Έρευνα | Χάνουμε 9,2 τρις δολάρια παγκοσμίως γιατί δεν διεθνοποιούμε το εμβόλιο!
Την ίδια ώρα που οι πλουσιότερες χώρες έχουν ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς για ανοσοποίηση απέναντι στον COVID-19, υπάρχουν 130 χώρες που δεν έχουν ακόμη χορηγήσει έστω μια δόση εμβολίου, επειδή πολύ απλά δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. Έτσι, δημιουργείται έντονα ένα ερώτημα αν είμαστε όλοι μας ίσοι απέναντι στην πανδημία…
Η ανισότητα στην πρόσβαση του εμβολίου κοστίζει
Αυτή η ομολογούμενη ανισότητα στην πρόσβαση και τη διανομή εμβολίων, δεν θα κοστίσει μόνο ζωές – όπως επισημαίνει επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επιπλέον θα σημαίνει ότι η πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο, καθώς ο COVID-19 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και η αντιμετώπισή του με εθνικά αποκλειστικά και μόνο εργαλεία θα μας κοστίζει όλο και περισσότερο. Η ενοποίηση των δυνάμεων, είναι επιτακτική ανάγκη. Μένει πλέον στα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αντιληφθούν τη σημασία της ενότητας.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η κοινή χρήση εμβολίων θα εξοικονομήσει χρήματα. Η έρευνα δείχνει ότι η μέχρι τώρα επιλογή των κρατών να μην διανείμουν δίκαια και οριζόντια τα εμβόλια σε όλο τον κόσμο θα κοστίσει 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια οικονομία. Κι αυτό το ποσό είναι τόσο υψηλό γιατί η απομονωτική επιλογή κρατών που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα εμβόλια, απλώς μεγαλώνει το χάσμα από τις λιγότερο οικονομικά ανεξάρτητες και εύρωστες. Η τακτική αυτή, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισκιάζει το κόστος χρηματοδότησης μιας δίκαιης παγκόσμιας διάθεσης εμβολίων, που συντονίζεται εξίσου από τον ΠΟΥ.
Δράσε μαζί μας | Το #echaritygr μαζί με τον ΟΗΕ
Το #echaritygr ως μέλος του Διεθνούς Δικτύου Μέσων Ενημέρωσης Αλληλεγγύης, σε αποκλειστική συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Πρωτοβουλία ShareVerified, εκφράζει έντονα την ανησυχία του για την διάκριση στον εμβολιασμό που παρατηρείται παγκόσμια. Μοιραζόμαστε όλες οι χώρες μεταξύ μας, με διάφορα μέσα κι εργαλεία, μια παγκόσμια οικονομία και ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίου. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως δεν έχουμε ακόμη την κοινωνική ευαισθησία να αναπτύξουμε μεταξύ μας κι ένα δίχτυ αλληλεγγύης που θα βάλει τους ανθρώπους και την υγεία πάνω από τα κέρδη. Αυτή τη φορά, οφείλουμε να δράσουμε πριν τις επιπτώσεις… Η υγεία και ο εμβολιασμός απέναντι στον Covid19, πρέπει επιτακτικά να μπει στην πρώτη γραμμή. Μόνο μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι κοινότητες και οι οικονομίες μας είναι ανθεκτικές και ισχυρές. ΜΑΖΙ.
Διεθνοποίηση του εμβολίου
Μελέτη πλέον αποδεικνύει πως η αποτυχημένη μέχρι στιγμής επιλογή των χωρών να τηρήσουν τον “εθνικισμό” των εμβολίων, μπορεί να κοστίσει σε πλούσιες χώρες 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το δοκιμασμένο μέχρι στιγμής μοντέλο που ακολουθούν οι προηγμένες οικονομίες, με την επιλογή τους να διαχειρίζονται την πανδημία σε εθνικό και μόνο επίπεδο, αποδεικνύει πως οι ισχυρές οικονομικά χώρες χάνουν τρισεκατομμύρια δολάρια μέσω του “εθνικισμού” των εμβολίων – περισσότερο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Οικονομικά οφέλη και μείωση του κόστους, θα έφερνε μόνο μια προσπάθεια να ενωθούν οι χώρες ανεξάρτητα από διακρίσεις και να χρηματοδοτήσουν πολυμερείς προσπάθειες για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια. Οι προηγμένες οικονομίες με διεθνείς δεσμούς έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την παγκόσμια συνεργασία σχετικά με την πρόσβαση και τη διανομή εμβολίων.
Η μελέτη καταδεικνύει με σαφήνεια την οικονομική διάθεση των χωρών ως εργαλείο επένδυσης στο Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), μια παγκόσμια καμπάνια που βασίζεται στη συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια COVID-19.
Ενώ άλλες αναλύσεις έχουν επισημάνει το οικονομικό κόστος της “εθνικοποίησης” του εμβολίου, αυτή η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ενσωματώνει την σημασία της προσφοράς – ζήτησης, εγχώριες και ξένες προοπτικές, για μια ανοιχτή οικονομία που λειτουργεί με γνώμονα τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η ολοκληρωμένη έκδοση της ανάλυσης δείχνει τις πλήρεις πιθανές επιπτώσεις της εθνικής απομόνωσης των εμβολίων. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικά πιο βαριές από τις προηγούμενες καλύτερες εκτιμήσεις. Η έκδοση καταδεικνύει τις οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει μια χώρα που έχει πρόσβαση στο εμβόλιο αλλά τελικά βιώνει μια αργή ανάκαμψη, έναντι μιας άλλης χώρας που δεν έχει πρόσβαση άμεσα στην εξασφάλιση των εμβολίων. Οι επιπτώσεις αυτές εντοπίζονται στο διεθνές εμπορικό ισοζύγιο σε σύγκριση με το ΑΕΠ.
https://www.facebook.com/watch/?v=713350599273860
Ο “σοσιαλισμός” του εμβολίου
Η μελέτη δείχνει μια σαφή θετική σχέση μεταξύ του οικονομικού κόστους της άνισης διανομής εμβολίων και των εμπορικών δεσμών. Όσο πιο ανοιχτή είναι μια οικονομία, τόσο ισχυρότερο είναι το οικονομικό κίνητρο που πρέπει να έχει για να διασφαλίσει ότι οι εμπορικοί εταίροι έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. Έτσι δηλαδή, οι πιο ισχυρές χώρες, μπορούν να εξασφαλίσουν και την αγορά του εμβολίου σε πιο ανταγωνιστικές τιμές για τις χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια ή τα εμβόλια εκεί κοστίζουν πιο ακριβά στην εθνική οικονομία τους για να αγοραστούν.
Χρειάζεται άμεσα ένας “σοσιαλισμός” του εμβολίου, για να μπορεί να γίνει κοινωφελές αγαθό το εμβόλιο για όλες τις χώρες χωρίς διακρίσεις.
Εάν οι προηγμένες οικονομίες συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευπαθών πληθυσμών τους χωρίς να εξασφαλίσουν δίκαιο εμβολιασμό για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το συνολικό κόστος για τον κόσμο κυμαίνεται μεταξύ 1,5-9,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένα δισ. εμβόλια «καβάτζα» για τα πλούσια κράτη
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023