Κετίκογλου Ιωάννης | Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Θεάτρου “Θεατρικές Πινελιές”
Hθοποιός, σκηνοθέτης, ιδρυτής και πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Θεάτρου “Θεατρικές Πινελιές”. Ξεχωρίζεις περισσότερο κάποια από τις παραπάνω σου ιδιότητες; Αν ναι, γιατί;Από όλα τα παραπάνω ξεχωρίζω την ιδιότητα του σκηνοθέτη, καθώς αυτή είναι και η βασική μου δουλειά μέσα στον σύλλογο. Ουσιαστικά, μέσα από την επιθυμία μου για σκηνοθεσία δημιούργησα και τη συγκεκριμένη θεατρική ομάδα.Με την πάροδο των ετών, θελήσαμε να αναπτυχθούμε λίγο περισσότερο ως ομάδα και πλέον έχουμε διαφορετική νομική υπόσταση και αντιμετώπιση σε σχέση με μια απλή ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου. Παρόλα αυτά, νομίζω πως ακόμα και τώρα, έχοντας τις ιδιότητες του ιδρυτή και του προέδρου, ξεχωρίζω τη σκηνοθετική μου ιδιότητα, καθώς από αυτήν αντλώ τη μεγαλύτερη χαρά. Βέβαια, αυτή η χαρά συμπληρώνεται αρμονικά και από την ιδιότητα του ηθοποιού, δίνοντάς μου ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση.
#echaritygr: Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το θέατρο; Πότε πήρες την απόφαση να ασχοληθείς περισσότερο με τη συγκεκριμένη τέχνη;
Από μικρή ηλικία αγαπούσα πολύ το θέατρο. Συμμετείχα πάντα στις θεατρικές παραστάσεις των σχολικών γιορτών αλλά η μεγάλη μου αδυναμία, ήταν οι σχολικές εκδρομές για παρακολούθηση παραστάσεων. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν πηγαίναμε με το σχολείο για την παρακολούθηση κάποιας παράστασης, δεν εστίαζα στην παράσταση καθ’ εαυτήν αλλά παρατηρούσα λεπτομερώς τον φωτισμό, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Με μάγευαν οι εναλλαγές των ηθοποιών πάνω στη σκηνή, η μουσική και τα καμαρίνια. Είχα μάλιστα τόσο μεγάλη περιέργεια, που μια φορά μπήκα στα παρασκήνια μόνο και μόνο για να τα δω, χωρίς να έχω πάρει άδεια από κάποιον υπεύθυνο.
Έπειτα, θέλοντας να ασχοληθώ περισσότερο με το θέατρο, γράφτηκα σε μια τοπική ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου, στην οποία και παρέμεινα για ενάμιση χρόνο, έχοντας την ιδιότητα του ηθοποιού.
Ουσιαστικά, η επιθυμία να κάνω κάτι δικό μου στο θέατρο, ξεκίνησε στη Γ΄ Γυμνασίου με την παράσταση “Το μεγάλο μας τσίρκο” που ανέβηκε στη γιορτή της 25ης Μαρτίου εκείνη τη χρονιά. Η παράσταση περιελάμβανε εξήντα άτομα ως θίασο, μουσική και πολύ χορό. Μετά από το τέλος της παράστασης και επειδή ήταν η τελευταία μας χρονιά στο Γυμνάσιο, ζητήσαμε από την καθηγήτρια που την είχε οργανώσει να μας αναλάβει για μια ακόμα παράσταση, που θα ανέβαινε στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Για δικούς της λόγους αρνήθηκε και έτσι, μετά από ομόφωνη απόφαση των υπόλοιπων παιδιών και με μεγάλη μου χαρά, ανέλαβα εγώ τη σκηνοθεσία αυτής της δεύτερης παράστασης. Ο τότε σύλλογος εκπαιδευτικών του σχολείου δεν είχε πιστέψει πως θα τα καταφέρουμε αλλά το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε, καθώς η παράσταση μας “Κύριε μπαμπά” είχε τεράστια απήχηση και επιτυχία.
Επειδή όμως ήθελα να κάνω και κυρίως να μάθω περισσότερα πράγματα για το θέατρο, αποχώρησα από την προαναφερθείσα θεατρική ομάδα και ίδρυσα τη δική μου, τη Θεατρική Ομάδα Εφήβων και Νέων Θεατρικές Πινελιές.
#echaritygr: Μίλησέ μου για τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Θεάτρου “Θεατρικές Πινελιές”.
