Equal: Καρότσι σούπερ μάρκετ για αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ

 Equal: Καρότσι σούπερ μάρκετ για αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ

Οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες και δυσκολίες, σπάνια μπαίνουν σε ένα σουπερμάρκετ και ψωνίζουν με άνεση όπως οι περισσότεροι.  Τώρα  όμως η equal βρίσκει την λύση…

Σε τρία χρονιά από σήμερα, θα υπάρχουν τα έξυπνα καρότσια για να διευκολύνουν την ζωή των συνανθρώπων μας. Τα καρότσια αυτά θα κουμπώνουν με ασφάλεια στα αμαξίδια και θα διαθέτουν ένα ταμπλετ το οποίο θα λειτουργεί ως λίστα αγορών στην οποία θα σημειώνουμε αυτά που θέλουμε και παράλληλα θα το χρησιμοποιούμε και σαν gps έτσι ώστε να μας κατευθύνει να εντοπίζουμε πιο εύκολα τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν. Ακόμα στο καρότσι αυτό θα υπάρχει ένας βραχίονας με τον οποίο θα έχουμε δυνατότητα πρόσβασης σε προϊόντα τα οποία είναι πιο ψηλά, θα μπορούμε να γνωρίζουμε τους κωδικούς barcode, την τιμή του κάθε προϊόντος και το συνολικό ποσό που οφείλουμε να πληρώσουμε στο τέλος.

Το καρότσι αυτό θα το κινούμε με ένα απλό χειριστήριο και θα υπάρχουν αισθητήρες απόστασης γύρω από αυτό οι οποίοι θα μας βοηθάνε έτσι ώστε να μη χτυπάμε οπουδήποτε. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από την εταιρεία ΤΟΒΕΑ μηχανολογικές κατασκευές και συγκεκριμένα τον ιδρυτή αυτής κύριο Ιγνάτιο Φωτίου. Η εταιρεία αυτή στοχεύει στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση μηχανολογικών προϊόντων για άτομα με αναπηρία έτσι ώστε να βελτιωθεί η ζωή μας. 

https://youtu.be/uRffHDOb2DE

(Ας θυμηθούμε και την παγκόσμια πατέντα της εταιρείας Διάταξη της seatrac που είχε ως στόχο την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην θάλασσα)

Aυτη η διάταξη πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του κυρίου Νικολάου Βώρου, υπεύθυνου του εργαστήριου ενσωματωμένων συστημάτων και εφαρμογών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής των ΤΕΙ δυτικής Ελλάδος.

Το εργαστήριο αυτό είναι έμπειρο στο σχεδιασμό ενσωματωμένων συστημάτων για τηλεπικοινωνίες και ιατρικές εφαρμογές. “Το TOBEA προσφέρει την επιστημονική γνώση στο σχεδιασμό μηχανολογικών εφαρμογών και το εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων και εφαρμογών εξειδίκευση στην ερευνά και στο σχεδιασμό κυβερνοφυσικων συστημάτων” εξηγεί ο καθ. κ. Βώρος, προσθέτει επίσης ότι “εκτός από αυτές τις λειτουργίες που θα διαθέτει αυτό το έξυπνο σύστημα στο καρότσι, θα έχουμε ακόμα την δυνατότητα της ψηφιακής καθοδήγησης στο σουπερμάρκετ και τεχνολογίες internet of things (διαδίκτυο των πράγματων) με τις οποίες θα τροποποιείται και θα περιορίζεται η κίνηση του καροτσιού αυτού έτσι ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις και να είναι ασφαλές και άνετο για τον πελάτη.”

Όπως αναφέρει ο κύριος Ιγνάτιος Φωτίου «Το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία στο ανθρώπινο σώμα, αλλά η έλλειψη λύσεων για την αυτόνομη και αξιοπρεπή πρόσβαση όλων των ανθρώπων παντού. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα βιώνουν καθημερινά μια σειρά από αποκλεισμούς. Με το EQUAL θέλουμε να τα διευκολύνουμε και να τους δώσουμε τη χαρά της κοινωνικής συναναστροφής σε ένα χώρο που όλοι μας επισκεπτόμαστε  πολύ συχνά για να κάνουμε τις καθημερινές μας αγορές. Με την προτεινόμενη λύση  κάποιος που αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες μπορεί να βοηθηθεί σε όλη την διαδικασία, από την μετακίνησή του από το παρκινγκ στο κατάστημα, μέχρι την μεταφορά πολλών αντικειμένων και όχι μόνο όσων χωρούν σε ένα μικρό καλάθι. Σύντομα στοχεύουμε να επεκτείνουμε τη λύση και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης»  

Μην ξεχνάμε αλώστε ότι η αυτονομία είναι δικαίωμα και όχι επιλογή και σε αυτό συμβάλλει η ψυχολογική και κοινωνικοοικονομική διάσταση του συστήματος κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε ληφθεί υπόψιν και τα τα άτομα αυτά είναι αποκλεισμένα από ένα σουπερμάρκετ η εμπορικό κέντρο για να κάνουν τις αγορές τους όπως όλοι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Ιγνάτιος Φωτίου και Νικόλαος Βώρος

Η ιδέα αυτή με τον τίτλο «Ανάπτυξη εξοπλισμού αυτόματου καροτσιού και συναφών υπηρεσιών για την υποστήριξη ατόμων με κινητικά προβλήματα σε σούπερ μάρκετ» είχε θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ») και χρηματοδοτήθηκε.

Το  πρότζεκτ αυτό υπολογίζεται να υλοποιηθεί σε τρία χρόνια. Εκτός από το Εργαστήριο Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και την εταιρία ΤΟΒΕΑ, συμμετέχουν ως εταίροι το Ινστιτούτο Μεταφορών και, χωρίς να λαμβάνει χρηματοδότηση, μια μεγάλη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος).

Τέλος όπως αναφέρει ο κ. Βώρος ευελπιστεί πως σε ένα χρόνο από τώρα θα υπάρχει αυτό το σύστημα για επίδειξη και πιλοτική χρήση στον ΑΒ Βασιλόπουλο στην Πάτρα.

“Στόχος είναι να μην μείνει αυτή η ιδέα μόνο ως σκέψη αλλά να είναι κίνητρο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά η οποία θα παράγει μηχανολογικά προϊόντα για Αμεα” σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βώρου. 


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα για όλες τις Βέλτιστες Πρακτικές στον χώρο της Ζωής με Αναπηρία, ακολουθείτε με στο Alexandra’s Blog στο Facebook και διαβάζετε με εδώ στην Οικογένεια του #echaritygr στην Ενότητα #ΖΩΜΕ (ΖΩ με συνθήκη Αναπηρίας).

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post