ΣΥΝενεργώ: Όταν το 65…είναι απλά ένας αριθμός!

Το νέο δωρεάν Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες

0

Σκέφτηκες ποτέ πως θα μπορούσε να υπάρχει μια έστω μικρή -μικρή ή και μεγαλύτερη- δυνατότητα να δώσεις την ευκαιρία στους παππούδες και τις γιαγιάδες σου ή ακόμα και τους γονείς σου, την χαρά της προσφοράς; Έχεις «ζηλέψει» τους ηλικιωμένους που στο εξωτερικό συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις κοινωνικής ωφέλειας, ενεργοποιούνται δημιουργικά και κοινωνικοποιούνται πέρα από την λογική του ΚΑΠΗ και των οίκων ευγηρείας; Νοιώθεις πως κάποιος ηλικιωμένος στην οικογένειά σου ή και κάποιος γνωστός σου έχει μια δεξιότητα που θα μπορούσε να βελτιώσει ή να μοιραστεί με κόσμο; Θέλεις να βοηθήσεις τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας να οργανώσουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα την καθημερινότητά τους, να έχουν ευκαιρίες για διοχέτευση της ενέργειας που διαθέτουν; Πιστεύεις κι εσύ πως πρέπει όλοι μας – είτε μικροί ή μεγαλύτεροι – να συμμετέχουμε σε δράσεις και προγράμματα όπου μπορούμε να προσφέρουμε και να αξιοποιήσουμε τις επαγγελματικές μας δεξιότητες, ή και να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας μέσα από ένα πλαίσιο δια βίου μάθησης;

Εάν ναι, έλα μαζί μας, να γνωρίσεις τις χιλιάδες δυνατότητες που παρέχονται δωρεάν σε ηλικιωμένους της χώρας μας μέσα από τις οργανωμένες δράσεις του Προγράμματος ΣΥΝενεργώ που φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μεγαλύτερη οργάνωση εθελοντών ethelon. Η Οικογένεια του #echaritygr συναντήσαμε τη συντονίστρια προγραμμάτων του ΣΥΝενεργώ, Ερικαίτη – Μαρία Φίντζου,  και μίλησε για όσα υπέροχα σχεδιάζει το Πρόγραμμα, για τις δυνατότητες συμπερίληψης των συνανθρώπων μας ηλικίας άνω των 65 καθώς και τις προοπτικές της δημιουργίας ενός μεγάλου και καλά εκπαιδευμένου δικτύου ενεργών πολιτών μέσα από τις δράσεις κοινωνικής συνένταξης των ηλικιωμένων και συνύπαρξής τους με νεότερης ηλικίας εθελοντές. Οι αιτήσεις έχουν ήδη ανοίξει και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν σύντομα μαθήματα και εθελοντικά προγράμματα τόσο μέσα στο καλοκαίρι όσο και από το Σεπτέμβριο. Μάθε περισσότερα παρακάτω, στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με την Ερικαίτη.

#echaritygr: Τι ακριβώς ειναι το ΣΥΝενεργώ; Πως δημιουργήθηκε η ανάγκη να υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στην Ελλάδα;

Ερικαίτη -Μαρία Φίντζου (ΣΥΝενεργώ): Το πρόγραμμα «ΣΥΝενεργώ: εκπαιδεύομαι, συμμετέχω, προσφέρω» είναι ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση των μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων. Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα μπορούν δωρεάν να συμμετέχουν σε μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, σε μαθήματα αγγλικών με σκοπό τη βασική επικοινωνία με αγγλόφωνους συμπολίτες μας, σε σεμινάρια υγείας και να συνδεθούν με άλλους οργανισμούς μέσω της εθελοντικής προσφοράς.

Το πρόγραμμα ΣΥΝενεργώ δημιουργήθηκε ώστε άνθρωποι που για χρόνια εργάζονταν και είχαν μια συγκεκριμένη ρουτίνα, μια γεμάτη δραστηριότητες καθημερινότητα και πολλές υποχρεώσεις και ξαφνικά βρέθηκαν σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα με τη συνταξιοδότησή τους ή άνθρωποι που μπορεί να μην εργάζονταν αλλά θέλουν να μάθουν και να δώσουν να μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και μία νέα αίσθηση σκοπού.

