#UN | 1η Μαρτίου | Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων | Όλοι ίσοι σε μια δίκαιη κοινωνία

 #UN | 1η Μαρτίου | Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων | Όλοι ίσοι σε μια δίκαιη κοινωνία

Η μέρα μας καλεί να κάνουμε λίγο θόρυβο. Όχι γιατί δεν ακουγόμαστε. Κάθε άλλο. Απλώς είναι τόση η βουή κυρίως των συνανθρώπων μας που δεν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχουμε, ότι αναπνέουμε ανάμεσα και δίπλα τους, ότι ονειρευόμαστε όταν κι εκείνοι ονειρεύονται, ότι πορευόμαστε στους ίδιους δρόμους και τις ίδιες λεωφόρους. Ότι υπάρχουμε ανάμεσα και γύρω τους…

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα Επίσημα Κοινωνικά Κλιμάκια, ορίσαμε την 1η Μαρτίου για πρώτη φορά το 2014, ως η Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων. Στην ΕΕ το 1997, τοποθετήσαμε την χρονιά ως ορόσημο και κομβική χρονιά για την άμεση καταπολέμηση των διακρίσεων. Εισαγάγαμε ένα νέο άρθρο, το άρθρο 13, στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΣΕΚ) (το σημερινό άρθρο 19 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ). Με αυτό το άρθρο, εξουσιοδοτήσαμε το Συμβούλιο να αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση των διακρίσεων για πολλούς νέους λόγους, γιατί αφουγκραζόμασταν τις δεκαετίες που ακολούθησαν, με την άνοδο ακροδεξιών και ολοκληρωτικών – φασιστικών μορφωμάτων στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια και στο παγκόσμιο στερέωμα. 

Διακρίσεις ανθρώπου προς άνθρωπο, πάνω στο φύλο, το έθνος, την καταγωγή, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα άμεσα και αναφαίρετα πολιτικοκοινωνικά πλαίσια της αυτοδιάθεσης του κάθε ανθρώπου, εμφανίζονται και ενδυναμώνονται διαρκώς, με γνώμονα και πηγή, την αμάθεια. Το 2003, το άρθρο 19 τροποποιήθηκε από τη Συνθήκη της Νίκαιας, ώστε να καταστεί δυνατή η θέσπιση μέτρων ενθάρρυνσης για τους πολίτες, τις κοινωνικές ομάδες και τους κατατρεγμένους κάθε τόπου.

Το άρθρο 19 έγινε το μεγαλύτερο Εργαλείο – μοχλός πίεσης για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και παράλληλα προάσπισης της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και επιβολής ποινών και συνεπειών σε εκείνους που ασκούν τακτικές και συμπεριφορές προσβλητικές και βλαπτικές για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.


Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Συνθήκη της Λισαβόνας έδωσε στο Κοινοβούλιο εξουσία έγκρισης για τη θέσπιση νομοθεσίας της καταπολέμησης των διακρίσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει πλέον ενεργό ρόλο στη συζήτηση για την προσθήκη του εν λόγω άρθρου και ζητά συχνά από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών οδηγιών. Έτσι εγκρίνει ψηφίσματα για να ενισχύσει την δράση της ΕΕ που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών και των προοπτικών για τις κοινοτικές μειονότητες. Μειώνει τη φτώχεια οχυρώνοντας την απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης. Αυξάνει τη συμμετοχική δημοκρατία με θεσμικά όργανα συμμετοχής στη διαμόρφωση, λήψη και εφαρμογή κοινών αποφάσεων. Ενδυναμώνει την ισότητα μέσα από πρακτικές και εφαρμογές σε όσα το δυνατόν περισσότερα κοινοτικά πλαίσια (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, εργασία, οικονομία, σύνταξη).

Ασκεί πιέσεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων ως μοχλό για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. Συνεκτιμά μέσα από τις πολιτικές επιλογές της, την διάσταση της ισότητας των φύλων στους προϋπολογισμούς και στη χάραξη πολιτικής, καθώς και τη διεξαγωγή εκτιμήσεων επιπτώσεων με γνώμονα το φύλο κατά τη διαμόρφωση κάθε νέας πολιτικής. Στα ψηφίσματά του εκφράζεται επίσης ανησυχία για τη διάσταση του φύλου στο φαινόμενο της φτώχειας και το χάσμα μεταξύ των φύλων στις συντάξεις.Το ψήφισμά του της 17ης Απριλίου 2018 επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών μέσω του ψηφιακού τομέα).

Στο ψήφισμά του της 19ης Ιανουαρίου 2017 σχετικά με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, το Κοινοβούλιο πρότεινε ορισμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης, όπως:

  • μια οδηγία πλαίσιο σχετικά με τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε όλες τις μορφές απασχόλησης,
  • τον συντονισμό και τη συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών κατώτατων μισθών σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
  • εθνικά συστήματα ελάχιστου εισοδήματος,
  • ένα σύστημα Εγγύησης για τα Παιδιά,
  • την υποχρεωτική ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
  • την επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης μέσω ισχυρότερων κοινωνικών στόχων.

Φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις

Με νομοθετική ατζέντα, απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στους περισσότερους τομείς της ζωής, (απασχόληση, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, κοινωνική προστασία, πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης). Σε περίπτωση άνισης μεταχείρισης υπάρχουν μηχανισμοί που διευκολύνουν την απόδοση δικαιοσύνης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες είναι διαθέσιμες σε όλους, ενώ παράλληλα η νομοθεσία της ΕΕ διευκολύνει την προσφυγή σας στα δικαστήρια.

