#Μιανμάρ | Λαϊκή ανυπακοή, η στρατιωτική χούντα και… κρύσταλ μεθαμφεταμίνη!
Τον πλήρη έλεγχο της Μιανμάρ έχει αναλάβει από την 1η Φεβρουαρίου ο στρατός, ύστερα από μία δεκαετία δημοκρατίας «υπό στρατιωτική επιτροπεία». Την έκπληξη των πραξικοπηματιών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, προκαλεί όμως το εύρος των διαμαρτυριών κατά της χούντας, με χιλιάδες κόσμου να απαιτεί στους δρόμους μικρών και μεγάλων πόλεων την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου «περισσότεροι από 350 πολιτικοί, εκπρόσωποι του κράτους, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών –περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, μοναχών και φοιτητών– έχουν τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την κατάσταση στη Μιανμάρ, στη διάρκεια της οποίας έκρινε «απαράδεκτη» τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών.
Οι μόνες τριβές που διαφαίνονται στο στρατιωτικό οικοδόμημα είναι αυτές μεταξύ της «τάξης» των αξιωματικών και των στρατευσίμων, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από γεωργικές κοινότητες και υφίστανται διακρίσεις και στερήσεις. Αμερικανική απόπειρα συνεργασίας με τον στρατό της Μιανμάρ τις δεκαετίες του 1970 και 1980 για την καταπολέμηση της καλλιέργειας οπίου και την παρασκευή ηρωίνης, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Η Ταντμαντάου διατήρησε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον μαοϊκών ανταρτών στα δυτικά της χώρας, μακριά από το οπιοπαραγωγό Χρυσό Τρίγωνο στον Βορρά. Σήμερα, ο στρατός στηρίζει δεκάδες ένοπλες πολιτοφυλακές στη βόρεια Μιανμάρ, οι οποίες έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ζώνη παραγωγής κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, με τζίρο 40 δισ. δολαρίων. Η αρπακτική διάθεσή του, όμως, με την ανοχή της διαφθοράς, ευρείας κλίμακας, σε επιχειρήσεις που ελέγχει, εντείνει την αντιπάθεια του κοινού απέναντί του και τροφοδοτεί το κίνημα διαμαρτυρίας.
Την ίδια ώρα, η «μεγάλη κυρία» της βιρμανικής πολιτικής σκηνής, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, παραμένει η δημοφιλέστερη προσωπικότητα στη χώρα και αναγκαία συνομιλητής για τον στρατό σε κάθε μελλοντική προσπάθεια δημοκρατικής αποκατάστασης. Παρότι η άρνηση της Αούνγκ να τοποθετηθεί με σαφήνεια κατά της σφαγής των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στην επαρχία Ραχίν την καταδίκασε σε διεθνή απομόνωση, η αίγλη της παραμένει ισχυρή στη χώρα.
Πηγή Φωτογραφιών: Reuters AP
READ MORE ON #PIXUR
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023