«Άσε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου, και φάρμακο να γίνει η τροφή σου».

της Συντάκτριας - Γεωπόνου Ελένης Παναγιώτου

0

Είναι μια φράση που ανήκει στον Ιπποκράτη και σίγουρα όλοι μας την έχουμε ακούσει. Πόσοι όμως ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει; 

 

Αν θελήσουμε να την αναλύσουμε, θα δούμε ότι στο πρώτο σκέλος της, δηλ. το «Άσε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου», μας λέει πως με την διατροφή μας και μόνο μπορούμε να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε τις διάφορες ασθένειες. Και στο δεύτερο σκέλος της, δηλ. «Και φάρμακο να γίνει η τροφή σου», λέει πως πρέπει την κάθε τροφή να την καταναλώνουμε σε συγκεκριμένες ποσότητες, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Όπως ακριβώς χρησιμοποιούμε τα φάρμακά μας. Παίρνοντας φάρμακα, ακολουθούμε πάντα την συνταγή του γιατρού. Δεν παίρνουμε μεγαλύτερη δοσολογία γιατί ξέρουμε ότι θα έχουμε παρενέργειες. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνουμε και με την τροφή μας. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι τα αβγά, που είναι υγιεινά, θρεπτικά, και περιέχουν απαραίτητα για τον οργανισμό στοιχεία. Όλοι όμως ξέρουμε ότι πρέπει να φάμε 2 αβγά την εβδομάδα και όχι 2 αβγά κάθε μέρα. Όλοι ξέρουμε ότι τρώγοντας 2 αβγά την ημέρα, κάποτε θα χτυπήσει το καμπανάκι της χοληστερίνης και ό, τι απ’ αυτό συνεπάγεται…. Οι παρεκτροπές και οι υπερβολές, πάντα οδηγούν σε άσχημα αποτελέσματα.

Πιστεύετε ότι είναι δυνατή η εφαρμογή της φράσης αυτής σήμερα;

Η άποψή μου είναι πως η εφαρμογή της είναι αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον πάρα πολύ δύσκολη… Ως προς το δεύτερο σκέλος της, είναι καθαρά στο δικό μας χέρι να βάλουμε φραγμούς στις αμαρτωλές διατροφικές επιθυμίες μας και να τηρήσουμε τις ισορροπίες στις γεύσεις και στις ποσότητες. Όσον αφορά όμως το πρώτο σκέλος, δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο σκούρα, κι αυτό διότι η εποχή μας απέχει πάρα πολύ από την εποχή του Ιπποκράτη. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στην ποιότητα της τροφής μας όσο και στον τρόπο διατροφής.

  1. Τρόπος ζωής – Διατροφής: Μπορούμε να συγκρίνουμε τον τρόπο ζωής και διατροφής μας με αυτά την εποχή της αρχαιότητας; Καμία σχέση! Οι ρυθμοί μας είναι τελείως διαφορετικοί, οι ανάγκες μας μεγαλύτερες και περισσότερες, η διατροφή μας έχει απ’ όλα τα «καλούδια», το άγχος μας απερίγραπτο… Τρέχουμε συνεχώς για να προλάβουμε τα πάντα και το μόνο που δεν μας απασχολεί είναι το τι θα φάμε το μεσημέρι. Τις περισσότερες φορές ρίχνουμε στο στομάχι μας ό, τι βρίσκουμε μπροστά μας, ό, τι πιο πρόχειρο, ό, τι πιο εύκολο. Τι να συγκρίνει κανείς;

  2. Καινούριες – εξωτικές τροφές: Και τι δεν βλέπουμε πλέον στην αγορά; Και τι δεν βάζουμε πια στην κατσαρόλα και στο πιάτο μας; Την ποικιλία προϊόντων που έχουμε σήμερα, οι αρχαίοι ούτε που την φαντάζονταν, αφού για να τραφούν έβγαιναν στην εξοχή και μάζευαν μόνο ό, τι τους πρόσφερε η φύση. Το άνοιγμα των εμπορικών συνόρων επιτρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας τρόφιμα εξωτικά, που πολλές φορές είναι εντελώς έξω από την ιδιοσυγκρασία και τις διατροφικές μας συνήθειες. Γι αυτόν τον λόγο και πολλά από αυτά δεν θα τα δείτε να περιλαμβάνονται στην Μεσογειακή διατροφή, που είναι πια παγκοσμίως παραδεκτό ως η καλύτερη.

  3. Εφαρμογή χημικών-τοξικών ουσιών κατά την καλλιέργεια και αποθήκευση των προϊόντων: Σήμερα γίνονται ψεκασμοί όχι μόνο για την καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά και για την πρόληψη. Τι ήξεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι απ’ αυτά; Η δική τους τροφή ήταν εντελώς αμόλυντη από χημικά…

  4. Πρόσληψη μεγάλων δόσεων αντιβιοτικών και ορμονών κατά την εκτροφή των ζώων που προορίζονται για κατανάλωση: Εκτός του ότι η διατροφή των προγόνων μας περιελάμβανε πολύ λιγότερο κρέας, αυτό ήταν κυρίως από κυνήγι και εντελώς καθαρό από αντιβιοτικά και ορμόνες.

