#Story2tell | Cristina Cattaneo | Δίνει ονόματα στο τελευταίο ταξίδι μεταναστών στη Μεσόγειο
Τα μάτια της έχουν δει χιλιάδες σώματα μωρών, ανήλικων, εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων που προσπάθησαν να διασχίσουν τα παγωμένα και αφιλόξενα νερά της Μεσογείου. Για την ακρίβεια, έχει κλείσει τα μάτια σε χιλιάδες ανώνυμες σωρούς μεταναστών και προσφύγων.
Οι ιταλικές αρχές αναφέρουν πως έχει συμβάλει στην ταυτοποίηση περίπου 10.000 σωρών που “αναζήτησαν” πέρα από μια καλύτερη ζωή στις ευρωπαϊκές ακτές, κυρίως ένα όνομα με το οποίο να φύγουν από αυτή τη ζωή στο τελευταίο τους μεγάλο και οδυνηρό ταξίδι…
Η Ιταλίδα ιατροδικαστής, αναλαμβάνει γιγάντιο ανθρωπιστικό έργο να ταυτοποιήσει δεκάδες χιλιάδες σορούς από μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.
Η καταξιωμένη επιστήμονας Κριστίνα Καττάνεο αναφέρει χαρακτηριστικά “η ταυτοποίηση που θα διενεργήσω για τους νεκρούς μετανάστες, εκδίδοντας τα πιστοποιητικά θανάτου τους, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά σημαντική για τις οικογένειες των θυμάτων.”
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές Ακτοφυλακής της #frontex, 30.000 μετανάστες εκτιμάται ότι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο κατά τις προσπάθειές τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τις σορούς των ανθρώπων αυτών, περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Για χρόνια, η Ιταλίδα ιατροδικαστής προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση. Όμως, η ταυτοποίηση των σορών των μεταναστών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και πολλές φορές γίνεται πολύ επώδυνο όχι μόνο για τις αρχές και την Κριστίνα αλλά και για τους συγγενείς που μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και τα οικεία τους πρόσωπα λόγω συνθηκών (αποσύνθεση, ακρωτηριασμοί, ελλιπή στοιχεία).
Έτσι όπως επισημαίνει και η Ιατροδικαστής, “δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους μετανάστες και έτσι χρειάζεται να καταχωρηθούν τα μεταθανάτια δεδομένα (στοιχεία κατά την εξέταση της σορού) από τις νεκροψίες των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους σε μια ενιαία βάση δεδομένων που να ταιριάζουν με τα προθανάτια στοιχεία (φυσική περιγραφή του ατόμου) που πρέπει να συλλέγονται από συγγενείς που αναζητούν τους αγαπημένους τους.”
Στην όλη της προσπάθεια, η Καττάνεο στην αρχή αντιμετώπισε προβλήματα. Με λύπη της αναφέρει πως “Δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρατικά κονδύλια, ενώ αρκετές φορές ήρθα αντιμέτωπη με κριτικές ότι κανείς δεν ψάχνει για “ανώνυμες” σορούς μεταναστών.”
Ένοιωσε το “άγχος των συγγενών που ψάχνουν για τους νεκρούς τους και πώς έχουν το δικαίωμα να τους βρουν και να τους δοθούν τα πιστοποιητικά θανάτου”.
Την πρωτοβουλία την ξεκίνησε το 2012 για να προσφέρει στους συγγενείς την ίδια αξιοπρέπεια που δίνεται στα θύματα άλλων καταστροφών, όπως συντριβής αεροπλάνων.
Για την βραβευμένη με το Υψίστης τιμής βραβείο Adelaide το 2017 για την συνεισφορά της στην Ιατροδικαστική έρευνα Ιταλίδα ιατροδικαστή “η διάκριση έναντι των νεκρών μεταναστών” συνιστά ένα μεγίσττης σημασίας λάθος.
Πηγές: researchitaly.it | unimi.it | cnn.com | apf.org
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023