Έρευνα για “Ιδιωτική Ομαδική ασφάλιση μαθητών” από το Δήμο Θεσσαλονίκης
Κι ενώ όλα τα ΜΜΕ της πόλης μοιράστηκαν με τους αναγνώστες το Δελτίο Τύπου από το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη αυτή “πράξη αστικής ευθύνης” – όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά πηγές του Δήμου -, το #echaritygr δέχθηκε ερωτήματα γονέων που έλαβαν ένα email από τις Διευθύνσεις των Σχολείων τους αναφορικά με αυτή την απόφαση που έλαβε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θεσσαλονίκης.
Κι αυτό γιατί δεν ερωτήθηκαν – όπως δηλώνουν μεταξύ άλλων οι γονείς – για την απόφαση αυτή, καθώς και ερωτήματα εγείρει το γεγονός πως για να ασφαλιστεί κάποιος στην ουσία χρειάζεται να δώσει τα προσωπικά του δεδομένα στον ιδιωτικό φορέα ασφάλισης… Η ενημέρωση που έλαβαν μάλιστα προσπαθεί να προλάβει μάλλον αυτή τους την ανησυχία λέγοντας χαρακτηριστικά πως η “ασφάλιση πραγματοποιήθηκε με την αριθμητική και μόνο επίκληση του συνόλου των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θεσσαλονίκης, με απόλυτο σεβασμό και εναρμόνιση με τις οδηγίες του Κανόνα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).”.
Μιλάμε για 15.500 μαθητές των οποίων τα προσωπικά δεδομένα είναι στον αέρα;
Ένα συμβόλαιο με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία γνωρίζουμε πως διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα και πιθανώς και το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου συμβαλλόμενου. Στην προκειμένη περίπτωση το Δελτίο Τύπου αναφέρει, σύμφωνα με την δήλωση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου, πως “η πρωτοβουλία για τη δωρεάν ασφάλιση αφορά τους περίπου 15.500 μαθητές που φοιτούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.”
Οι γονείς ρωτούν την Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης
“Ενημερωθήκαμε ότι έγιναν τα παιδιά μας πελάτες Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Εταιρείας! Χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, χωρίς την συναίνεσή μας. Τα σχολεία πρέπει να είναι ασφαλή για τα παιδιά μας και να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές γι’ αυτό. Την ευθύνη έχει η πολιτεία για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ασφάλεια των παιδιών μας. Τα χρήματα που ήδη αποφασίσατε να δώσετε σε ιδιώτες, θα πρέπει να δοθούν στα σχολεία για τις ανάγκες και τις ελλείψεις τους.”
Μαρία Κ.
6 βασικά ερωτήματα νομιμότητας ή μη
Κι ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης απλώς αρκούνται στην αναδημοσίευση, εμείς ρωτούμε την Αντιδήμαρχο:
- Γιατί δεν ερωτήθηκαν οι γονείς μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αν συμφωνούν σε μια τέτοια ενέργεια;
- Γιατί επελέγη η στιγμή αυτή που τα σχολεία της πόλης παραμένουν κλειστά και τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης;
- Γιατί δεν διατέθηκαν τα χρήματα αυτά σε ΔΩΡΕΑΝ tests για τον κορωνοϊό για παιδία και εκπαιδευτικούς;
- Γιατί δεν δόθηκαν τα χρήματα αυτά για επιπλέον μέτρα προστασίας από την πανδημία για αγορά εξοπλισμού στα σχολεία;
- Από ποιον ακριβώς κωδικό του προϋπολογισμού νομιμοποιείται η αγορά αυτών των ομαδικών συμβολαίων;
- Γιατί επελέγη η συγκεκριμένη Ασφαλιστική Εταιρεία – Υπήρξε διαγωνισμός;
Έχει γίνει και στο παρελθόν ασφάλιση στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (2018)
Σύμφωνα με έρευνά μας βρήκαμε πως είχε γίνει το 2018 στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, πρόσκληση για ασφάλιση των μαθητών από την Εθνική Ασφαλιστική, μέσω ενημέρωσης και ερωτήματος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων. Εικάζουμε πως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης δεν ενημερώθηκαν οι επιμέρους Σύλλογοι των Σχολείων και πως η απόφαση όπως όλα δείχνουν κι από την αναφορά του ενημερωτικού σημειώματος που έλαβαν οι γονείς ήταν ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ. Συγκεκριμένα, της Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν χωρίς τους γονείς
Συγκεκριμένα η δήλωση αναφέρει: “Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να παράσχουν σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) του Δήμου Θεσσαλονίκης”.
