“Λίγο χρώμα” ακόμη, από τη… Μιρέλα Πάχου

 “Λίγο χρώμα” ακόμη, από τη… Μιρέλα Πάχου

dig

Έχει ίσως το μεγαλύτερο χαμόγελο που εισέπραξα σε καμαρίνι ανθρώπου που θα έπαιρνα συνέντευξη. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιον να μην τον κερδίσει με τη γλυκύτητα της αλλά και με το σεβασμό που αποπνέει όση ώρα συνομιλείς μαζί της. Ένα κορίτσι ταλαντούχο που ανέβηκε στη σκηνή του Μύλου και κυριολεκτικά ξεχύθηκε μαζί με τις νότες των τραγουδιών… Την αγάπη της για τη μουσική, την είδα στη σπίθα των ματιών της καθ’όλη τη διάρκεια του live. Οι περισσότεροι θα την γνωρίζετε από τη μεγάλη της επιτυχία με τίτλο, τι άλλο, παρά το όνομά της…“Μιρέλα”. Όσοι το αγαπήσατε, σας προτείνω να πατήστε το play και στο τελευταίο της παιδί και θα με θυμηθείτε όταν θα αρχίσετε να χορεύετε κι εσείς σε φρενήρη ρυθμό! Τώρα που ζεσταθήκατε, μπορείτε να μάθετε όλα τα νέα της Μιρέλας Πάχου, στην υπέροχη συζήτηση που παραχώρησε στην Οικογένεια του #echaritygr και που κύλησε σαν νεράκι…

Μαρία Τότσκα: Είμαστε λίγες μέρες μετά το live σου στη Θεσσαλονίκη, παρέα με την Μαριάννα Πολυχρονίδη. Μια διαφορετική συνεργασία που ενθουσίασε κοινό Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Πως ήταν για σένα αυτό το διαφορετικό, θα έλεγα, συνταίριασμα; Θα σας ξαναδούμε μαζί;

Μιρέλα Πάχου: Νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός αυτό το «διαφορετικό συνταίριασμα» δίνει τη θέση του σε μια έντονη χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσά μας. Ξεκινήσαμε από μία κοινή βάση -την αγάπη μας για τη μουσική- και μία διαρκή καλλιτεχνική ανησυχία, που οδηγεί στον πειραματισμό και την αναζήτηση, στην πορεία όμως διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν. Αυτά και άλλα μοιραστήκαμε με το κοινό στις παραστάσεις μας στο Σταυρό του Νότου και στο Μύλο της Θεσσαλονίκης, αλλά επειδή όσα λένε οι φίλες είναι ανεξάντλητα κι εμείς δεν είπαμε ούτε τα μισά, σύντομα θα ξαναβρεθούμε επί σκηνής!

Μαρία Τότσκα: Μαθαίνω ότι σύντομα θα σε δούμε μαζί με κάποιους πολύ καταξιωμένους καλλιτέχνες του πενταγράμμου. Μίλησέ μας για το φετινό χειμώνα… Τι να αναμένουμε από ‘σένα…

Μιρέλα Πάχου: Ο φετινός καλλιτεχνικός χειμώνας ξεκίνησε για μένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού μετά τις παραστάσεις με τη Μαριάννα, ακολούθησαν τρεις συναυλίες στη Γερμανία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τώρα μετράω αντίστροφα για την έναρξη της μουσικής παράστασης με τίτλο: «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά» με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Νίκο Πορτοκάλογλου στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, από 30 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Μαρία Τότσκα: Ειλικρινά σκεφτόμουν πότε θα έρθει η ώρα αυτής της συνέντευξης για να σε ρωτήσω. Διδακτορικό στη Νομική, μαθήματα σε ωδείο, lives και δεν ξέρω και τι άλλο μπορεί να μου φανερώσεις τώρα. Πότε τα προλαβαίνεις όλα; Ειδικά η Νομική που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με όσα κάνεις και απαιτεί σίγουρα πολύ διάβασμα. Γενικά, είσαι άνθρωπος της πειθαρχίας;

