παραμένω πολύ μόνος. Ο,τι έχω καταφέρει οφείλεται στη μοναξιά». Ενθαρρυντικό στ’ αλήθεια μήνυμα. Ας θεωρήσουμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους μεγάλους λογοτέχνες-δημιουργούς αλλά και όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αναγκαστική μοναξιά λόγω κορονοϊού. Και ας προσποιηθούμε ότι αυτή η μοναξιά είναι σμίκρυνση της γενικότερης, αυτής που βιώνει ο άνθρωπος στον πλανήτη Γη.
Για να δούμε πώς έβλεπε την τελευταία ο Τσέχος συγγραφέας: «Αισθάνεται αιχμαλωτισμένος σε αυτή τη γη, νιώθει στενάχωρα, μέσα του ξεσπούν οι θλίψεις, οι αδυναμίες, οι αρρώστιες, οι ψευδαισθήσεις των φυλακισμένων, καμιά παρηγοριά δεν μπορεί να τον παρηγορήσει, γιατί ακριβώς είναι μονάχα παρηγοριά, τρυφερή, επώδυνη παρηγοριά απέναντι στο ωμό γεγονός της φυλακής. Εάν όμως τον ρωτούσε κάποιος, τι θα ήθελε να έχει πραγματικά, δεν μπορεί να απαντήσει, διότι δεν διαθέτει, και αυτό είναι μία από τις ισχυρότερες αποδείξεις του, αντίληψη της ελευθερίας».
Ιαπωνία | Covid19: Εταιρεία προσφέρει διαμερίσματα σε ζευγάρια για αποφυγή διαζυγίων
Το θέμα είναι να βρούμε ελευθερία μέσα στη μοναξιά και να μην γκρινιάζουμε συνεχώς για τη στέρηση δήθεν της ελευθερίας μας. Ποιας ακριβώς ελευθερίας; Πώς βιώνει ο καθείς την ελευθερία [του]; Τέλος πάντων οφείλουμε να αποδείξουμε, κόντρα στις εκτιμήσεις του μεγάλου συγγραφέα, ότι διαθέτουμε αντίληψη της ελευθερίας και ότι είμαστε πανέτοιμοι να την υπερασπιστούμε ή να την κάνουμε την ίδια ασπίδα απέναντι σε κυβερνητικούς αυταρχισμούς και επελαύνοντες ολοκληρωτισμούς.
Μα, θα πει κανείς, είναι δυνατόν μέσα στην απομόνωση και τη μοναξιά να μιλά κανείς για ελευθερία; Να ειπωθεί λοιπόν ότι γίνεται λόγος για προσωπική, εσωτερική ελευθερία και όχι για συνταγματική. Υπάρχει δυνατότητα για ορισμό και ανεύρεση της ελευθερίας· ο άνθρωπος είναι οι δυνατότητές του -δεν είναι; Μερικές φορές σκέφτεται καλύτερα όποιος είναι μόνος -μερικές μόνο βέβαια. Επιπλέον νιώθει πιο απελευθερωμένος, πιο μακρόθυμος εφόσον ασφαλώς είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον ορυκτό του πλούτο, το ασύνειδητό του, να κάνει με άλλα λόγια, το άλογο έλλογο.
Μια τέτοια προσέγγιση του πλαγκτού θα αποτρέψει θαρρώ και την αυξανόμενη, όπως διαβάζω, ενδοοικογενειακή βία. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια αποκρουστικά ακριβώς διότι δεν μας απασχόλησε ποτέ το ζήτημα της εσωτερικής ελευθερίας.
#Ηλιτόμηνον | Δωρεά θερμοκοιτίδας στην Α’ΜΕΝΝ ΑΠΘ του Ιπποκρατείου
Τι δεν αντέχουν οι άντρες δηλαδή; Δεν αντέχουμε νομίζω την αμάθειά μας και τη συνεπακόλουθη συναισθηματική αστάθεια είτε ανεπάρκειά μας. Αντί δηλαδή να υπάρξει σύσφιγξη των σχέσεων -κοινός γαρ ο εχθρός και όχι μόνο ο κορονοϊός, αλλά και ο φόβος για κυβερνητικό αυταρχισμό-, αντί λοιπόν για ενδυνάμωση και ανάπτυξη των συναισθημάτων μέσα σε μια οικογένεια παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο. Η αδαημοσύνη και ο φαλλοκρατισμός που λέγαμε.
Είναι μία από τις θλιβερές παρενέργειες του αποκλεισμού, της αναγκαστικής οικουρίας -σαν να αποδεικνύει όμως και ποιοι ήμασταν στον πρότερο βίο [απλώς οι άντρες διοχετεύαμε αλλού την αμάθειά μας, όσο κι αν τη λένε αδρεναλίνη ή ξέρω γω πώς αλλιώς]. Δεν είμαστε καλά με τον εαυτό μας και με τους υποτίθεται αγαπημένους οικείους -πώς ακούγεται αυτό;
Πηγή: efsyn.gr
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023