Τάνια Ιωακειμίδου: Χρησιμοποιούσα πάντα το γράψιμο για να «ταξιδεύω»

Συνέντευξη με την Τάνια Ιωακειμίδου, Συγγραφέα "Η μαμά μου η καροτσάτη"

0

Το να συμφιλιώνεσαι με την συνθήκη αναπηρίας σου στην σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, είναι κάτι αξιοθαύμαστο και σπάνιο. Η επικοινωνία μας με την Τάνια Ιωακειμίδου, ξεκίνησε λόγω αυτού του θαυμασμού που της εκφράσαμε ολόψυχα ως Οικογένεια #echaritygr και επεκτάθηκε σε μια ανάγκη για να μάθουμε τι πιο βαθύ είναι αυτό που την ώθησε να γράψει για αυτή την αλήθεια της. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η μαμά μου η καροτσάτη» είναι ένα παιδικό παραμύθι για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά, που δίνει μια εικόνα διαφορετική για την αναπηρία. Σχεδόν ξορκίζει το δογματικά λεγόμενο «κακό», το «κουσούρι», την «ανημπόρια». Ειδικά σε μια εποχή που το Κίνημα της Αναπηρίας στην χώρα μας, δέχεται τόσα πυρά από κάθε πλευρά και οι πιθανότητες να αναπτυχθεί μια ισοτιμία της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης φαντάζει ένας ακατόρθωτος στόχος, μια τέτοια προσπάθεια να καταρριφθεί κάθε στεγανή αντίληψη για την «αδυναμία» των ανάπηρων συνανθρώπων μας, είναι επικροτέα και προωθητική. Η Τάνια έχει χαμόγελο που παρόμοιο αντλείς από τον ήλιο και μόνο. Και δεν το βάζει κάτω, δίνοντας το πρόσταγμα για όλο το Αναπηρικό Κίνημα, όποιας μορφής αναπηρία κι αν αντιμετωπίζει, να μάχεται και να διεκδικεί την ισονομία, την ισοτιμία και την ίση συμμετοχή σε μια κοινωνία που όλοι μας οραματιζόμαστε σε ένα πλαίσιο συμπερίληψης και συνύπαρξης αρμονικά και συνεργατικά.

Είναι ένα από τα πιο συγκινητικά βιβλία που έχουμε διαβάσει. Η αναπηρία προσεγγίζεται με σεβασμό από τη συγγραφέα ενώ προετοιμάζει τον συνάνθρωπό μας να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να συμφιλιωθεί με την αναπηρία αν κληθεί να την αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Η λέξη «διαφορετικό», απογυμνώνεται από την έννοια του άσχημου, του κακού, ενώ το βιβλίο αποτελεί μια εργαλειοθήκη σημαντική και ουσιαστική για τα παιδιά, υποδεικνύοντας τις μεθόδους με τις οποίες κερδίζεται ο σεβασμός προς την αναπηρία.

Διδακτικό, εναλλακτικό, αγαπησιάρικο και συγκινητικό μέσα από τα μάτια μιας μαμάς και ενός παιδιού που κατάλαβε πως τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή του. Πάντα θα βρίσκονται οι λύσεις για να καταφέρουμε αυτό που επιθυμούμε! Σίγουρα από τα βιβλία που αξίζει κάθε ενήλικος να κάνει δώρο σε ένα παιδί! Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και εύχομαι και το επόμενο βιβλίο της να μας συγκινήσει και να μιλήσει στις καρδιές μας όπως και αυτό!

Βασιλική Διαμαντή, Βιβλιομανία-Βιβλιολατρεία

#echaritygr: Ποια είναι η Τάνια Ιωακειμίδου και πως προέκυψε να συγγράψει το παιδικό παραμύθι «Η μαμά μου η καροτσάτη»;

Τάνια Ιωακειμίδου: Γεννήθηκα στον Πειραιά, και είμαι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Εργάστηκα επί σειρά ετών στον τραπεζικό χώρο καθώς και στο χώρο της διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Παράλληλα χρησιμοποιούσα πάντα το γράψιμο για να «ταξιδεύω». Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα κάποιο από τα γραπτά μου να διαβαστεί από το ευρύ κοινό. Έτσι κάπως προέκυψε «Η μαμά μου η καροτσάτη».

