#Nutrivaluegr | Παραλείπω γεύματα γιατί…κάνω δίαιτα;
Πόσοι από εσάς κάνουν καθημερινά ένα και μεγάλο γεύμα είτε γιατί είστε «πολυάσχολοι» και το ξεχνάτε είτε επειδή προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Τι συμβαίνει όμως όταν παραλείπουμε γεύματα και τα συμπυκνώνουμε κυριολεκτικά σε ένα μεγάλο; Πώς αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει συνολικά την υγεία μας;
Πόσοι από εσάς κάνουν καθημερινά ένα και μεγάλο γεύμα είτε γιατί είστε «πολυάσχολοι» και το ξεχνάτε είτε επειδή προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Τι συμβαίνει όμως όταν παραλείπουμε γεύματα και τα συμπυκνώνουμε κυριολεκτικά σε ένα μεγάλο; Πώς αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει συνολικά την υγεία μας;
Ας δούμε 3 σημαντικούς λόγους που κάνουν την αφαγία ανθυγιεινή:
Συνηθίζεται η αφαγία να επηρεάζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρώμε, το σώμα μας διασπά την τροφή. Κάποια θρεπτικά συστατικά των τροφών μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος με την μορφή σακχάρων με σκοπό να δώσουν ενέργεια στο σώμα μας για να μπορέσει να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.Όταν δεν τρώμε όλη την ημέρα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε νωθροί και κουρασμένοι και πολλές φορές κάνουμε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές με κριτήριο το έντονο αίσθημα πείνας που προκαλείται. Δυστυχώς αυτή η συνήθεια οδηγεί και σε επικίνδυνες μεταβολικές αλλαγές που μπορούν αν οδηγήσουν σε Σακχαρώδη Διαβήτη.
Όταν δεν τρώμε όλη την ημέρα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα
Ο δεύτερος λόγος εμφανίζεται να είναι η ελλιπής θρέψη. Ένας άλλος σημαντικός λόγος, λοιπόν, που η παράλειψη γευμάτων είναι ανθυγιεινή, οφείλεται στο γεγονός ότι οδηγεί σε ελλιπή θρέψη. Ο οργανισμός μας δηλαδή δεν προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μια διατροφή πλούσια σε τροφές όλων των ειδών, εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Επίσης μπορεί να δράσει ευεργετικά σε κάποιες παθήσεις και βεβαίως να λειτουργήσει και προληπτικά (παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, εγκεφαλικά, καρκίνος). Ίσως πιστεύετε ότι μπορείτε να παρακάμπτετε τα 3ωρα γεύματα και να τα «αντικαθιστάτε» με πολύ-συμπληρώματα. Όπως όμως το λέει και το όνομά τους, είναι «συμπληρώματα» και λειτουργούν μόνο ως τέτοια. Έρευνες επίσης αναφέρουν ότι αυτά τα χάπια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο το πραγματικό φαγητό, που παρέχει στον οργανισμό μας αυτά τα θρεπτικά συστατικά στην μορφή που τα χρειάζεται. Επομένως, για καλή υγεία, να τρώτε όσο πιο υγιεινά μπορείτε.
Η αφαγία όμως, επηρεάζει και τον Μεταβολισμό. Συνηθίζετε να παραλείπετε γεύματα, γιατί έτσι πιστεύετε ότι θα χάσετε βάρος; Δυστυχώς θα σας απογοητεύσω. Αντιθέτως! Σαμποτάρετε την προσπάθειά σας αυτή χωρίς καν να το γνωρίζετε. Όταν τρώμε, ο μεταβολισμός μας εργάζεται για να διασπάσει την τροφή για να μπορέσει να τα αξιοποιήσει. Όταν δεν τρώμε τίποτε, πολύ απλά, ο οργανισμός μας υπολειτουργεί. Βρίσκεται σε κατάσταση στρες γιατί δεν παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Έτσι απευθύνεται στους μυς για ενέργεια και επίσης αποθηκεύει λίπος σε περίπτωση που η περίοδος ασιτίας κρατήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Λειτουργεί «αντανακλαστικά» για να μπορέσει να επιβιώσει ο οργανισμός μας.
Για τους λόγους αυτούς, για να μπορέσετε να διατηρήσετε ή να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος θα φροντίζετε να τρώτε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και επειδή πραγματικά κάποιες φορές δεν έχουμε χρόνο για τα 5 γεύματα της ημέρας… σας προτείνω κάποιες μεθόδους για να κάνουμε την ζωή μας λίγο πιο εύκολη:
Κατά πρώτον, οργανωθείτε και προετοιμάστε από το Σαββατοκύριακο κάποια φαγητά που μπορούν να διατηρηθούν για 3-4 μέρες.
Εν συνεχεία, βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας για τα ενδιάμεσα σνακ που συνήθως ξεχνάτε.
Μην ξεχνάτε ότι στον εργασιακό χώρο μπορείτε να έχετε σνακ όπως κριτσίνια, αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς που διατηρούνται εκτός ψυγείου.
Το σνακ σας μπορεί να αποτελείται από 1 χυμό που μπορείτε να τον προμηθευτείτε εύκολα από ένα περίπτερο.
Μπορείτε αποβραδίς να ετοιμάζετε μικρά σαντουιτσάκια (ακριβώς όπως αυτά που φτιάχνετε για τα παιδιά σας) και να τα συσκευάζετε.
Και το σουβλάκι σε ψωμάκι μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή λύση (που και που εννοείται) σε περίπτωση που δεν έχετε προλάβει να μαγειρέψετε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να συνοδεύεται από πατάτες, λιπαρές σος και αναψυκτικά.
Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας!
Latest posts by Βαλεντίνα Δερμιτζάκη (see all)
- #Nutrivaluegr | COVID-19 και Διατροφικοί Μύθοι - 29 Μαρτίου 2020
- Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή - 10 Νοεμβρίου 2017
- Έχεις δοκιμάσει ποτέ χωριάτικη με λίγη από…καρπούζι; - 3 Ιουλίου 2017
- #Nutrivaluegr | Παραλείπω γεύματα γιατί…κάνω δίαιτα; - 8 Μαρτίου 2017
- Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η βιταμίνη D και ο ρόλος της Διατροφής - 23 Φεβρουαρίου 2017