  5. Μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι στις ζωοτροφές: Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που περιέχονται στις ζωοτροφές, περνάνε στο κρέας που τρώμε και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας. Είναι όμως πολύ καινούριο φρούτο, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να βάλουμε δίπλα-δίπλα το κρέας που τρώγανε οι προγονοί μας, με αυτό που τρώμε εμείς…

  6. Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων – ποτών. Την εποχή του Ιπποκράτη οι άνθρωποι συντηρούσαν τα τρόφιμά τους με την μέθοδο της αποξήρανσης, τον χειμώνα με την κατάψυξη, και μόνο όσο το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, και τα κρέατα με το πάστωμα και το κάπνισμα. Ενώ εμείς έχουμε εφεύρει χίλιους δυο τρόπους για την επεξεργασία και την συντήρηση των τροφών μας, και βέβαια όχι και με τις πιο φυσικές μεθόδους… Και ύστερα, μην ξεχνάτε ότι οι αρχαίοι τρέφονταν με ό, τι απλόχερα τους προσέφερε η φύση. Σε αντίθεση, εμείς τρεφόμαστε με ό, τι απλόχερα μας προσφέρουν οι βιομηχανίες τροφίμων και τα ράφια των καταστημάτων! Αυτό τι σημαίνει; Ένα απλό παράδειγμα: Ενώ εκείνοι για να ενυδατώσουν τον οργανισμό τους έβραζαν κάποιο βότανο και έπιναν το ρόφημά του, εμείς ξεγελάμε την δίψα μας με μια κόκα-κόλα!!!

  7. Ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού: Όσο γερνάει ο οργανισμός και επιβαρύνεται με διάφορα χημικά, τόσο παύει να λειτουργεί σωστά και να παράγει τα απαραίτητα ένζυμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε κάποιες πολύ θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στις τροφές μας. Οι πρόγονοί μας δεν είχαν τέτοια επίθεση χημικών και κατ’ επέκταση ήταν πιο υγιείς.

  8. Προσθήκη συντηρητικών – χρωστικών στις τροφές: Για να μπορέσουν τα προϊόντα να παραμείνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ράφια των καταστημάτων και στα ντουλάπια μας, τα συντηρητικά που προστίθενται είναι πολλά, και πολλές φορές σε μεγάλες ποσότητες. Και για να έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση, οι βιομηχανίες τροφίμων κάνουν ό, τι μπορούν για να είναι ελκυστικά στο μάτι και στην μύτη μας. Δώσ’ του λοιπόν και μπόλικες χρωστικές και αρωματικές συνθετικές ουσίες!

  9. Μονότονη διατροφή: Παραπάνω αναφέρθηκα στον τρόπο ζωής μας, και ότι οι έντονοι ρυθμοί δεν μας επιτρέπουν και πολλές επιλογές. Όταν γυρνάς κατακουρασμένος στο σπίτι, μετά από μια μέρα γεμάτη πίεση, το μόνο που σκέφτεσαι είναι να μαγειρέψεις ό, τι πιο γρήγορο, πρόχειρο και διαθέσιμο. Και τι είναι συνήθως διαθέσιμο στα ντουλάπια της κουζίνας μας; Μακαρόνια, ρύζι, πατάτες. Στη κατάψυξη μπορεί να βρεις καμιά έτοιμη πίτα ή πίτσα, άντε και κανένα κατεψυγμένο λαχανικό. Αν πας στο κρεοπωλείο, θα βρεις μια τεράστια ποικιλία κρεατικών. Θα πάρεις κρέας, κιμά, έτοιμα σνίτσελ, σουτζουκάκια, σουβλάκια, τηγανιά κλπ., έτσι για ποικιλία! Μα για ποιά ποικιλία μιλάμε; Κρέας είναι και ο κιμάς, και το σνίτσελ και το σουβλάκι! Οπότε, καταναλώνουμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, έχοντας αποκλείσει από την διατροφή μας κάποια άλλα προϊόντα πολύ θρεπτικά και ωφέλημα για την υγεία μας. Πχ. Πόσο συχνά μαγειρεύουμε κεχρί, φάβα ή φαγόπυρο; Οι περισσότεροι ούτε καν τα έχουμε ακουστά…

  10. Μόλυνση περιβάλλοντος (αέρα) και υπογείων υδάτων. Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι πόσο επιβαρύνεται το περιβάλλον με τα απόβλητα των μεγάλων βιομηχανιών, με το καυσαέριο και με τα ψεκάσματα από αέρος. Όλοι αυτοί οι ρύποι μέσω της παραγωγικής – τροφικής αλυσίδας καταλήγουν μέσα μας. Και ο οργανισμός μας γίνεται μια απύθμενη χωματερή περισυλλογής χημικών…

Από τα παραπάνω μπορούμε πολύ εύκολα να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματά μας. Όσο και να προσέχουμε την διατροφή μας, οι συνθήκες παραγωγής των τροφών, αλλά και ο τρόπος ζωής μας, δεν επιτρέπουν τα τρόφιμα να είναι και τα φάρμακά μας. Μην σας απογοητεύω εντελώς όμως, σίγουρα υπάρχουν τρόποι για να έχουμε μια πιο καθαρή τροφή, καθώς και προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author