#ΟΗΕ | #ΠΟΥ | Αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και τις μαίες

 #ΟΗΕ | #ΠΟΥ | Αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και τις μαίες

Αφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες είναι φέτος η 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει κάλεσμα στήριξης στο έργο του νοσηλευτικού προσωπικού και των μαιών προκειμένου να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών.

Οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στον COVID-19 παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, και καθοδηγώντας τον διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών, αλλά και τη συλλογή δεδομένων για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Με απλά λόγια, χωρίς νοσηλευτές, δεν θα είχαμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα.

Το 2020 έχει ήδη οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Νοσηλευτών/τριών, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θα αναδείξει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του θα προβούν σε σειρά συστάσεων για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και της μαιευτικής.

Aυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη εθνικών και παγκόσμιων στόχων που σχετίζονται με την καθολική υγειονομική κάλυψη, την υγεία της μητέρας και του παιδιού, τις μολυσματικές και μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την ασφάλεια των ασθενών και την παροχή ολοκληρωμένης ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

«Ζητάμε την υποστήριξή σας στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δυναμικό στον κλάδο της υγείας και της μαιευτικής είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να διασφαλίσει με τη σειρά του ότι όλοι, παντού, λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται» αναφέρεται  στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


#Hellines | Hellas COVID-19 3D Printing Supplies | Τρισδιάστατες ασπίδες για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας


who whd yonm macros covid 4




Στατιστικά στοιχεία

– Παγκοσμίως, το 70% του υγειονομικού προσωπικού είναι γυναίκες, με τις νοσηλεύτριες και τις μαίες να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του.

– Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα των ανθρώπων παντού, ακόμη και σε περιόδους επιδημιών και σε ευάλωτα και συγκρουσιακά περιβάλλοντα.

– Η επίτευξη της υγείας για όλους εξαρτάται από τον επαρκή αριθμό καλά εκπαιδευμένων και μορφωμένων νοσηλευτών/τριών και μαιών, που αμοίβονται και αναγνωρίζονται ανάλογα με τις υπηρεσίες και την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχουν.

– Οι νοσηλευτές και οι μαίες έχουν με τους ασθενείς τους σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας κάποιου, μπορεί να βελτιωθεί η φροντίδα του αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα. Γνωρίζουν επίσης την κουλτούρα και τις πρακτικές της κοινότητάς τους, κάτι που τους καθιστά απαραίτητους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ή έκτακτης ανάγκης.

– Η επένδυση στις μαίες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της μητέρας και του νεογέννητου, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% της μητρικής θνησιμότητας, της θνησιγένειας και της νεογνικής θνησιμότητας.

 Ο COVID-19 αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουν όλοι οι νοσηλευτές/τριες πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση, αλλά και την απαιτούμενη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια φροντίδα και να μειωθεί ο ρυθμός μόλυνσης στις δομές υγείας.


#SoulDares | “θέλω να είμαι ελεύθερος και ευτυχισμένος”


 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στη “σκιά” της πανδημίας

22531433

Το γράφημα αποτυπώνει τις ανάγκες των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς και την πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτά. Κάντε κλικ στο γράφημα για να το δείτε σε μεγέθυνση.




ΠΟΥ: Ο κόσμος έχει έλλειψη 6 εκατομμυρίων νοσοκόμων

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) προειδοποιεί σήμερα ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσοκόμες και νοσοκόμους.

Σε έκθεσή τους για την επάρκεια της προσφοράς νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η διεθνής εκστρατεία Nursing Now και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσοκόμων (ΔΣΝ) τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών νοσοκόμων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό υγειονομικό προσωπικό.

«Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

«Σήμερα πολλές νοσοκόμες και πολλοί νοσοκόμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19», θυμίζει.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των επαγγελματιών νοσηλευτριών και νοσηλευτών σήμερα ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μεταξύ του 2014 και του 2018, αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων νοσοκόμων», με τις πιο κραυγαλέες ελλείψεις να εντοπίζονται στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι τρεις οργανώσεις προτρέπουν τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν τις πιο επείγουσες ανάγκες και να μετατρέψουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην πρόσληψη και στην πλαισίωση των υπηρεσιών υγείας με επαγγελματίες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές.

Ο επικεφαλής του ΔΣΝ Χάουαρντ Κάτον υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά μολύνσεων, ιατρικών λαθών και θνησιμότητας είναι «υψηλότερα όταν υπάρχουν υπερβολικά λίγες νοσοκόμες».




 

Η Μέρι Ουάτκινς, εκ των συγγραφέων της έκθεσης, εκφράζει ανησυχία διότι οι πλουσιότερες χώρες δεν εκπαιδεύουν επαρκή αριθμό νοσοκόμων, εξαρτώνται κατά συνέπεια από τη μετανάστευση επαγγελματιών και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις ελλείψεις στις χώρες καταγωγής τους.

«Το 80% των επαγγελματιών νοσοκόμων στον κόσμο σήμερα (…) εξυπηρετεί το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού», υπολογίζει.

Αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού, η Ουάτκινς απευθύνει έκκληση να εξετάζονται οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, καθώς κατά εκτιμήσεις τα ποσοστά μόλυνσης στις τάξεις τους φθάνουν το 9% στην Ιταλία και ως το 14% στην Ισπανία.

«Έχουμε πολύ υψηλή αναλογία εργαζομένων του υγειονομικού προσωπικού που δεν πάνε να εργαστούν, διότι φοβούνται πως θα μολυνθούν» χωρίς να έχουν τρόπο να το εξακριβώσουν, στηλίτευσε. Αδυνατούν να επιβεβαιώσουν αν είναι άρρωστοι, αν ανέρρωσαν, ή αν είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους, εξήγησε.

 

Πηγή: World Health Organization

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post