Επιθέσεις και coming out, η μάστιγα της νέας εποχής (Απαντά ο Κλέαρχος Σταματουλάκης)

 Επιθέσεις και coming out, η μάστιγα της νέας εποχής (Απαντά ο Κλέαρχος Σταματουλάκης)

Πρόσφατα λάβαμε στο #echaritygr τα δύο εξής ερωτήματα: “Για ποιο λόγο κάποιοι επιτίθενται στους Gay και τις λεσβίες και γιατί οι ίδιες οι οργανώσεις υπεράσπισης των συγκεκριμένων κοινοτήτων δεν παρεμβαίνουν; Θέλω να το πω στους δικούς μου ότι δεν είμαι κάτι διαφορετικό αλλά αγαπώ διαφορετικά. Πως μπορώ να το κάνω αυτό χωρίς να τους φέρω σε δύσκολη θέση;”

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην περίπτωση τ@ φίλ@ μας και να δώσουμε μια πρόταση για λύση.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σχεδόν από απαρχής κόσμου, ο άνθρωπος έμαθε να φοβάται το διαφορετικό και αυτό που δεν καταλαβαίνει. Ένα άτομο που γεννήθηκε με ένα χαρακτηριστικό που το διαφοροποιούσε ετίθετο συνήθως εκτός κοινωνίας. Αντιμετωπιζόταν σαν τέρας, εχθρός ή ακόμη και σαν Θεός. Άτομα που λάτρευαν διαφορετική θρησκεία έμπαιναν στη σφαίρα του σατανικού, άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα δέρματος γίνονται τρομακτικοί δαίμονες.

Για να δείξουν την ανωτερότητά τους κάποι@ χρησιμοποιούν το bullying.

Μιας και καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, ο «φυσιολογικός» κόσμος καταδικάζει και επιτίθεται στο διαφορετικό. Τα παραδείγματα στην ανθρώπινη ιστορία είναι πάμπολλα – λευκοί VS Ινδιάνοι, αρτιμελείς VS Άτομα με αναπηρίες ή δυσμορφίες, χριστιανισμός VS Αυτόχθονες θρησκείες. Το τελευταίο μάλιστα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, μιας και οι χριστιανοί για να αναμορφώσουν και να βάλουν στο σωστό δρόμο τους αλλόθρησκους δεν δίσταζαν να τους βασανίσουν, κάψουν, δολοφονήσουν. Κι όλες αυτές οι αντιδράσεις, λόγω έλλειψης κατανόησης και φόβου για τη διαφορετικότητα. Προσπαθούν να το ξορκίσουν με όποιο τρόπο ξέρουν.

Μ’ αυτή την λογική φτάνουμε και στις επιθέσεις προς την lgbtq+ κοινότητα. Επιτίθενται γιατί δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Στην δική τους οπτική, το διαφορετικό είναι κακό, μίασμα ή ότι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε σε αυτά τα πλαίσια. Μη μπορώντας να κάνουν κάποια συζήτηση ή να επιχειρηματολογήσουν, περνάνε στην σωματική ή λεκτική βία. Για να δείξουν την ανωτερότητά τους χρησιμοποιούν το bullying. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, ο νταής είναι σε μειονεκτική θέση, όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο, μιας και έχει αδυναμία να αντιληφθεί και να αποδεχτεί πράγματα που είναι έξω από τη δική του περιορισμένη πραγματικότητα.