Το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει αυστηρά την παρενόχληση λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, καθώς και την υποκίνηση σε διακρίσεις ή μίσος, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Χάρη στην ΕΕ, τα εγκλήματα σε βάρος ανθρώπων λόγω της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής τους τιμωρούνται δυνάμει του ποινικού δικαίου. Μετανάστες, Πρόσφυγες, Αιτούντες Ασύλου, προστατεύονται και εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα μέσα από μια εργαλειοθήκη ενίσχυσης της ορατότητάς τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, επιβάλλει τον σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς από πλευράς των Μεταναστών, Προσφύγων και Αιτούντων Ασύλου, για να υπάρχει μια σωστή εναρμόνιση των κοινωνικών αυτών ομάδων στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τέλος, η Κοινότητα χρηματοδοτεί προγράμματα που βοηθούν τις μειονότητες, συλλέγει επιτόπια δεδομένα και βοηθά τις χώρες να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές.


Άτομα με αναπηρία

70 και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας (μακροχρόνια σωματική ή ψυχική κατάσταση – κινητικά περιοριστική για τις αισθήσεις ή τις δραστηριότητές τους). Τα άτομα με αναπηρίες, παρ’ όλη την ανάπτυξη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν φραγμούς που τα αποτρέπουν από την συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα.

Η ΕΕ προωθεί την ένταξη και τη συμμετοχή για τα άτομα με αναπηρίες μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζει, τις δράσεις και τη νομοθεσία της. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία για την περίοδο 2010-2020 είναι καθοριστική. Επιδιώκει να δώσει πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες.Εξασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στο δημόσιο βίο. Καταπολεμά τη διάκριση λόγω αναπηρίας. Βελτιώνει την κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Προωθεί την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και τη δια βίου μάθηση για νέους με αναπηρία. Καταπολεμά τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μεταξύ των ατόμων με αναπηρία.

Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας, δεσμεύει την Ευρώπη να εφαρμόζει 20 αρχές για μια δίκαιη λειτουργία των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, όπως είναι το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να λαμβάνουν εισοδηματική στήριξη. Η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ένα φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Ηλεκτρονικά βιβλία και συσκευές έξυπνων τηλεφώνων. Τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών των επιβατών. Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας που κυκλοφορεί ήδη σε οκτώ χώρες, επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να ταξιδεύουν στην ΕΕ και να χαίρουν ευκολότερης πρόσβασης στον πολιτισμό, τις αθλητικές δραστηριότητες και την ψυχαγωγία – και να απολαμβάνουν μια σειρά από ευεργετήματα.


Γυναίκες 

Οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. Η ισότητα των φύλων είναι μία από τις βασικές της αξίες και η ισότιμη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων αποτελεί θέμα δικαιοσύνης, σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και χρηστής διακυβέρνησης. Η Κοινότητα καταπολεμά όλα τα στερεότυπα που περιορίζουν τις επιλογές απασχόλησης των ατόμων, τις διαφορές μεταξύ των φύλων για τις αποδοχές και τη λήψη αποφάσεων. Χρηματοδοτεί έργα που στηρίζουν τις γυναίκες οι οποίες εργάζονται ήδη ή επιθυμούν να εργαστούν σε… ανδροκρατούμενα κάστρα! Οι πολιτικές για την ισότητα, οι διαφανείς διαδικασίες επιλογής και η ευέλικτη εργασία, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που παρουσιάζονται κατά τη σταδιοδρομία τους.

Το δίκαιο της ΕΕ προστατεύει ήδη τις γυναίκες από τις διακρίσεις και την παρενόχληση στην εργασία, ενώ επίσης απαιτεί από ορισμένες μεγάλες εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την πολιτική τους για τη διαφορετικότητα. Η νέα νομοθεσία της ΕΕ θα απαιτήσει πλέον από ορισμένες εταιρείες να επιλέγουν τουλάχιστον το 40 % από κάθε φύλο στη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων, με διεύρυνση των ισχυόντων δικαιωμάτων άδειας και των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας. Η ΕΕ ήδη διέθεσε 5 εκατομμύρια ευρώ σε 23 προγράμματα για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Η «Ισότητα στη λήψη αποφάσεων» ήταν ένα από τα πέντε βασικά θέματα της στρατηγικής για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Πολίτες ΛΟΑΤΚΙ

Η ΕΕ απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΔΜ ατόμων (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί, μεσοφυλικοί, τρανς άτομα και άλλα κοινωνικά ενδιάμεσα και μη φύλα – άλλες κοινωνικές ταυτότητες αυτοπροσδιορισμού).

Η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στην εργασία και στην επαγγελματική κατάρτιση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, τις αναπηρίες, την ηλικία ή τον γενετήσιο προσανατολισμό, είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα συμπερίληψης. Ομοφυλόφιλοι σύζυγοι έχουν δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που δεν επιτρέπουν τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Στην προώθηση των δικαιωμάτων των πολιτών ΛΟΑΤΚΙ, περιλαμβάνονται επίσης κονδύλια άνω των 439 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος «Δικαιώματα, ισότητα και ιθαγένεια» της ΕΕ, το οποίο καταπολεμά τις διακρίσεις και συμβάλλει στην καταπολέμηση της ομοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας.

Η απαγόρευση των διακρίσεων και η προάσπιση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων περιλαμβάνονται επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πρόγραμμα Erasmus+ και στο Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο προάγει την ανοχή εκτός της ΕΕ. Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο δράσεων για την προώθηση της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Καμία Ανοχή στις Διακρίσεις | Ισότητα απέναντι στις σύγχρονες Προκλήσεις

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post