Όπως σου προανέφερα, μετά τη λήξη του Γυμνασίου εγώ και ένας φίλος θελήσαμε να συνεχίσουμε ό,τι είχε ξεκινήσει εκείνη τη χρονιά εντός του σχολείου. Έτσι, το έτος 2012 ιδρύεται η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα εφήβων και νέων “Θεατρικές Πινελιές”. Η πρώτη μας παράσταση ήταν μια διασκευή του έργου “Κύριε μπαμπά” το οποίο είχαμε ήδη παίξει στη Γ΄ Γυμνασίου, έχοντας πλέον τον τίτλο “Oικογένεια για κλάματα”. Οφείλω να ομολογήσω πως τότε, ξεκινήσαμε τελείως αυθόρμητα, μη έχοντας στο μυαλό μας τον σύλλογο ως κάτι πιο σοβαρό. Οδηγοί μας ήταν η αγάπη και ο σεβασμός προς την τέχνη του θεάτρου. Με την πάροδο των ετών όμως, καθώς και με τη δική μου γνωστική εξέλιξη στη σκηνοθεσία και στη σεναριογραφία, ο σύλλογος εξελίχθηκε πολύ.
Με βάση τα παραπάνω, αρχίσαμε να βλέπουμε την ύπαρξη του συλλόγου ως κάτι σοβαρότερο, πιο επαγγελματικό. Έτσι, ιδρύθηκε επισήμως το Καλλιτεχνικό Σωματείο Θεάτρου Νομού Πέλλας, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα λίγα Καλλιτεχνικά Σωματεία εντός Ελλάδος. Νοικιάσαμε τον δικό μας χώρο, οργανωθήκαμε περισσότερο και επεκτείναμε τις βλέψεις μας. Στο σωματείο μας θεραπεύονται σχεδόν όλες οι μορφές τέχνης, απευθυνόμενες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Σε ό,τι αφορά το θέατρο, υπάρχει το παιδικό τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει δύο μικρότερα τμήματα, ένα για παιδιά ηλικίας 7-9 ετών και ένα για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Ακόμα, υπάρχει το εφηβικό τμήμα, που απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 13-17 ετών και το τμήμα ενηλίκων, το οποίο αφορά σε άτομα 18 ετών και άνω. Το τμήμα ενηλίκων χωρίζεται και αυτό σε δύο μικρότερα τμήματα, στο τμήμα εκμάθησης, που στοχεύει στην εκμάθηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων αναφορικά με το θέατρο και στο τμήμα παραστάσεων, που λειτουργεί αποκλειστικά κατά τους θερινούς μήνες, με σκοπό την εκπροσώπηση του συλλόγου σε διάφορους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ή και την περιοδεία κάποιας παράστασης.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες τέχνες, υλοποιούνται τμήματα δημιουργίας κοσμημάτων και κατασκευών, καθώς και τμήματα ζωγραφικής. Ακόμα, πραγματοποιούνται συχνά και σεμινάρια/ημερίδες τόσο για γενικότερα θεατρικά θέματα, όπως η χρήση ζαχαρόπαστας και επαγγελματικού make up εντός μιας παράστασης, όσο και για ειδικότερα, όπως η κριτική θεάτρου και κινηματογράφου, η διαχείριση των social media και η συγγραφή του βιογραφικού σημειώματος ενός/μιας ηθοποιού για μια παράσταση/ακρόαση. Απώτερος στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε την τέχνη του θεάτρου (και όχι μόνο) πολυπρισματικά.
#echaritygr: Απ’ ότι είδα στη σελίδα σας, ανεβάζετε τρεις παραστάσεις τον χρόνο. Πώς προέκυψε αυτό ως ιδέα; Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
Θεωρώ πως η σύσταση και ο ρόλος ενός καλλιτεχνικού σωματείου, είναι να παράγει έργο εντός της κοινωνίας στην οποία υπάρχει. Στην προκείμενη περίπτωση, το έργο είναι η θεατρική παράσταση. Συμπεριλαμβάνοντας όλα τα τμήματα του καλλιτεχνικού σωματείου, οι παραστάσεις που ανεβαίνουν κάθε χρόνο είναι συνολικά έξι. Οι τρεις από αυτές είναι επαγγελματικού επιπέδου και οι άλλες τρεις είναι το ετήσιο αποτέλεσμα του κάθε τμήματος.
#echaritygr: Χρηματοδότηση συλλόγου: Πώς και από ποι@ γίνεται;
Ομολογουμένως, τα πρώτα χρόνια του συλλόγου ήταν αρκετά δύσκολα, αφού ο κόσμος δεν μας γνώριζε ακόμα. Παρόλα αυτά, τα καταστήματα των Γιαννιτσών μας στήριξαν πολύ, πράγμα που φάνηκε από το μεγάλο χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε για την πρώτη μας παράσταση.
Προφανώς και γίνεται διαφήμιση των καταστημάτων. Ταυτόχρονα όμως, μεγαλώνουν και οι ανάγκες του σωματείου αναφορικά με το παραγόμενο θεατρικό αποτέλεσμα (κοστούμια, σκηνικά, μακιγιάζ). Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πλέον υπάρχει χρηματική είσοδος στις παραστάσεις μας, καθώς οι χορηγοί δεν μπορούν να καλύψουν τόσο μεγάλο κόστος. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό πως παρά την οικονομική κρίση, τα καταστήματα των Γιαννιτσών εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειές μας με την ίδια αγάπη.