#echaritygr: Ποιους αφορά το πρόγραμμα και πως μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή;

ΣΥΝενεργώ: Το ΣΥΝενεργώ απευθύνεται ουσιαστικά σε άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65+, ωστόσο μπορούν να συμμετέχουν και άτομα που είναι σε μικρότερη ηλικία.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο 210 811 53 98 ή στο synenergo@ethelon.org και να δηλώσουν συμμετοχή στη φόρμα ethelon.typeform.com. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΣΥΝενεργώ: synenergo.gr

#echaritygr: Πιστεύετε ως ethelon πως μπορείτε να παρέχετε τα κίνητρα εκείνα που θα προσελκύσουν ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να γίνουν εθελοντές;

ΣΥΝενεργώ: Βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι εθελοντές, είναι η διάθεσή τους να προσφέρουν, στοιχείο που είναι στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Πάντα είχαμε ανθρώπους που προσέφεραν μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους, τη συμμετοχή σε Συλλόγους και στα κοινά. Αυτό είναι λοιπόν το εσωτερικό κίνητρο που ο καθένας έχει και μένει εμείς να το ανακαλύψουμε και να το αναδείξουμε.

Ξέρετε ο βασικός λόγος που κάποιοι άνθρωποι σταματούν να προσφέρουν, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν πολύ εύκολα να εντοπίσουν τις ανάγκες εκείνες που θα μπορούσαν οι ίδιοι να εξυπηρετήσουν εθελοντικά. Η καινοτομία του ΣΥΝενεργώ έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία και το δίκτυο της ethelon στην προσέγγιση και διαχείριση των εθελοντών και την προώθησή τους σε θέσεις όπου πραγματικά οι άνθρωποι θα νιώθουν ότι προσφέρουν και γίνονται χρήσιμοι για την κοινωνία. Η συνεργασία μας με πάνω από 230 ΜΚΟ και Φορείς μας έχει βοηθήσει να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το προφίλ των εθελοντών που θα μπορούσαν να συνδράμουν στις ανάγκες των οργανισμών. Έτσι οι ωφελούμενοί μας, θα πρέπει να είναι σίγουροι πως θα ενταχθούν σε έναν οργανισμό όπου θα μπορούν να προσφέρουν σύμφωνα με τις δικές τους προσωπικές δεξιότητες και ικανότητες και θα διαθέτουν δημιουργικά το χρόνο τους αντλώντας χαρά μέσα από την προσφορά.

#echaritygr: Σε τι προγράμματα θα απασχοληθούν οι ενδιαφερόμενοι αιτούντες και πως ακριβώς θα αποτελέσουν εθελοντικό δυναμικό; Θα εκπαιδευθούν και απο ποιους;

ΣΥΝενεργώ: Οι εθελοντές μας θα κινούνται προς το παρόν μεταξύ δύο πλαισίων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους, τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους αλλά και τις ανάγκες των οργανισμών. Υπάρχουν όμως δυνατότητες για όλους τους ανθρώπους που έχουν διάθεση να προσφέρουν!

Στον πρώτο άξονα του εθελοντισμού έχουμε τη σταθερή προσφορά σε έναν εθελοντικό οργανισμό. Αυτή η δυνατότητα προσφέρεται σε ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας που διαθέτουν ελεύθερο χρόνο και έχουν βασικά σταθερό πρόγραμμα, έχουν με λίγα λόγια μια ρουτίνα στην καθημερινότητά τους. Αυτά τα άτομα λοιπόν μας δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και εμείς αναλαμβάνουμε να τους προτείνουμε 3 ΜΚΟ όπου θα μπορούσαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Αφού επιλέξουν τον οργανισμό που τους ενδιαφέρει, τους φέρνουμε σε επαφή και αρχίζει να συμμετέχει ενεργά το άτομο στη δρατηριότητα που έχει επιλέξει και σύμφωνα με τις διαδικασίες εκπαίδευσης και συμμετοχής εθελοντών του οργανισμού.

Στον δεύτερο άξονά μας έχουμε δημιουργήσει την «Λεγεώνα των ΣΥΝενεργώ»! Πρόκειται στη ουσία για εθελοντές που δεν έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω των υποχρεώσεων που μπορεί να έχουν ακόμα –πχ να φροντίζουν τα εγγόνια τους ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο. Για αυτούς τους ανθρώπους παρέχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις δράσεις της ethelon και άλλων φορέων, μέσα από Κοινωνικές Δράσεις που θα διοργανώσουμε σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες και εφόσον οι συμμετέχοντες είναι διαθέσιμοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

#echaritygr: Αντίστοιχα προγράμματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και την Αυστραλία, παρακινουν τους ηλικιωμένους να κινητοποιηθούν και να προσφέρουν εθελοντικά σε διάφορες πολιτιστικές, οικολογικές και αλλου είδους δράσεις. Στην Ελλάδα των…ΚΑΠΗ που ακολουθούν μια συγκεκριμένη πεπατημένη και που το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων δυστυχώς φθινει, πως θα παρακινηθούν οι δικοί μας «ωριμοι εθελοντές»;

ΣΥΝενεργώ: Πιστεύουμε ότι και όλοι όσοι είναι μέλη σε ΚΑΠΗ δεν έχουν απαραίτητα χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε όλοι στη σημερινή εποχή δεν πρέπει αυτό να μας αφήνει στάσιμους και ανενεργούς. Ο εθελοντισμός και γενικότερα η προσφορά είναι στάση ζωής και κάτι που μας γεμίζει. Επίσης μέσα από τον εθελοντισμό αυξάνεται η ευτυχία και αυτοεκτίμηση γεγονός που δηλώνει ότι «ο εθελοντισμός κάνει καλό!»

