«Ποτέ ξανά» | 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου τρένου για το Άουσβιτς
Με ένα μήνυμα τόσο επίκαιρο όσο κανένα άλλο, μετά και τη συγκλονιστική ομαδική ανθρωποκτονία στη μακρινή Νέα Ζηλανδία με ρατσιστικά κίνητρα, το “Ποτέ ξανά” ξυπνά τις τραγικές εικόνες που καθήλωσαν την ανθρωπότητα για το Ολοκαύτωμα και την εθνοκάθαρση 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Η πορεία μνήμης που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά στην Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, την οποία οι ναζί είχαν μετατρέψει σε χώρο συγκέντρωσης και εξευτελισμού των Εβραίων.
Με παλμό και ένα αλληλέγγυο και αίσθημα, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας, πήραν μέρος στην πορεία μνήμης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, για τα 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τον τότε Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, με Έλληνες Εβραίους, κατοίκους Θεσσαλονίκης, για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπίρκεναου.
“Δεν υπήρχε τρόπος για να ζει άνθρωπος εκεί, ήθελε ψυχραιμία λιονταριού, όχι απλώς ανθρώπου, μεγάλη υπομονή και να μην λογαριάζεις τίποτα, έπρεπε να το αποφασίσεις ότι θα ζήσεις”.
Τιμώντας του επιζώντες των στρατοπέδων εξόντωσης, Χάιντς Κούνιο και Αχιλλέα Κουκοβίνο, στο τέρμα της σιωπηρής πορείας, σε χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, η Ισραηλίτικη Κοινότητα οργάνωσε μια συγκινητική τελετή μνήμης, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. Το #echaritygr #respectzone και ο συνεργάτης μας Βασίλης Κομματάς, ήταν εκεί και κατέγραψε τις μικρές στιγμές σιωπής και αναστοχασμού.
“Ήθελε ψυχραιμία λιονταριού για να επιζήσεις, όχι ανθρώπου” είπε συγκινημένος ο 100χρονος Αχιλλέας Κουκοβίνος ο οποίος διηγήθηκε ότι ήταν στο ΕΑΜ όταν τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και “μετά από πολύ ξύλο”, τον έστειλαν πρώτα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και μετά στη Γερμανία.
Μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου Θεσσαλονίκης φύτεψαν συμβολικά στον χώρο μια ελιά και τραγούδησαν στα ελληνικά, τα εβραϊκά και στη νοηματική ενώ προηγήθηκαν ομιλίες διαφόρων εκπροσώπων αρχών και της Ισραηλιτικής κοινότητας. Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν ο εγγονός ενός Γερμανού Στρατιώτη στη Θεσσαλονίκη, ο Juergen Jauch, ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες στις οποίες συμμετείχε και ο παππούς του.
Για τον κ. Κούνιο, “οι Γερμανοί ναζί ήταν ασυγχώρητοι” και “δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του κόσμου μια τέτοια απαίσια εξόντωση αθώων ανθρώπων”. “Το σύστημα ήταν πονηρό. Καίγανε τους ανθρώπους και δεν έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις. Δεν έπρεπε να υπάρχουν στάχτες. Πετούσαν τις στάχτες σε ένα ποταμάκι δίπλα στο ΄Αουσβιτς μέχρις ότου ο ποταμός φούσκωσε και άρχισαν τα νερά να πηγαίνουν στους αγρούς των Πολωνών που διαμαρτυρήθηκαν»
Στο τέλος της τελετής οι παρευρισκόμενοι άφησαν λουλούδια σε συρμούς και φώναξαν “Ποτέ ξανά”…
Αποκλειστικό Φωτογραφικό υλικό | Iron an Productions | Βασίλης Κομματάς, Associated Press Contributor, Filmmaker, Editor
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023