#echaritygr: Βιώνεις τη συνθήκη της αναπηρίας. Πως προέκυψε να ζεις σε αναπηρικό αμαξίδιο;

Τάνια Ιωακειμίδου: Απέκτησα την αναπηρία μου πριν από 7 χρόνια, μετά από μία πτώση που μου συνέβη σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού μου. Χτύπησα στην σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να αποκτήσω μόνιμο κινητικό πρόβλημα και να χρειάζομαι αναπηρικό αμαξίδιο για να κινούμαι.

 

#echaritygr: Διαφέρεις απο άλλες συγγραφείς παιδικών παραμυθιών γιατί δεν γράφεις για φανταστικούς κόσμους αλλά μέσα από προσωπικά βιώματα ορμώμενη. Πως αντιμετώπισες τον κίνδυνο ταύτισης σου με την ηρωίδα σου;

Τάνια Ιωακειμίδου: Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά πολλές φορές νομίζουν ότι η καροτσάτη μαμά είμαι εγώ η ίδια όμως αυτό είναι κάτι που δεν με ενοχλεί. Ούτως ή άλλως το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να μεταδώσει ένα μήνυμα και επικεντρώνομαι περισσότερο σ’αυτό.

#echaritygr: Ποια μαμά καροτσάτη είναι η ηρωίδα και τι πραγματεύεται το βιβλίο;

Τάνια Ιωακειμίδου: Δεν είναι συγκεκριμένο πρόσωπο η καροτσάτη μαμά. Η καροτσάτη μαμά συμβολίζει όλους τους γονείς με κινητική αναπηρία και αυτό είναι και το θέμα που πραγματεύεται. Τους φόβους, τις ανησυχίες και τελικά την προσαρμογή ενός γονιού στα νέα δεδομένα της ζωής του μετά την απόκτηση της αναπηρίας του, όλα αυτά μέσα από τα μάτια του μικρού Ιάσονα, του γιού της ηρωίδας.

 

#echaritygr: Πόσο εύκολο ήταν σε μια βιβλιογραφία όπως η ελληνική να φτάσει να εκδοθεί ένα τέτοιο βιβλίο που μιλάει για κάτι τόσο δύσκολο όσο η αναπηρία και ειδικά η κινητική για την οποία η ίδια η πολιτεία δεν έχει πάρει και τις πιο σύγχρονες πολιτικές αποφάσεις;

Τάνια Ιωακειμίδου: Δυστυχώς δεν ήταν καθόλου εύκολο. Έψαξα αρκετό καιρό μέχρι να βρώ εκδότη. Ίσως να φοβόντουσαν το θέμα, ποιος ξέρει; Όμως κάποια στιγμή βρέθηκαν οι Εκδόσεις Έναστρον που αγάπησαν το βιβλίο αυτό, το αγκάλιασαν και με στήριξαν σε κάθε μου βήμα. Τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό καθώς και τον εικονογράφο μου τον Γιώργο Πετρίδη που δέχτηκε πολύ ευχαρίστως να αναλάβει το βιβλίο και νομίζω ότι έκανε πολύ καλή δουλειά.

#echaritygr: Εδώ και μήνες, από τότε που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το βιβλίο σου, το έχεις παρουσιάσει προσωπικά με την φυσική σου παρουσία σε διάφορα σχολεία στην Αττική. Πως αντέδρασαν τα παιδιά, τι ηλικίες και ποιές ερωτήσεις σου έχουν κάνει περισσότερη εντύπωση;

