Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και είναι ένας αθεράπευτος υπέρμαχος της αγρο-οικολογίας και της κλιματικής δράσης, με διαρκή δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά από χρόνια σπουδών και έρευνας στο εξωτερικό, ο Παύλος επέστρεψε στην πατρίδα του, την Αλεξανδρούπολη, και εν μέσω κρίσης βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει και τα δύο πάθη του στην επαγγελματική του ζωή. Όσοι γνωρίζουν τη διεθνή του δράση, τον αποκαλούν «πατέρα» του διεθνούς Δικτύου Νέων του Slow Food. Είναι δημιουργός του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γεωργία στην Κρίση;» με θέμα την ελπίδα και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους νέους ανθρώπους που επιστρέφουν στην ελληνική ύπαιθρο. Συγχρόνως, καλλιεργεί τον αρχαίο ελαιώνα των προγόνων του και είναι αφοσιωμένος στη διεθνή ανάδειξη της θρακιώτικης αυτόχθονης ποικιλίας ελιάς Μάκρης και είναι ο Community Manager του ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολιτών για το έδαφος, GROW Observatory.
Ποιοι είναι οι 17 Διεθνείς Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και πόσο έχει εμβαθύνει η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Οικογένειας; Πόσο έτοιμοι είναι οι Έλληνες να υιοθετήσουν την Ατζέντα 2030 και με ποιες απλές μεθόδους υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί η οικολογική και κυκλική οικονομία; Πόσο πολύ μας ενδιαφέρει το περιβάλλον και ποια δυναμική διαδραματίζει στην ενέργεια και τη γεωργία; Πόσο εναρμονισμένοι με τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών είμαστε εθνικά, και πόσο δρόμο ακόμη έχουμε να διανύσουμε; Αυτά και άλλα πολλά καίρια και ουσιαστικά ερωτήματα θέσαμε επί τάπητος με τον εθνοβιολόγο Παύλο Γεωργιάδη για την Ατζέντα των 17 Παγκοσμίων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το ξεχωριστό εγχείρημα του και μιας μεγάλης ομάδας, #GROWObservatory, για να καταλάβουμε που βρίσκεται η χώρα μας στον πράσινο ευρωπαϊκό χάρτη.
Κυρίες, κύριοι και…παιδιά, ο Παύλος Γεωργιάδης, μιλά αποκλειστικά στο #echaritygr και είναι μεγάλη μας τιμή.
#echaritygr: Τι είναι οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και πως εφαρμόζονται στην Ευρώπη;
Παύλος Γεωργιάδης: Οι 17 Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης και επιδιώξεων που προσεγγίζει όλες τις πτυχές της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Και μάλιστα μέσα σε μία ατζέντα αναπτυξιακή. Το πλαίσιο αυτό έχει συμφωνηθεί από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, και θέλει να εξασφαλίσει ότι η ανάπτυξη στον 21ο αιώνα μπορεί να υπάρξει χωρίς να θυσιάζεται η αξιοπρέπεια και η ευημερία των ανθρώπων, ούτε η υγεία του πλανήτη.
Οι Στόχοι αφορούν τόσο τις ανεπτυγμένες, όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες και θέτουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να μπορέσει η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αναδύονται στον 21ο αιώνα. Κάποιες από αυτές είναι ορατές στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα οι οικονομικές ανισότητητες, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, τα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα των πόλεων.
Ωστόσο, υπάρχουν ευρύτερες προκλήσεις που ξεπερνούν την ελληνική πραγματικότητα και στην ουσία δε γνωρίζουν σύνορα. Η σημαντικότερη αυτών είναι, ασφαλώς, η κλιματική αλλαγή για την οποία αναλαμβάνουν πλέον δράση όλες οι χώρες, στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Γεωργία στην Κρίση; (trailer)
Videoblog on CAP | Farming on Crisis? from foodpolitics on Vimeo.
#echaritygr: Στην Ελλάδα έχουν επιτευχθεί κάποιοι και πως μπορούν να ενδυναμωθούν στην κοινωνία μας;
Παύλος Γεωργιάδης: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως οι παγκόσμιοι στόχοι έχουν ενσωματωθεί στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαβούλευσης με επιστημονικούς φορείς και τη κοινωνία των πολιτών. Μάλιστα, υποστηρίζει πως στην Ελλάδα έχει ήδη επιτευχθεί ο Στόχος 15 που αφορά τη διαχείριση των χερσαίων οικοσυστημάτων, μέσα από τη θεσμοθέτηση προστατευόμενων περιοχών που προβλέπει η επέκταση των περιοχών #Natura.
Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας, όταν για παράδειγμα στη χώρα μας γίνεται υπέρμετρη χρήση φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τη γη. Άρα έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να επιτευχθεί η ουσία της αειφορίας. Και σίγουρα αυτός ο δρόμος δεν περνά μέσα από τις εξορύξεις πετρελαίου, τον λιγνίτη και τις υποδομές ορυκτών καυσίμων που προωθεί η κυβέρνηση.
Ας μην ξεχνούμε ότι για να εφαρμοστεί η νομοθεσία, απαιτείται κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας, της ερευνητικής κοινότητας, των παραγωγικών φορέων της οικονομίας, της αυτοδιοίκησης. Δεν πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε αυτούς τους παγκόσμιους στόχους ως κάτι που αποτελεί απλώς μία ακόμη διεθνή υποχρέωση της χώρας μας. Η επίτευξη τους απαιτεί μία αλληλένδετη, συνεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση και να γίνουν αντιληπτοί από την κοινωνία ως μία πραγματική ευκαιρία ουσιαστικής μετάβασης προς την αειφορία, χωρίς αποκλεισμούς.
Συνδέοντας τους Πολίτες με τα Ανοιχτά Δεδομένα (περιγραφή του GROW)
#echaritygr: Υπάρχουν προγράμματα που να έχουν εφαρμοστεί και ποια προτείνονται για να κερδίσουμε το στοίχημα της Ατζέντας του 2030;
Παύλος Γεωργιάδης: Νομίζω πως στην Ελλάδα όσο ανακαλύπτουμε τους παγκόσμιους στόχους, τόσο αντιλαμβανόμαστε την έννοια και την αξία της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Είμαι αισιόδοξος, πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε δράσεις που θα ενεργοποιήσουν την κοινωνία και την οικονομία, ώστε να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και το ισχύον μοντέλο ανάπτυξης έχει καταρρεύσει.
Είναι ανάγκη να εντοπίσουμε, να χαρτογραφίσουμε και να διασυνδέσουμε τους 200-300 νέους Έλληνες, που μέσα από τη δράση στις κοινότητες τους, αναδεικνύουν προβλήματα και παράγουν λύσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε μόνο στην Αθήνα και να κοιτάξουμε τις λύσεις που δημιουργούνται στην περιφέρεια. Να πάρουμε αυτές τις λύσεις, και τα μαθήματα που διδάσκουν, για να τα μετατρέψουμε σε πολιτικές για την ανάπτυξη, τον άνθρωπο, τα οικοσυστήματα.
Αυτός είναι ο δρόμος προς την αειφορία. Τα πρώτα παραδείγματα υπάρχουν ήδη και έρχονται μέσα από την ίδια την κοινωνία. Στο GROW Observatory, για παράδειγμα, συνδέουμε τους καλλιεργητές της Ευρώπης με τις ανοιχτές τεχνολογίες, ώστε αυτοί να συλλέξουν χρήσιμα δεδομένα στα χωράφια τους. Αυτά δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε καλύτερα το φυσικό περιβάλλον και να προσαρμοστούμε πιο αποδοτικά στην κλιματική αλλαγή. Μία τέτοια κοινότητα πολιτών επιστημόνων υπάρχει και στην Ελλάδα.
Ξεκινώντας από την πατρίδα μου, την Αλεξανδρούπολη, σιγά σιγά επεκτεινόμαστε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αξίζει, πραγματικά, να δούμε πιο προσεχτικά αυτές τις καινοτομικές κοινότητες που αναδύονται σε ολόκληρη τη χώρα, να τις στηρίξουμε και να μάθουμε από αυτές.
#echaritygr: Πρωτοβουλία και μόνο ή και πολιτική συνεργασία; Πόσο έτοιμη είναι η πολιτική μας πραγματικότητα να εφαρμόσει ή να δοκιμάσει να εφαρμόσει; Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία μας;
Παύλος Γεωργιάδης: Ας μη γελιόμαστε, η πολιτική πραγματικότητα της χώρας είναι αποκαρδιωτική. Η διαχείριση της εξουσίας γίνεται εν πολλοίς από ανθρώπους και μηχανισμούς που είναι γερασμένοι, κουρασμένοι και διαπλεκόμενοι. Αναπόφευκτα, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού διαλόγου αναλώνεται σε διαξιφισμούς, αλληλοκατηγορίες και σκάνδαλα. Όταν η επικαιρότητα ξοδεύεται σε αυτή την καθημερινή φθορά, πώς περιμένουμε να υπάρξει βιώσιμος σχεδιασμός για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια; Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής αδράνειας είναι εμφανή σε όλους μας.
Θα ήταν ευχής έργο να αναδυθούν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και σχηματισμοί, οι οποίοι θα βάλουν τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο κέντρο της δράσης τους. Μετά από μία δεκαετία βαθιάς κρίσης, νομίζω πως η κοινωνία μας είναι πιο έτοιμη από ποτέ να ακούσει και να στηρίξει νέες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη της χώρας.