Μιρέλα Πάχου: Για να είμαι ειλικρινής δεν προλαβαίνω, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα ήθελα. Και πολύ διάβασμα χρειάζεται και αφοσίωση, αντοχές και ικανότητα διαχείρισης του χρόνου, που ποτέ δεν είναι αρκετός. Πάντως νομίζω πως σε γενικές γραμμές είμαι άνθρωπος της πειθαρχίας, με μια δική μου ιδιότυπη μεν, αλλά αρκετά αποτελεσματική, αίσθηση του τι σημαίνει πειθαρχία και πώς λειτουργεί στην πράξη!

Μαρία Τότσκα: Διανύουμε ξεκάθαρα την εποχή της εξελισσόμενης ψηφιακής τεχνολογίας. Είσαι ηλικιακά μια νέα καλλιτέχνης. Πώς αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές που έχουν έρθει και επίκεινται όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης της δουλειάς σου, την γνωστοποίηση των τραγουδιών σου στο κοινό;

Μιρέλα Πάχου: Μπορεί η ψηφιακή τεχνολογία να αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο που παράγεται και διανέμεται η μουσική, όμως και σήμερα, όπως και σε κάθε εποχή, ο καλλιτέχνης εξακολουθεί να έχει απόλυτο και αποκλειστικό δικαίωμα πάνω στο έργο του. Δικαίωμα που είναι ταυτόχρονα περιουσιακό (να εκμεταλλεύεται το έργο) και ηθικό (να προστατεύει τον προσωπικό του δεσμό με αυτό). Το ζητούμενο είναι λοιπόν η χρυσή τομή, -η ισορροπία ανάμεσα στους δημιουργούς, τις πολιτιστικές βιομηχανίες και το καταναλωτικό κοινό. Πάντα με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του δημιουργού, τον πολιτιστικό πλουραλισμό και την απόλαυση της μουσικής από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών-χρηστών.

Μαρία Τότσκα: Πιστεύεις ότι η δημοσιότητα αλλάζει έναν καλλιτέχνη ή είναι ξεκάθαρα θέμα ανθρώπου το πώς θα τη διαχειριστεί;

Μιρέλα Πάχου: Αναμφίβολα η διαχείριση της δημοσιότητας έχει να κάνει με την προσωπικότητα του καθενός!

Μαρία Τότσκα: Είσαι άνθρωπος των παραδόσεων;

Μιρέλα Πάχου: Δεν θα έλεγα ότι είμαι άνθρωπος των παραδόσεων, ούτε ότι τις αρνούμαι. Η παράδοση δεν αφορά απαραίτητα κάτι ξεπερασμένο και οπισθοδρομικό, αλλά αντίθετα, εμπεριέχει την έννοια της συνεχούς κίνησης και εξέλιξης. Και με μια τέτοια οπτική που ισορροπεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, προσεγγίζω τον τελευταίο καιρό τα δημοτικά τραγούδια των Δωδεκανήσων!

Μαρία Τότσκα: Θέτεις υψηλούς μακροπρόθεσμους στόχους ή προτιμάς το λεγόμενο «κάθε βήμα τη φορά»;

Μιρέλα Πάχου: Και μακροπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους και μικρά βήματα… Από στόχους άλλο τίποτα!

Μαρία Τότσκα: Για να κλείσουμε με έναν μουσικό τόνο, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας τους αγαπημένους σου στίχους ενός ελληνικού τραγουδιού που σε εκφράζει.

Μιρέλα Πάχου

«Είναι ο κόσμος δύσκολη γραφή, όλο σβήνεται

κι αν δε διαβαστεί με την αφή τίποτα δε γίνεται» 

(Σκιές και Χρώματα, στίχοι: Μιχάλης Γκανάς)

Φωτογραφίες από την Παράσταση στο Μύλο / #echaritygr

 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post