Τάνια Ιωακειμίδου: Το βιβλίο μου αφορά ηλικίες περίπου 4 έως 7 ετών. Οι αντιδράσεις των παιδιών ποικίλουν ανάλογα και με την ηλικία τους. Τα πιο μικρά παιδιά με κοιτάζουν παραξενεμένα και απορημένα καθώς, είναι φανερό ότι δεν έχουν ξαναδεί από κοντά χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου. Τις προάλλες ένα αγοράκι με ρώτησε για ποιο λόγο φοράω παπούτσια εφόσων δεν περπατάω. Τα μεγαλύτερα, όταν διαβάζω το κομμάτι με την περιγραφή του αμαξιδίου της μαμάς, προσέχω ότι παρατηρούν το δικό μου για να δουν αν ταιριάζει στην περιγραφή ενώ οι ερωτήσεις τους είναι διαφορετικές και πιο ουσιαστικές όπως, «με ποιο τρόπο ντύνομαι, πως μπαίνω στο αυτοκίνητό μου ή πως κάνω κάποιες δουλειές στο σπίτι». Γενικά οι παρουσιάσεις μου στα σχολεία είναι κάτι που απολαμβάνω αφάνταστα. Η επαφή με τα παιδιά δίνει δημιουργικότητα και δύναμη για ζωή.

#echaritygr: Θα ακολουθήσει άλλη συγγραφή για κάποιο άλλο είδος αναπηρίας πιστεύεις μετά το παρόν βιβλίο; Έχεις κάποιο άλλο θέμα στα σκαριά και στα σχέδια σου;

Τάνια Ιωακειμίδου: Έχω ήδη γράψει ένα δεύτερο βιβλίο αλλά δεν έχει να κάνει με την αναπηρία αλλά με γενικότερες αξίες της ζωής. Το να γράψω για κάποια άλλη αναπηρία δεν είναι αυτή τη στιγμή στα σχέδια μου. Ίσως μια συνέχεια της καροτσάτης μαμάς γραφτεί αργότερα καθώς είναι κάτι που μου ζητάνε τα παιδιά αλλά και οι γονείς.

#echaritygr: Πιστεύεις πως θα μπορούσαμε σαν κοινωνία να εκπαιδευθούμε και να συμφιλιωθούμε με τις διάφορες μορφές αναπηριών που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας; Είναι το βιβλίο σε συνδυασμό με τη φυσική παρουσία πρεσβευτών μηνυμάτων όπως εσύ, μια καλή ευκαιρία για επαγρύπνηση;

Τάνια Ιωακειμίδου: Γενικά η ελληνική κοινωνία τα τελευταία μόλις χρόνια έχει αρχίσει να συμφιλιώνεται με την ετερότητα και να την γνωρίζει καλύτερα. Αυτό σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά και χρόνος, τόσο από τη μεριά της πολιτείας όσο και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Θέλω να πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό βάζει ένα λιθαράκι στην καλύτερη γνωριμία της νέας γενιάς με την αναπηρία γιατί αποτελεί αφορμή για συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό. Και συζήτηση σημαίνει και εξοικίωση. Γι’ αυτό και στόχος μου είναι να το παρουσιάσω σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μπορώ.

Βιογραφικό Τάνιας Ιωακειμίδου

Η Τάνια Ιωακειμίδου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών και εργάστηκε ως τραπεζική υπάλληλος και καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, το canoe-kayak και της αρέσει να διαβάζει παραμύθια στον οκτάχρονο γιο της. «Η μαμά μου η καροτσάτη» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Η μαμά του Ιάσονα, έπειτα από ένα ατύχημα, γυρνάει στο σπίτι αλλά είναι λίγο διαφορετική. Δεν περπατάει πια και χρησιμοποιεί το αναπηρικό της αμαξίδιο για να κινείται. Ο μικρός Ιάσονας αγωνιά: «Τώρα άραγε τι θα γίνει»; σκέφτεται, «Θα μπορώ να κάνω με τη μαμά μου ό,τι έκανα και πριν ή όλα θα αλλάξουν;»
Ας ανακαλύψουμε μαζί τη συνέχεια της ιστορίας…

Ένα παιδικό βιβλίο για τη μητρότητα, την αναπηρία και την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

Η μαμά μου η καροτσάτη
ISBN: 9786185055615 | Κωδ. Προϊόντος: #1208643
800€
κατόπιν παραγγελίας

αναζήτηση & ενημέρωση διαθεσιμότητας εντός 5 εργάσιμων ημερών
The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author