Ηνωμένα Έθνη | 14 Απριλίου | Μία παραμελημένη ασθένεια: Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Νόσου Chagas

 Ηνωμένα Έθνη | 14 Απριλίου | Μία παραμελημένη ασθένεια: Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Νόσου Chagas

Για πρώτη φορά, η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει τη 14η Απριλίου ως την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Νόσου του Chagas. Ένας από τους στόχους είναι να αυξηθεί η προβολή και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη νόσο Chagas και να συλλεγούν οι πόροι που απαιτούνται για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη αυτής της σπάνιας κι εγκαταλειμένης τροπικής νόσου.

Η ασθένεια Chagas, η οποία ονομάζεται επίσης Αμερικανική τρυπανοσωμίαση, χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή και ύπουλη ασθένεια», όχι μόνο λόγω της αργά αναπτυσσόμενης και συχνά ασυμπτωματικής κλινικής πορείας της, αλλά κυρίως επειδή επηρεάζει φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν δύναμη να ανταπεξέλθουν και να διεκδικήσουν την προβολή και προσοχή που τους αξίζει όσο σαφώς και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Εκτιμάται ότι 7 με 8 εκατομμύρια ανθρώπων, κυρίως στο ΜεξικόΚεντρική Αμερική και Νότια Αμερική πάσχουν από την ασθένεια Chagas. Καταλήγει σε περίπου 12.500 θανάτους ετησίως από το 2006. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν είναι φτωχοί και δεν συνειδητοποιούν ότι είναι μολυσμένοι. Οι μαζικές πληθυσμιακές μετακινήσεις έχουν αυξήσει τις περιοχές, όπου τα περιστατικά της ασθένειας Chagas disease εντοπίζονται και αυτές συμπεριλαμβάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περιοχές αυτές έχουν επίσης παρατηρήσει μια αύξηση στα χρόνια μέχρι το 2014. Η ασθένεια περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1909 από τον Carlos Chagas από τον οποίο πήρε το όνομά της. Επηρεάζει πάνω από 150 άλλα ζώα.

Η ασθένεια απαντάται ενδημικά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η νόσος Chagas είναι πλέον παρούσα και σε πολλές άλλες χωρές, καθιστώντας την πλεόν ένα εντεινόμενο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Ήταν το 1909 που ο πρώτος ασθενής, ένα κορίτσι από τη Βραζιλία, η Berenice Soares de Moura, διαγνώστηκε με αυτή την ασθένεια από τον Δρα Carlos Ribeiro Justiniano Chagas. Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάγκη για επαγρύπνηση της επιστημονικής κοινότητας για αυτή την παραμελημένη τροπική νόσο, η οποία συχνά διαγιγνώσκεται στα τελευταία της στάδια, είναι απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση των ποσοστών έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, πρόληψης αλλά και διακοπής της μετάδοσής της.

Dr Andréa Silvestre de Sousa works as a cardiologist and a public health researcher at the Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz) in Brazil. She specializes on the impact of Chagas disease on heart failure.

Υπάρχουν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις βάσει αποδεικτικών στοιχείων που δεν κοστίζουν πολλά χρήματα, συμπεριλαμβανομένου του screening (εξετάσεις αίματος από τα όργανα ενηλίκων, νεογέννητων και παιδιών), έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών, έγκαιρη αντιμετώπιση περιπτώσεων, έλεγχος φορέα, υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) καλεί τις χώρες να αναλάβουν δράση μαζί του και με τα Ηνωμένα Έθνη και να προσθέσουν τη φωνή τους στην παγκόσμια φωνή υπέρ του αγώνα ενάντια στη Νόσο Chagas καθώς και την ανάδειξη και αντιμετώπιση κι άλλων παραμελημένων τροπικών ασθενειών.


#Covid19 | Προσβάλει και το αίμα σύμφωνα με νεότερη έρευνα


Το ήξερες;

Η νόσος Chagas επικρατεί κυρίως στους φτωχούς πληθυσμούς της ηπειρωτικής Λατινικής Αμερικής και επηρεάζει 6-7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει εντοπιστεί όλο και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του δυτικού Ειρηνικού.

Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με φορέα μετάδοσης (τα παράσιτα του T. cruzi μεταδίδονται κυρίως μέσω επαφής με τα κόπρανα / τα ούρα των μολυσμένων σκουληκιών triatomine που απομοιζούν το αίμα. Αυτά τα έντομα, γίνονται οι φορείς που φέρουν μέσα τους τα παράσιτα, συνήθως ζουν σε κοιλότητες των τοίχων ή στις ρωγμές της στέγης, σε κατοικίες υπό κατασκευή και σε αγροτικές ή προαστιακές περιοχές. Κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και κινούνται τη νύχτα, τρεφόμενα με ανθρώπινο αίμα. Συνήθως δαγκώνουν μια εκτεθειμένη περιοχή του δέρματος, όπως το πρόσωπο, και αφοδεύουν μέσα στο δάγκωμα. Τα παράσιτα εισέρχονται στο σώμα όταν το άτομο που θα μολυνθεί έχει εμποτιστεί με τα κόπρανα ή τα ούρα του παρασίτου σε κάθε εκτεθειμένη κοιλότητα του δέρματος, τα μάτια, το στόμα ή σε οποιαδήποτε λύση συνεχείας του δέρματος – πληγή). Επίσης τα παράσιτα, μπορούν να μεταφερθούν μέσα από μολυσμένα τρόφιμα, κατά τη μετάγγιση αίματος ή προϊόντων αυτού, ή με οριζόντια μετάδοση από μια μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο της, ακόμη και μέσω μεταμόσχευσης οργάνων, επίσης συχνά και μέσα από εργαστηριακά ατυχήματα.


Βιετνάμ: Επιχειρηματίας δημιούργησε ΑΤΜ ρυζιού για τους φτωχούς (Video)


Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια Chagas μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές και γαστρικές παθήσεις και να αποβεί μοιραία.

 

Περισσότερες πληροφορίες σε διάφορες άλλες γλώσσες ΕΔΩ

 

Αποκλειστική μετάφραση στα Ελληνικά, για τα Ηνωμένα Έθνη, #echaritygr #respectzone 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post