Πόσο μάλλον όταν αυτές δεν απομονώνουν τη χώρα στον κακό της εαυτό, αλλά της δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον καλύτερό της και να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μία βιώσιμη προοπτική, τότε αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναδυθούν από την κοινωνία την ίδια.
Όταν η επικαιρότητα ξοδεύεται σε αυτή την καθημερινή φθορά, πώς περιμένουμε να υπάρξει βιώσιμος σχεδιασμός για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια;
#echaritygr: Μήπως υπάρχει δυσπιστία στην κοινωνία και ατολμία για την υλοποίηση καθώς απαιτούνται κονδύλια ή μήπως μπορούν να επιτευχθούν και θετικά βήματα χωρίς χρήματα;
Παύλος Γεωργιάδης: Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς με την ιδέα να μην σπαταληθεί άλλο δημόσιο χρήμα για περισσότερο τσιμέντο μέσα στις πόλεις μας, ή για ενεργειακές υποδομές που βλάπτουν το περιβάλλον. Εκτός, φυσικά, από το λόμπι του τσιμέντου και του πετρελαίου. Πρέπει, όμως, επιτέλους να σκεφτούμε όλοι μας ποιος και πόσοι επωφελούνται από το κάθε ευρώ που διαθέτουμε ως πολίτες με τους φόρους που πληρώνουμε.
Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα, αυτό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήδη στοιχίζει 63 δις ευρώ τον χρόνο. Δεν θα ήταν καλύτερο για την δημόσια υγεία, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία της υπαίθρου, αν αυτά τα χρήματα κατευθύνονταν στην καλή και καθαρή παραγωγή, στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και την προώθηση της καινοτομίας στην περιφέρεια;
Άρα, πιστεύω πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι πρέπει να βρεθούν περισσότερα χρήματα, αλλά να γίνει πιο “έξυπνη” διαχείριση και επένδυση, ώστε να επωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία. Δε μπορούμε να πορευθούμε στον 21ο αιώνα με τρόπο βιώσιμο, αν δεν αντιληφθούμε πως η υποστήριξη μιας γεωργίας που βουλιάζει στα φυτοφάρμακα, οδηγεί στην αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία, μιας και καλούν σε συνολική δράση. Όπου η κάθε νομοθεσία, η κάθε δημόσια ή ιδιωτική επένδυση δεν εστιάζει σε μόνο έναν από αυτούς. Ας είμαστε, λοιπόν, υπεύθυνοι και ρεαλιστικοί. Το κλίμα αλλάζει πιο γρήγορα απ΄ ό,τι εμείς, οι ανισότητες και οι εθνικισμοί καλπάζουν, ενώ η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη πιέζονται από τις νέες πραγματικότητες. Εδώ δε μιλούμε για τη σωτηρία του πλανήτη, μιλούμε για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Όσον αφορά την ελληνική κοινωνία, μιλούμε για τη συνέχεια ενός πολιτισμού με πολύ μεγάλη ιστορία και βαθιά μνήμη.
#echaritygr: Πόσο μας αγγίζει και μας κινητοποιεί η διάσωσή τους, ώστε να αναλάβουμε δράση; Ποιος είναι ο ορίζοντας υλοποίησης των Στόχων και τι απαιτείται για την επίτευξή τους;
Παύλος Γεωργιάδης: Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως ορίζοντα επίτευξης των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη το 2030. Αυτή είναι η επονομαζόμενη Ατζέντα 2030. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν τεθεί σαφείς στόχοι, για παράδειγμα η ανάληψη δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1.5 βαθμό Κελσίου.
Όπως ανέφερα, οι παγκόσμιοι στόχοι ανοίγουν σημαντικές ευκαιρίες δράσης. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ατομική και κοινωνική δράση, αλλά και στην ανάληψη πολιτικής δράσης. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως σήμερα ο κόσμος μας αντιμετωπίζει, επίσης, πολύπλοκες προκλήσεις που γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές. Χρειαζόμαστε λιγότερο μίσος, περισσότερο διάλογο και βαθύτερη διεθνή συνεργασία.
Η επίτευξη της Ατζέντας 2030 και των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη απαιτεί καινοτόμες ιδέες που θα επαναπροσδιορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοκρατία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ και προϋποθέτει πρωτίστως την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή των νέων.
Μάθε περισσότερα για το έργο του Παύλου Γεωργιάδη
στο blog του
& το GROW Observatory ΕΔΩ
LinkedIn Georgiadis Pavlos
Facebook Georgiadis Pavlos
The following two tabs change content below.
Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ.
Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.