Ο ρόλος των οργανώσεων είναι ξεκάθαρος. Προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο, να του εξηγήσουν την πραγματικότητα και να πολεμήσουν το στίγμα που υπάρχει σχετικά με τη σεξουαλικότητα, αλλά και τη διαφορετικότητα στο σύνολο της. Φροντίζουν τα μέλη τους και τα στηρίζουν όσο μπορούν. Πώς αλλιώς, όμως, θα μπορούσαν να πάρουν θέση και να παρέμβουν; Δυστυχώς δεν γίνεται να υπάρχουν περιπολίες για τη φύλαξη των μελών της, αλλά ούτε και πιο δραστικά μέτρα, μιας και θα περάσουν στην «απέναντι όχθη». Φυσικά οι οργανώσεις είναι πάντα ανοιχτές σε νέες ιδέες και καλοδέχονται όποιον πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει φέροντας νέες ιδέες.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πιο δύσκολα που καλείται να αντιμετωπίσει ένα άτομο με διαφορετική σεξουαλικότητα ή σεξουαλική ταυτότητα- να το πούμε στους δικούς μας. Το coming out έχει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να γίνει. Αυτό έχει να κάνει με την προσωπικότητα του ατόμου, αλλά και το ποιους έχει να αντιμετωπίσει. Είναι συχνό φαινόμενο, το άτομο να δημιουργεί μια πολύ αρνητική εικόνα για την αντίδραση που θα προκαλέσει αυτή η αποκάλυψη, όμως η πραγματικότητα να είναι διαφορετική. Επειδή είναι κάτι τόσο διαφορετικό και η διαδικασία του coming out σχεδόν προσωποποιημένη, είναι άτοπο να δώσουμε μια συνταγή για το πώς να γίνει σωστά.

https://www.youtube.com/watch?v=rnKf59ZgQM4

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι κάποιες συμβουλές για το πώς μπορεί κάποιος να το χειριστεί. Αρχικά, η απόφαση πρέπει να είναι συνειδητή και να μην είναι μία σπασμωδική κίνηση που γίνεται εν βρασμώ. Μια τέτοια αποκάλυψη θα έχει και συνέπειες. Το άτομο πρέπει να κάτσει να σκεφτεί λογικά και ψύχραιμα τι σημαίνει να κάνει το coming out στους δικούς του και τι πρέπει να περιμένει. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Ακόμα και αν οι γονείς είναι δεκτικοί ή το έχουν καταλάβει από πριν, υπάρχει η πιθανότητα ο πρώτος καιρός να είναι άβολος, μέχρι να αναδιαμορφωθεί η καθημερινότητα. Έτσι, το πρώτο tip είναι να γίνει μια λίστα με τα υπέρ, τα κατά, αλλά και οι συνέπειες μιας τέτοιας διαδικασίας.

Στη συνέχεια, καλό είναι το άτομο να αναρωτηθεί για ποιο λόγο αποφάσισε να το κάνει. Είναι γιατί καταπιέζεται ουσιαστικά και το coming out θα του δώσει ουσιαστική ελευθερία ή απλώς θέλει να το μοιραστεί με τους δικούς του; Στην πρώτη περίπτωση, αφού αναγνωρίσει τις συνέπειες και τις αποδεχτεί μπορεί να προχωρήσει και να το συζητήσει. Στη δεύτερη, καλό είναι να σκεφτεί αν οι δικοί του είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια τέτοια δήλωση. Σαν γενικό κανόνα έχουμε το ότι δεν ξεφορτώνουμε κάτι δικό μας, σε κάποιον που δεν μπορεί να το σηκώσει. Δεν έχουμε το δικαίωμα να του φορτώσουμε κάτι απλά και μόνο επειδή το θέλουμε, χωρίς να είναι ζωτικής σημασίας.

Τέλος, μετά το coming out, καλό είναι όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να πάρουν χώρο και χρόνο εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Προφανώς, αν κάποιος αντιδράσει με πραγματική μεγάλη δεκτικότητα και αποδοχή, κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν κάνουμε μια αποκάλυψη, όποιου είδους, εμείς είμαστε που αλλάζουμε τα δεδομένα και αναγκάζουμε τους άλλους να το αντιμετωπίσουν. Οπότε μετά από ένα τέτοιο γεγονός, τους αφήνουμε να το επεξεργαστούν και να έρθουν στον δικό τους χρόνο να μας «συναντήσουν».

Η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό, όσο και αν προβάλλεται έτσι από πολλούς. Πρέπει πρώτα να το αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι, ότι διαφέρουμε, ότι έχουμε έναν άλλο τρόπο ζωής, έκφρασης και αγάπης. Όταν είμαστε εμείς εντάξει με τον εαυτό μας, μπορούμε να κοινοποιήσουμε στους γύρω μας τη δική μας αλήθεια, και να είμαστε πιο έτοιμοι να δεχτούμε την αντίδρασή τους.

Γραφείο: Βενιζέλου 4, 54624, Θεσσαλονίκη

Σταθερό:+30 2313087725

Κινητό:+30 6947296882

e-mail: kstamatoulakis@gmail.com

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post