#Hellines | Αργύρης Κουμτζής: Δεν αξίζει να αναλύουμε το κάθε τι με όλους.

 #Hellines | Αργύρης Κουμτζής: Δεν αξίζει να αναλύουμε το κάθε τι με όλους.

Με τα μάτια της ψυχής και την δύναμή του, έπιασε την ζωή από τα “μαλλιά” και κατάφερε να πετύχει κάποιους από τους πιο μεγάλους στόχους του. Συνάντησε εμπόδια και δυσκολίες αλλά δεν τα παράτησε ποτέ και πλέον είναι πολύ κοντά στον στόχο του γιατί οι δυνατοί δεν λυγίζουν ποτέ! Ο Αργύρης αποδέχτηκε την πρόσκληση της οικογένειας του #echaritygr και φιλοξενείται στην ενότητα #zwme ως ένας από τους πιο ξεχωριστούς #hellines που διέπρεψαν στην πορεία των σπουδών τους. Ο Αργύρης Κουμτζής είναι ο πρώτος φοιτητής με πρόβλημα στην όραση ο οποίος όχι μόνο κατάφερε να περάσει στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. αλλά διαπρέπει και στην Αστροφυσική. Ελάτε να τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από μία από τις πιο συγκινητικές κι ανθρώπινες συζητήσεις που φιλοξενούμε στο Portal μας με τον Αργύρη Κουμτζή.

Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου: Χάρηκα πολύ για την γνωριμία Αργύρη και σε ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης. Πως είναι η καθημερινότητα ενός ανθρώπου με αναπηρία; Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις σε λειτουργικό και κοινωνικό επίπεδο;

Αργύρης Κουμτζής: Κάθε άτομο με αναπηρία βιώνει διαφορετικά την καθημερινότητά του. Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να την διαχειριστεί ο καθένας μας. Υπάρχουν ποικίλες δυσκολίες σε λειτουργικό και κοινωνικό επίπεδο. Αναφορικά με το πρώτο, είναι πιο απαιτητικό σε προσπάθεια να ασχοληθώ με οικιακές δουλειές και να μετακινηθώ με ασφάλεια μόνος μου στην πόλη. Σε κοινωνικό επίπεδο αυτό που με ενοχλεί είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος άγνωστος προσπαθεί να σε πλησιάσει. Μπορεί φυσικά να υπάρχει καλή πρόθεση, δηλαδή να θέλουν να σε βοηθήσουν πχ. να περάσεις τον δρόμο ή να μπεις στο σωστό κτήριο. Πολλές φορές όμως το ύφος των περισσοτέρων είναι τέτοιο που καταλαβαίνεις ότι σε θεωρούν άτομο χαμηλότερου νοητικού επιπέδου.

Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου: Μιλώντας εκ πείρας πολύ συχνά οι άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζουμε ρατσιστικές συμπεριφορές φέρνοντας μας σε θέση δύσκολη. Σίγουρα έχεις έρθει κι εσύ αντιμέτωπος με τέτοιου είδους συμπεριφορά. Πως το διαχειρίστηκες; Τι συμβουλεύεις;

Αργύρης Κουμτζής: Η πιο έντονη ρατσιστική συμπεριφορά που έχω βιώσει μέχρι τώρα είναι με την εισαγωγή μου στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ όπου αμφισβητήθηκε έντονα η ικανότητα μου να σπουδάσω Φυσική. Γενικά στην καθημερινότητα μου θεωρώ πως όλα είναι ομαλά. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιου είδους ρατσιστική συμπεριφορά κατά τη γνώμη μου καλό είναι να αδιαφορούμε. Δεν αξίζει να αναλύουμε το κάθε τι με όλους.


Πολλές φορές, το ύφος των περισσοτέρων είναι τέτοιο που καταλαβαίνεις ότι σε θεωρούν άτομο χαμηλότερου νοητικού επιπέδου.


Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου: Από μικρή ηλικία ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το σκάκι και πλέον έχεις φτάσει σε ένα επίπεδο Πρωταθλητισμού. Ποιο ήταν το ερέθισμα σου να ασχοληθείς με το Σκάκι; Πόσο δύσκολο είναι για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης το συγκεκριμένο άθλημα;

Αργύρης Κουμτζής: Η ενασχόληση μου με το σκάκι ξεκίνησε παίρνοντας ερέθισμα από τον πατέρα μου ο οποίος ήδη γνώριζε κάποια πράγματα. Στη συνέχεια μου έδειξε και “είδα” ο,τι μου προσέφερε μια πνευματική ευχαρίστηση. Έτσι στην πορεία πήγα σε έναν Σύλλογο όπου ξεκίνησα κανονικά προπονήσεις. Το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι καθόλου δύσκολο για ένα άτομο με πρόβλημα όρασης. Μια πολύ σημαντική διαφορά συγκριτικά με αλλά αθλήματα είναι πως στο σκάκι κάποιος ο οποίος δεν βλέπει μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν ισάξια έναν βλέποντα.

Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου: Στην πορεία των σπουδών σου αντιμετώπισες όπως μας είπες, πολλές δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά κατάφερες να αποφοιτήσεις από το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. και μάλιστα αρίστευσες. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες κατά την διάρκεια της φοίτησης σου και πως το διαχειρίστηκες; Συνέβαλε η πολιτεία στην επίλυση;

Αργύρης Κουμτζής: Στην πορεία των σπουδών μου αντιμετώπισα όντως αρκετές δυσκολίες. Αρχικά δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση στο διδακτικό υλικό το οποίο πρακτικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το αντιμετωπίσεις. Δεν ήταν για παράδειγμα λίγες οι φορές που χρειαζόμουν την βοήθεια των συμφοιτητών μου για τη μελέτη μου. Ακόμα μια λύση ήταν η δυνατότητα να πάρω τα βιβλία μου σε προσβάσιμη μορφή όταν ήταν έργο των καθηγητών. Επιπλέον στο Τμήμα Φυσικής υπάρχουν εργαστήρια τα οποία είναι στο βασικό πρόγραμμα σπουδών. Φυσικά δεν υπήρχε όπως είναι και λογικό βέβαια πρόβλεψη έτσι ώστε να είναι προσαρμοσμένα κατάλληλα και για ένα άτομο το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα στην όραση. Έτσι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να χρησιμοποιήσω τα όργανα. Παρ’ όλα αυτά αφιερώσαμε αρκετό χρόνο και τα κατάφερα. Πολλές φορές θυμάμαι, χρησιμοποιούσαμε τα εργαλεία λίγο διαφορετικά ,άλλες φορές τα διαμορφώναμε από την αρχή ή στην χειρότερη των περιπτώσεων ζητούσα βοήθεια από τους συμφοιτητές μου. Ακόμα ένα δύσκολο κομμάτι ήταν η παρακολούθηση των μαθημάτων. Ζητούσα από τους καθηγητές μου να μου υπαγορεύουν ότι γράφουν στον πίνακα είτε προσπαθούσα να καταλάβω από τα συμφραζόμενα αυτό το οποίο ήθελαν να εξηγήσουν όπως επίσης ζητούσα και την βοήθεια των συμφοιτητών μου.


Η συμμετοχή της πολιτείας ήταν μηδενική. Δυστυχώς. Όλη η βοήθεια που είχα ήταν χάρη στους καθηγητές μου.


Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου:  Πριν λίγο διάστημα έγινες δεκτός σε μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες του τομέα σου παγκοσμίως (Max Plank Institute for solar system research). Ποια είναι τα συναισθήματα σου μετά τη μεγάλη κατάκτηση αυτή;

Αργύρης Κουμτζής: Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω συνειδητοποιήσει ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά ανυπομονώ και χαίρομαι που θα πάω. Δούλεψα πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια για να έρθει αυτή η στιγμή!

Αργύρης Κουμτζής | Ο τυφλός φοιτητής που διαπρέπει στην αστροφυσική

Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου:  Ο επόμενος στόχος σου;

Αργύρης Κουμτζής: Επόμενος μου στόχος είναι να κάνω όσο γίνεται πιο σοβαρή έρευνα στο Διδακτορικό μου έτσι ώστε να μπορέσω να εξασφαλίσω μια καλή μεταδιδακτορική θέση.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post