Fashion Revolution: Η Επανάσταση στη Μόδα / Μάθε ποιος έφτιαξε το ρούχο σου!

 Fashion Revolution: Η Επανάσταση στη Μόδα / Μάθε ποιος έφτιαξε το ρούχο σου!
Το #FashionRevolution είναι ένα παγκόσμιο κίνημα το οποίο ξεκίνησε το 2014 με αφορμή την κατάρρευση του εργοστασίου παραγωγής ρούχων Ράνα Πλάζα στο Μπανγκλαντές, όπου 1.138 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.500 ήταν οι τραυματίες και κάποια άτομα αγνοούνται ανάμεσα τους και παιδιά!
Ονομάστηκε Επανάσταση της Μόδας διότι στις 24 Απριλίου του 2014 ξεκίνησε για πρώτη φορά μια συλλογική προσπάθεια μέσω του #FashionRevolution event να αναρωτηθεί ο κόσμος «ποιος κατασκεύασε τα ρούχα του και τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους». Την προσπάθεια αυτή υποστήριξαν σχεδιαστές, άνθρωποι του επιχειρηματικού και κυβερνητικού κόσμου ,ακαδημαϊκοί και brands με σκοπό να αλλάξει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο η μόδα παράγεται και καταναλώνεται . «Υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες – κι αυτό εμένα προσωπικά με ανησύχησε – από τις ίδιες τις εταιρίες κατασκευής ρούχων που εσείς μέσα από το παγκόσμιο κίνημά σας μιλάνε για “ηθική μόδα”, “οικολογική μόδα”, “μόδα της ανθρωπιάς” κι άλλες τέτοιες ωραίες και “βαρύγδουπες” εκφράσεις, ωστόσο όμως συνεχίζουν να παράγουν ρούχα για τον δυτικό κόσμο σε κοντέινερς, πλοία και τρένα…»

Θα συνεχίσουν να παράγονται ρούχα σε πλοία και κοντέινερς όσο ο ίδιος ο καταναλωτής δεν διερωτάται ποιος κατασκεύασε τα ρούχα του

Mην ξεχνάμε ότι η βιομηχανία της μόδας είναι η ο δεύτερος κλάδος μετά τη βιομηχανία του σεξ, human trafficking και δεύτερη πιο ρυπογόνα μετά το πετρέλαιο. Η δύναμη είναι στον καταναλωτή και εμείς προσπαθούμε να γνωστοποιήσουμε τι συμβαίνει και τον βοηθάμε να επιλέγει σωστά. Το #FashionRevolution δραστηριοποιείται σε 97 κράτη και οι εκπρόσωποι της ιδιότυπης αυτής επανάστασης, συνεργαζονται με τους υπόλοιπους φορείς στον χώρο της μόδας. Συναντήσαμε τους εκπροσώπους του #FashionRevolutionGreece και σας φέρνουμε μια αποκλειστική συνέντευξη για τη μόδα.

#echaritygr: Πως έφτασε στην Ελλάδα και πως λειτουργεί σήμερα πλέον; Απαρτίζεται κι από ανθρώπους της βιομηχανίας της μόδας και ποιο ήταν το κίνητρό τους για να συμμετάσχουν σε αυτή την Επανάσταση; 

#FashionRevolutionGreece: Ξεκινήσαμε παράλληλα με τους συνιδρυτές του Fashion Revolution, Carry και Orsola στο Λονδίνο. Γύρω από το κίνημα συγκεντρώθηκαν επαγγελματίες της μόδας που μοιραζόμαστε την ίδια ηθική και όραμα, μια οικογένεια που συνεχώς αυξάνεται. Είμαστε ενεργοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Κω και Κεφαλονιά και καλούμε όλο τον κόσμο να μας υποστηρίξει. Η ομάδα της Αθήνας απαρτίζεται  από σχεδιαστές, bloggers, λιανέμπορους, brands, ακτιβιστές και κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει να αντιδράσει στις αρνητικές συνέπειες, που δημιουργεί η βιομηχανία της μόδας. Είμαστε σε διαδικασία ίδρυσης Σωματείων πανελλαδικής εμβέλειας και καλούμε όσους μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και όραμα να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία και να έρθουν μαζί μας να γίνουν ιδρυτικά μέλη μας.