#echaritygr: Φιλανθρωπικές δράσεις/δωρεές.
Σε ό,τι αφορά τις φιλανθρωπικές δράσεις και τις δωρεές μας, αυτές πραγματοποιούνται κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Εκκινώντας από το 2012, έτος ίδρυσης του συλλόγου μας, καθιερώσαμε την είσοδο στις παραστάσεις μας με αντίτιμο τρόφιμα, τα οποία και δόθηκαν στο Γεύμα Αγάπης Γιαννιτσών. Η συγκεκριμένη δράση ολοκληρώθηκε το 2016, έτος αλλαγής της νομικής μας υπόστασης.
Την επόμενη χρονιά, πραγματοποιήσαμε χρηματική δωρεά στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών, με σκοπό τη στήριξη της επίσκεψης εκπροσώπων του ναού στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν η δωρεά μας στο Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών (2018) και η δωρεά μας στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Γιαννιτσών, με σκοπό την αγορά μιας πολυθρόνας χημειοθεραπείας (2019).
Επιπρόσθετα, εντός του 2019 πραγματοποιήθηκε συλλογή τροφίμων για την Μ.Κ.Ο. Αγκαλιά για τα παιδιά, καθώς και χρημάτων για τη θεραπεία του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ. Φέτος, έχουμε ως στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.
#echaritygr: Τι είναι αυτό για το οποίο νιώθεις περισσότερο υπερήφανος, αναφορικά με τον σύλλογο; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις μελλοντικά σε αυτόν;
Επειδή ο ΚΑ.ΣΥ.ΘΕ. είναι παιδί μου και δεν υπήρχε πριν ως ιδέα, είμαι καταρχάς περήφανος και μόνο που υπάρχει. Από εκεί και πέρα όμως, σίγουρα είμαι περήφανος για τα μέλη του. Αν δεν υπήρχαν τα μέλη, ο ΚΑ.ΣΥ.ΘΕ. θα ήταν απλώς ένα άπιαστο όνειρο.
Το μόνο που θα ήθελα να αλλάξω είναι η φιλανθρωπική μας δράση. Θα ήθελα πολύ να την αυξήσω. Ήδη δουλεύουμε πάνω σε αποκλειστικά φιλανθρωπικές παραστάσεις. Παράλληλα, για αυτόν ακριβώς το σκοπό, έχει συσταθεί μια ομάδα δράσεων του σωματείου με συντονίστρια την αντιπρόεδρο, Βιβή Παπαδοπούλου. Μέλη της είναι τόσο άτομα, όσο και φίλοι του σωματείου. Μεταξύ άλλων, συγκεντρώνονται τρόφιμα για άπορες οικογένειες εντός Γιαννιτσών και οργανώνονται διάφορες αμιγώς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Για παράδειγμα, φέτος θα βρισκόμαστε ως διοργανωτές στο Let’s Do It Greece αλλά και θα διοργανώσουμε, σε συνεργασία με τοπικούς/τοπικές καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες, μια εκδήλωση εικαστικής παρέμβασης στην πόλη των Γιαννιτσών, έχοντας ως βασικό εργαλείο την τέχνη της γλυπτικής.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης.
Μία σύντομη κριτική της παράστασης Γκόλφω Forever, την οποία παρακολούθησα πρόσφατα στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.
Γκόλφω Forever. Παρελθόν και Παρόν και Μέλλον. Η πλοκή απλή, μα και ιδιαίτερη ταυτόχρονα. Μοιάζει τόσο μακρινή αλλά δεν είναι. Το παρελθόν μας χτυπάει την πόρτα, υπενθυμίζοντάς μας το βουκολικό στοιχείο και το παρόν μας δίνει ένα G.P.S. με προορισμό την παγκοσμιοποίηση αλλά και το μέλλον. Η Γκόλφω ερωτεύεται τον Τάσο αλλά εκείνος την παρατάει για μια πλουσιότερη κοπέλα. Έρωτας, προδοσία, γέλιο, γλώσσα και χρόνος, όλα μαζί πλέκουν μια μοναδική σύνθεση, που δεν ξεχωρίζεις τελικά σε ποιο χρονικό σημείο αναφέρεται, καθώς ανανεώνεται συνεχώς. Χρώματα, μουσική και σκηνοθεσία τη συμπληρώνουν αρμονικά. Οι ερμηνείες απογειώνουν τους ρόλους και σε κάνουν να βιώνεις μοναδικά την κάθε στιγμή του έργου. Μία προσεγμένη μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια παράσταση, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παραγόμενο αποτέλεσμα ενός επαγγελματικού θιάσου.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Θεάτρου
“Θεατρικές Πινελιές”, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, καθώς και στη σελίδα του στο Facebook.
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023