Στο Περιστέρι… είχαν πρόθεση να τους ενημερώσουν
Πηγή: 45dimotikoperisteriou.blogspot.com
Στην ερώτηση που δέχθηκαν οι γονείς στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου το 2018, όπως θα δείτε κάτω, υπάρχει η αναφορά “Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόθεση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, να ασφαλίσει για άλλη μια χρονιά, όλους τους μαθητές/ιες του Σχολειού μας, που θα το επιλέξουν οι γονείς τους…”
Απαγορεύεται η ομαδική ιδιωτική ασφάλιση των μαθητών στο σχολείο (2014)
Σε άρθρο που βρήκαμε από το 2014, “απαγορεύεται η ασφάλιση των μαθητών από ιδιωτικές εταιρείες καθώς την ευθύνη για την επιτήρηση, προστασία και ασφάλεια των μαθητών στους σχολικούς χώρους την έχουν πάντα οι διδάσκοντες, οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί και η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας. Η δε μέριμνα για την συντήρηση και επομένως την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων ανήκει πάντα στον Διευθυντή σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων.”
Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και έπειτα από σχετικές καταγγελίες που υπεβλήθησαν και οι οποίες αφορούσαν την είσοδο Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών στα δημόσια σχολεία μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ Αντί να ασφαλίζουν τους μαθητές, να τους κάνουν τεστ covid
“Στο βαθύ μέσο της πανδημίας, η πρώτη σκέψη της Αντιδημάρχου και του Δημάρχου είναι να ασφαλίσουν τα παιδιά μας από έναν κίνδυνο που έχει ελαχιστοποιηθεί, καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά το μεγαλύτερο διάστημα της σχολικής χρονιάς που τρέχει”.
Αυτό καταγγέλλει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, Κατερίνα Νοτοπούλου, με ανακοίνωσή της, κατά της απόφασης της αντιδημαρχίας Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, να ασφαλίσει μαθητές του δήμου. Η ασφάλιση θα ισχύει από τις 18 Ιανουαρίου 2021 και αναφέρεται στην παραμονή των παιδιών στο σχολείο, στις εκδρομές και τις λοιπές εκδηλώσεις.
“Δεν πέρασε καν από το μυαλό τους να δώσουν τα χρήματα αυτά για να προμηθευτούν τεστ, που θα έπρεπε να κάνουν σε εκπαιδευτικούς και παιδιά για τις λίγες ημέρες που προσχηματικά η κα Κεραμέως ανοίγει τα σχολεία”, προσθέτει η κ. Νοτοπούλου.
Στην ίδια ανακοίνωση, η παράταξη “Θεσσαλονίκη Μαζί” αφήνει αιχμές για “το κόστος της ασφάλισης για το Δήμο και από ποιόν ακριβώς κωδικό του προϋπολογισμού νομιμοποιείται να την πληρώσει όπως και για τη χρονική διάρκεια αυτής”, ισχυριζόμενη ότι “η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την οποία πανηγυρίζει και δεν είναι νόμιμη και δεν προάγει το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας. Δεν είναι νόμιμη και χρήζει ελέγχου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα”.
Η πρόθεση είναι καλή | Το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” ΌΧΙ
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως είναι πάντα καλό ο Δήμος να ασχολείται με τα παιδιά, να προσέχει για την υγεία τους και την ασφάλειά τους. Όμως ο τρόπος με τον οποίο “σερβίρεται” με κεντρική λήψη απόφασης χωρίς να έχει ρωτήσει τους γονείς και να τους συμπεριλάβει στο πλαίσιο μιας αστικής προσωπικής ευθύνης με την δυνατότητα επιλογής ή μη, είναι ένα βασικό ερώτημα που μας γεννάει η πολιτική του Δήμου, στο #echaritygr.
Η Ευρωπαϊκή πίστη να κάνει χορηγία
Γιατί επιπλέον να μην είναι Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη από πλευράς της Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Εταιρείας η κίνηση αυτή και να πρέπει να καλυφθεί οικονομικά από τον Δήμο; Μπορεί η Εταιρεία να καλύψει όλα τα έξοδα μέσα από μια χορηγία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023