Στέλιος Καλαθάς: πολλοί ξοδεύουν την ζωή τους με τα θέλω των άλλων.

 Στέλιος Καλαθάς: πολλοί ξοδεύουν την ζωή τους με τα θέλω των άλλων.

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και επιμορφωτής Στέλιος Καλαθάς μοιράζεται την «εξίσωση» της «Συναισθηματικής Διαλεκτικής». Σε ένα από τα μαθήματα του μας θύμισε κάτι που ίσως ξεχάσαμε ίσως και να παρανοήσαμε… «Γιατί  να ψάχνεις το άλλο σου μισό όταν μπορείς να είσαι ολόκληρος και να ψάχνεις μία αντίστοιχα ολόκληρη ψυχή; Τα μισά τείνουν να είναι ημιτελή…».  Η συναισθηματική διαλεκτική σε παρασύρει σε ένα ταξίδι, όπου η κάθε άσκηση σε οδηγεί να αφουγκραστείς μες την συνάφεια του κόσμου, εσένα. Είναι εκείνες οι στιγμές της μέρας που θα αφιερώσεις για να ξετυλίξεις τον υπέροχο εαυτό σου, ανακουφίζοντας το σώμα και το μυαλό σου από την όποια δυσφορία. Συναντήσαμε τον Στέλιο Καλαθά και “ταξιδέψαμε μαζί του, στον χώρο, τον χρόνο και τον τόπο, της Συναισθηματικής Διαλεκτικής”

kalathas-3

Χριστίνα Αζοπούλου: Πως γνωρίστηκες με την συναισθηματική διαλεκτική;

Στέλιος Καλαθάς: Η ιδέα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν μετά από ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που παρακολούθησα στο κέντρο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, σκέφτηκα να δημιουργήσω μια μέθοδο που να χρησιμοποιεί τους κώδικες της υποκριτικής, όχι για ηθοποιούς, αλλά για τους ρόλους που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε στη ζωή μας, και πίστεψέ με είναι πολλοί αυτοί οι ρόλοι. Είναι μια βιωματική μέθοδος που βασίζεται σε 3 άξονες. Κατ’ αρχάς στους δείκτες συναισθηματικής ευφυΐας που μετριούνται και καλλιεργούνται, στο κομμάτι επικοινωνία (μάθε να επικοινωνείς και να διαχειρίζεσαι σωστά όλα αυτά που νιώθεις) και τέλος στη δραματοθεραπεία μέσα από τα μονοπάτια της τέχνης και των ρόλων. Δεν απευθύνεται σε ηθοποιούς μόνο αλλά κυρίως σε όποιον θέλει να ρίξει φως στα συναισθήματά του και μέσα από σωστούς κώδικες επικοινωνίας να δημιουργεί σωστές σχέσεις γύρω του. Σχέσεις δομημένες στα δικά μας θέλω, γιατί δυστυχώς πολλοί ξοδεύουν την ζωή τους με τα θέλω των άλλων.

Χ.Α.: Πως ορίζεται και πως λειτουργεί;

Σ.Κ.: Η μέθοδος αυτή είναι πολύ ευχάριστη και μέσα από μουσικές, στίχους, μύθους, ρόλους αντλείς δύναμη και αυτοεκτίμηση και προχωράς στη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία. Υπάρχουν υπέροχες τεχνικές που, μέσα από λίγες συναντήσεις, σου αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι και διεκδικείς τους στόχους της ζωής σου. Πάντα μέσα από μονοπάτια τέχνης. Η ανταπόκριση ήταν από την αρχή έντονη, ίσως γιατί είναι κάτι μοναδικό που με τόσο ευχάριστο τρόπο σε μαθαίνει μονοπάτια που οδηγούν στην αυτοβελτίωση και εργαλεία για να κάνεις τη ζωή σου πιο ουσιαστική.

kalathas2

Χ.Α.: Όταν το πρωτοξεκίνησες στην Ελλάδα, ποιες ήτανε οι σκέψεις σου;

Σ.Κ.: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τώρα ανακαλύπτει την δύναμη της αυτοβελτίωσης, ίσως γιατί μέχρι τώρα νομίζαμε ότι είμαστε «τέλειοι» και δεν υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Ήρθε η κρίση όμως και έβγαλε στην επιφάνεια πολλά μπλοκαρίσματα, ανασφάλειες, φοβίες και συναισθηματικές αναπηρίες. Όλη αυτή η κατάσταση με βοήθησαν στο να το αποφασίσω και να το εξελίξω πιο εύκολα.

Χ.Α.: Είναι όλο αυτό ένα ταξίδι που έχει συγκεκριμένο στόχο για σένα;

Σ.Κ.: Σίγουρα είναι ένα ταξίδι, και μάλιστα πολύ μαγικό γιατί με κάθε μου ομάδα διδάσκομαι εγώ ο ίδιος από τους μαθητές μου απίστευτα πράγματα! Δεν ξέρω αν έχω συγκεκριμένο στόχο, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι, γιατί δεν το βλέπω σαν μια επιχείρηση που προσπαθεί να πιάσει στόχους. Οπωσδήποτε μου δίνει τεράστια χαρά και ικανοποίηση όταν βλέπω τους μαθητές μου να βοηθιούνται από την μέθοδο και να αλλάζει η ζωή τους προς το καλύτερο.

Χ.Α.: Σε ποιες/ους απευθύνεται; Υπάρχει ανταπόκριση;

Σ.Κ.: Μπορούν όλες οι ηλικίες να το παρακολουθήσουν άνετα, αφού ο πυρήνας που δουλεύουμε είναι η παιδικότητά μας. Αφορμή για όλα τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και το ελπιδοφόρο είναι ότι σε όποια ηλικία και αν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με την συναισθηματική μας ευφυΐα …μπορούμε να την καλλιεργήσουμε και να την εξελίξουμε. Είναι μεγάλη η ανταπόκριση και για αυτό πλέον έχουν δημιουργηθεί ομάδες και εκτός Αττικής, όπως Θεσσαλονίκη, Κύπρος, Κρήτη, Καβάλα και προχωράμε.

kalathas3

Χ.Α.: Τι feedback σου δίνουνε;

Σ.Κ.: Ο καθένας έρχεται να παρακολουθήσει την μέθοδο για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, που πίστεψέ με  διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο βλέπω σημαντικές θετικές αλλαγές και φυσικά αυτό που μου λένε οι  μαθητές μου είναι το πόσο πολύ τους έχει βοηθήσει όλο αυτό στο να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας, να ανασυγκροτούμαστε, να εκτονωνόμαστε, να διαφεύγουμε έστω και για λίγο από όλο αυτό το μαύρο σύννεφο που μας περικλείει.

Χ.Α.: Που γίνονται οι συναντήσεις;

Σ.Κ.: Στην Αθήνα γίνονται στον Πολυχώρο Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα, Αθηνάς 30 , στο Μοναστηράκι. Είναι ένας υπέροχος, καινούριος χώρος που δημιουργήσαμε για να καλύψουμε τις ανάγκες που προκύπταν από τις ομάδες της Συναισθηματικής Διαλεκτικής. Κι επίσης στην Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής, στην Λάρνακα, στη Λεμεσό και στην Κρήτη. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο 6946 105520 ή να επισκεφτείτε τη σελίδα της Συναισθηματικής στο facebook ή στο www.synaisthimatikhdialektikh.com

kalathas1

Στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί διήμερο σεμινάριο στις 2 & 3 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,

συνολικής διάρκειας 6 ωρών. Για συμμετοχές μπορείτε να καλέσετε το 6946 105520.

της Χριστίνας Αζοπούλου

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post