Βέβαια έχετε δίκιο ότι η κουλτούρα του εθελοντισμού δεν είναι τόσο εδραιωμένη στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό και τα αίτια για αυτό είναι πολλά. Κυρίως όμως η αποχή, έχει να κάνει με την αίσθηση που μας έχουν δημιουργήσει, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι για να προσφέρεις πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη σου, άρα αν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου έτσι! Στην ethelon ο βασικός μας σκοπός είναι να προάγουμε την κουλτούρα του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία και να κινηθούμε όντως στα διεθνή πρότυπα. Στον εθελοντισμό όπως τον οραματιζόμαστε έχουν όλοι θέση και η κουλτούρα αυτή δημιουργείται από τα μικρά παιδιά του σχολείου που θα συμμετέχουν σε μια δενδροφύτευση, προχωρά στους φοιτητές που θα συμμετέχουν ως εθελοντές σε εκδηλώσεις, σε κοινωνικές δράσεις και θα γίνουν εθελοντές σε άλλους οργανισμούς, επεκτείνεται στους εργαζόμενους μιας εταιρίας που θα μαγειρέψουν για τους άστεγους και φτάνει έως τον συνταξιούχο που θα συμμετέχει στον καθαρισμό μιας παραλίας! Και είναι υπόθεση όλων μας!

Ένας από τους δύο πυλώνες που συνιστούν το ΣΥΝενεργώ είναι ο εθελοντισμός βάσει προσωπικών δεξιοτήτων.

Ασχολείσαι κι εσύ με: 

κηπουρική
κομμωτική
μαγειρική
κέντημα
βάψιμο
ζωγραφική
babysitting
δημιουργική απασχόληση
ανάγνωση παραμυθιών

 

#echaritygr: Ας πουμε οτι θα ηθελα να «ξεκουνησω» τον παππου και τη γιαγια μου. Ποια βηματα πρεπει να ακολουθησω ωστε να τους ενταξω στο προγραμμα Συνενεργω;

ΣΥΝενεργω: Να τον βοηθήσεις να κάνει την αίτησή του στο ΣΥΝενεργώ! Από εκεί και πέρα άσ’το πάνω μας!

Το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα υποστηρίζει ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συμβάλλουν στην κοινωνική βελτίωση δίνοντας έμφαση στην Τρίτη Ηλικία.

#echaritygr: Μιλήστε μας λίγο για το Ίδρυμα ΤΙΜΑ. Πως προέκυψε η συνεργασία με την ethelon;

ΣΥΝενεργώ: Με το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ συμμετείχαμε σε πολλές κοινές δράσεις κυρίως στην Αθήνα, αρκετό καιρό πριν αναπτύξουμε συνεργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος ΣΥΝενεργώ. Εδώ και 1,5 χρόνο περίπου έχει ξεκινήσει η δική μας προσπάθεια προσέγγισης των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μέσα από πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις που οργανώσαμε για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας. Προσπαθώντας να έρθουμε ακόμα πιο κοντά τους και να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους, διανείμαμε ένα ερωτηματολόγιο διερεύνησης αναγκών σε διάφορα ΚΑΠΗ και σημεία ενδιαφέροντος. Έχοντας πλέον καταγράψει και αξιολογήσει τις αναγκες των ηλικιωμένων καταθέσαμε την πρότασή μας στο ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και έτσι ξεκίνησε η άμεση συνεργασία μας.

#echaritygr: Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ηλικιωμένος εθελοντής του προγραμματος και πως είστε σε θέση να τον βοηθήσετε;

ΣΥΝενεργώ: Έχουμε προβλέψει ώστε τα προφίλ των εθελοντικών θέσεων να είναι διαμορφωμένα ανάλογα με τις δεξιότητες και τις δυνατότητες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και να καλύπτουν παράλληλα και τις ανάγκες των ΜΚΟ. Είμαστε πάντα στη διάθεση τόσο των εθελοντών όσο και των ΜΚΟ να δώσουμε τη βοήθειά μας σε οτιδήποτε προκύψει και να παρέχουμε την κατάλληλη υποστήριξη.

ΣΥΝενεργώ

εκπαιδεύομαι | συμμετέχω | προσφέρω

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author