Φωτογράφησε την ετικέτα του ρούχου σου. Ρώτα τα brands #whomademyclothes και κάνε τη δική σου επανάσταση για μία πιο δίκαιη και “καθαρή” βιομηχανία της μόδας! #FashRev #FashRevGR 

#echaritygr: Πως σας υποδέχθηκε η Ελληνική Πραγματικότητα; Αδιαμφισβήτητα, στην εποχή της ύφεσης, το “λόμπυ” της Ελληνικής μόδας έχει “πέσει” αρκετά. Ωστόσο, μεγάλα brands έχουν συσπειρωθεί σε μια προσπάθεια επιβίωσης. Πως αντέδρασαν σε αυτό το “παρατηρητήριο” μόδας;
#FashionRevolutionGreece: Από τις πρώτες μας δράσεις που οργανώθηκαν 24 Απριλίου 2014 στην Αθήνα συμμετείχαν 15 σχεδιαστές και είχαμε μια σημαντική ανταπόκριση του κόσμου. Από τότε, κάθε χρόνο, λαμβάνουν συμμετοχή όλο και περισσότερες πόλεις, σχεδιαστές και υποστηρικτές. Φέτος βλέπουμε μια συγκλονιστική ανταπόκριση του κόσμου, ο οποίος έχει μάθει τι είναι το #FashionRevolution και ποια είναι τα μηνυματά μας. Η επανάσταση γίνεται μέσω ενός νέου μοντέλου παραγωγής, προμήθειας και κατανάλωσης της μόδας. Έχουμε δράσεις όπως “meet the maker” με την προώθηση νέων σχεδιαστών, swap bazaar που προωθεί την ανταλλαγή των ρούχων και αυξάνει την ζωή ενός ρούχου, “swap don’t shop”, upcycling,έκθεση καλλιτεχνών στο χώρο της βιώσιμης μόδας, μουσική dj set, κινηματογραφικές ταινίες, ταινίες ντοκυμαντέρ, παιδικά εργαστήρια και παραστάσεις. Όλα αυτά είναι κάποιες από τις δράσεις, που θα γίνουν κι αυτό το διήμερο, 29-30 Απριλίου, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
#echaritygr: Πως μπορώ να συμμετάσχω εγώ ως απλός πολίτης που θα ήθελα να αντιταθώ στην “απανθρωπιά” της βιομηχανίας της μόδας; Υπάρχουν κάποιες ακτιβιστικές δράσεις, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πχ. που θα μπορούσα να ακολουθήσω για να διαμαρτυρηθώ;

#FashionRevolutionGreece: Αρχικά ελάτε αυτό το Σαββατοκύριακο (29-30 Απριλίου) στο κατάστημα #TomsFlagship Store της  Θεσσαλονίκης, στην Τεχνόπολις-Γκάζι στην Αθήνα, στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης και στο MOSAIC refugee cultural centre στη Λέσβο. Το #FashionRevolution είναι μια καμπάνια που παίρνει δύναμη από τα social media, γι’ αυτό σας καλούμε όλους να βγάλετε μια selfie με την ετικέτα της μπλούζας σας και μετά να την ανεβάσετε στον τοίχο του facebook σας και στην σελίδα του facebook του @FashionRevolutionGreece με το hashtag #whomademyclothes και το όνομα του brand και έπειτα το brand καλείται να απαντήσει με το hashtag #imadeyourclothes όλη την γραμμή παραγωγής του ρούχου που φοράτε.

 156m impressions hashtags για το @FashionRevolution στον κόσμο

Ακολουθήστε στο fashionrevolution.org

@Fash_Rev στο twitter 

Mail: nma@generationgenerous.com

Insta: fash_rev 

Oι ερωτήσεις του #echaritygr απαντήθηκαν από την κα. Μαρία Ντουλελλάρι 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post