#Iamnotadoll! | Άντζελα Γκερέκου και κόρη, Πρέσβυρες κατά της βίας γυναικών
Μία εναλλακτική διαδραστική έκθεση – δρώμενο η οποία βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της εποχής, υπό τον τίτλο “@iamnotadoll_project” έρχεται για να μιλήσει για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Πρεσβευτές της κίνησης αυτής μια Ελληνίδα γυναίκα της πρώτης γραμμής η Άντζελα Γκερέκου και ο δυναμικός υποστηρικτής δίπλα στις γυναίκες Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου.
Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Με κινητήριο δύναμη την τέχνη λοιπόν, η Ελλάδα ως γενέτειρα του πολιτισμού, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.
Το @iamnotadoll_project είναι μια πρωτοβουλία της κ. Ιωάννας Παρασκευά – Conceptual Fine Art Creator, η οποία χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων της οποίας προϋπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.
Ειδικά σήμερα που διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίoδο λόγο της πανδημίας covid 19, ο αριθμός των περιπτώσεων που σχετίζονται με την έμφυλη βία αυξάνεται δραματικά. Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο.
Με κινητήριο δύναμη την τέχνη λοιπόν, η Ελλάδα ως γενέτειρα του πολιτισμού, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.
Το @iamnotadoll_project είναι μια πρωτοβουλία της κ. Ιωάννας Παρασκευά – Conceptual Fine Art Creator, η οποία χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων της οποίας προυπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.
Ειδικά σήμερα που διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίoδο λόγο της πανδημίας covid 19, ο αριθμός των περιπτώσεων που σχετίζονται με την έμφυλη βία αυξάνεται δραματικά.
Το @iamnotadoll_project είναι μια διαδραστική έναλλακτική έκθεση/δρώμενο η οποία θα βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της εποχής. Με αφετηρία την παγκόσμια ήμερα της μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των Γυναικείων γεννητικών οργάνων (6 Φεβρουάριου) Female genital mutilation (FGM), θα ξεκινήσουν μια σειρά από διαφορετικές ημερίδες και δράσεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πρεσβευτές της κίνησης αυτής μια Ελληνίδα γυναίκα της πρώτης γραμμής και #SDG5 Ambassador η κυρία Άντζελα Γκερέκου
και ο δυναμικός υποστηρικτής δίπλα στις γυναίκες Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου, Μουσικός & Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Αθηνών (ΦΑ), οι οποίοι θα ανοίξουν τον δρόμο για να μεταφέρουν το μήνυμα από την Ελλάδα προς όλον τον κόσμο.
Άντζελα Γκερέκου“Το @iamnotadoll_project λειτούργησε καταλυτικά σαν ενα δυναμικό σύνθημα με θεραπευτικές ιδιότητες για τον σεβασμό στα δικαιώματα της γυναικείας υπόστασης.
Η θεραπεία του τραυματισμένου παιδιού μεσα μας, που θα εξασφάλισει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Πιστεύω ακράδαντα η καλλιέργεια και η παιδεία μέσα από την τέχνη είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή για ένα καλύτερο παρόν αλλά και μέλλον για όλους μας»
Τα 6 γλυπτά της σειράς #Iamnotadoll_project «Δεν είμαι κούκλα» που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για:
- Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός,
- Βια στις σχεσεις, οικογένεια, εργασια, (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική)
- Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος,
- Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή)
- Εμπορία γυναικών / κοριτσιών
- Κατάχρηση στο διαδύκτιο
ενώ τα hastags #iamnotadoll & #sheisnotadoll αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Η έναρξη αυτού του καλλιτεχνικού διαδραστικού δρώμενου παρέχει μια τεράστια ευκαιρία στις κοινωνίες να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, ενσωματώνοντας την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνιας αλλά και της εταιρικής βιωσιμότητας, κλιμακώνοντας συστηματικά και στρατηγικά δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διαβίωση των γυναικών/κοριτσιών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με τον όρο SDG5 αναφερόμαστε στον 5ο Στόχο Βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εξάλειψη της ανισότητας μεταξύ των φύλων. Θέματα ισότητας όπως η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην αξιοπρεπή εργασία αλλά και η ισότιμη εκπροσώπηση στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων. Και τις υποδιαιρέσεις του όπως:
5.1 Τερματισμός κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών, οπουδήποτε.
5.2 Εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά όλων των γυναικών και κοριτσιών, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης.
5.3 Εξάλειψη όλων των επιβλαβών πρακτικών, όπως ο παιδικός, πρόωρος και καταναγκαστικός γάμος καθώς και ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων.
5.4 Αναγνώριση και εκτίμηση της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας, μέσω της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, υποδομών και πολιτικών κοινωνικής προστασίας, και της προαγωγής της κοινής ευθύνης μέσα σε ένα νοικοκυριό και στην οικογένεια, ανάλογα με τις εκάστοτε εθνικές ιδιαιτερότητες.
5.5 Διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής καθώς και των ισότιμων ευκαιριών ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή.
5.6 Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία καθώς και διασφάλιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, όπως έχει συμφωνηθεί με βάση το Πρόγραμμα Δράσης της Διεθνούς Διάσκεψης για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, και τα έγγραφα που προέκυψαν από τις διασκέψεις αναθεώρησης.
5.α Δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα παράσχουν στις γυναίκες ίσα δικαιώματα ως προς τους οικονομικούς πόρους, καθώς και πρόσβαση στην ιδιοκτησία, στον έλεγχο της γης και άλλων μορφών ιδιοκτησίας, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις κληρονομιές και στους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με την εκάστοτε εθνική νομοθεσία.
5.β Ενίσχυση της χρήσης της τεχνολογίας γενικής εφαρμογής, και ιδίως της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, προωθώντας έτσι την ενδυνάμωση των γυναικών.
5.γ Υιοθέτηση και ενίσχυση ορθών πολιτικών και εφαρμόσιμων νομοθεσιών που αποβλέπουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα.
Επιμέλεια -Παραγωγή @AkathistiVekri
Photography by @VagelisRasias
Πηγές: eirinika.gr | e-ptolemos.gr | iamnotadollcampaign
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023