Βάλια Μπαμπέτσα: Το βιβλίο οφείλει απέναντι στον πολιτισμό μας να παραμείνει στην έντυπη μορφή του

 Βάλια Μπαμπέτσα: Το βιβλίο οφείλει απέναντι στον πολιτισμό μας να παραμείνει στην έντυπη μορφή του

Νέα σε ηλικία αλλά όχι στον χώρο της συγγραφής και της ποίησης. Πριν λίγο καιρό εκδόθηκε, μάλιστα, το πρώτο της μυθιστόρημα. Κατάγεται από την Βέροια και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Από τα μαθητικά χρόνια ήταν ανήσυχο πνεύμα και έγραφε, έγραφε… και σταματημό δεν είχε. Δεν ξέρω αν θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις ονειροπόλα ή απλώς ρομαντική. Αν τη γνωρίσετε από κοντά, ίσως τίποτε από τα δύο. Περνάει μια άλλη εικόνα όπως δήλωσε παρακάτω και η ίδια. Όσοι όμως διαβάσετε κάποια από τις ποιητικές της συλλογές, θα μπείτε σε άλλα μονοπάτια μαζί της… Έτσι, την καλέσαμε να μας μιλήσει για το νέο της εγχείρημα, ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την απώλεια και τον επαναπροσδιορισμό μετά τον ολοκληρωτικό χαμό. Η Βάλια Μπαμπέτσα παρουσιάζει στην Οικογένεια του #echaritygr το «Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι»…

Μαρία Τότσκα: Βάλια σε καλωσορίζουμε στην Οικογένεια του #echaritygr. Είσαι μία νέα ηλικιακά συγγραφέας κι όμως έχουν ήδη εκδοθεί δύο ποιητικές σου συλλογές και πρόσφατα το πρώτο σου μυθιστόρημα, με τίτλο «Αν ακούς απόψε κράτα με από το χέρι». Ας ξεκινήσουμε απ’ το σήμερα λοιπόν. Μίλησέ μας για το νέο σου βιβλίο και την παρουσίαση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Βάλια Μπαμπέτσα: Η παρουσίαση ελπίζουμε ότι θα γίνει άμεσα. Δυστυχώς ήταν προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο αλλά ακυρώθηκε λόγω ανωτέρας βίας. Ωστόσο, θα επανορθώσουμε. Όσον αφορά τώρα το βιβλίο, πρόκειται για την ζωή δυο αδερφών, της Αρετής και της Λίνας, οι οποίες ζούνε μια ευτυχισμένη ζωή μέχρι που «έρχονται στο φως» γεγονότα από το παρελθόν της οικογένειας. Τότε αρχίζει η ζωή τους να παίρνει άλλη τροχιά και στην πορεία σημαδεύονται από ένα τραγικό γεγονός, την απώλεια του πατέρα. Από εκείνη την στιγμή ξεκινάει ο Γολγοθάς τους. Καλούνται να σταθούν στα πόδια τους και να αναγεννηθούν από τις στάχτες. Η Αρετή, ένα αερικό βρίσκει διέξοδο στα βιβλία της και καταφέρνει να γίνει μεγάλη συγγραφέας. Τότε μπαίνει στην ζωή της ένας άντρας που γίνεται «ζητιάνος της αγάπης της» και προσπαθεί να «ανοίξει ρωγμές» στην μοναχικότητά της. Η Λίνα από την άλλη, πιο ώριμη πια αναμετρά τα λάθη και τις πληγές που άνοιξε στον άνθρωπο που αγάπησε βαθιά, με την ελπίδα να βρει κάποια στιγμή το φως της αγάπης. Είναι ένα σπουδαίο ταξίδι αυτογνωσίας και για τις δυο.

Μαρία Τότσκα: Προσπάθησες να γράψεις κάτι διαφορετικό για το αναγνωστικό κοινό στο νέο σου εγχείρημα ή υπήρχε κάποια ιστορία που ήθελες εσκεμμένα να φέρεις στο φως;

Βάλια Μπαμπέτσα: Το βιβλίο μου έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και ξεκίνησε να γράφεται με έναν σκοπό. Να αναλύσω το βαθύ αίσθημα που αφήνει μέσα μας η απώλεια, να το επεξεργαστώ και να μάθω πρώτα απ’ όλα εγώ η ίδια πόσο σπουδαίο είναι να στέκεσαι στα πόδια σου παλεύοντας με το σκοτάδι. Έπειτα αυτό ήθελα να το επικοινωνήσω στον αναγνώστη δίνοντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Μαρία Τότσκα: Πιστεύεις ότι ο κόσμος σήμερα, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας και όλης αυτής της δύσκολης -ως προς την επιβίωση- καθημερινότητας, επιλέγει πιο εύκολα ένα μυθιστόρημα που θα του είναι πιο οικείο και ξεκούραστο παρά βιβλία άλλων κατηγοριών, όπως για παράδειγμα ιστορικά, αυτοβιογραφίες κι άλλα είδη;

Βάλια Μπαμπέτσα: Όχι θεωρώ ότι ο κάθε αναγνώστης επιλέγει βάση της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητάς του. Το βασικό ερώτημα δεν είναι τι είδος επιλέγει ο αναγνώστης εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην καθημερινότητά μας αλλά αν έχει την δυνατότητα-πολυτέλεια να αγοράσει ένα βιβλίο. 

Μαρία Τότσκα: Θα συμφωνήσω. Τώρα, τι είναι αυτό που σου δίνει ερεθίσματα και έμπνευση για την κάθε επόμενη ιδέα;

Βάλια Μπαμπέτσα: Δεν υπάρχει μυστικό! Δεν υπάρχει συνταγή. Κάθε τι που κινείται γύρω μου μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Η φύση, τα μέρη που ταξιδεύω, οι άνθρωποι που συναντώ, οι μελωδίες που ακούω είναι δυνατά ερεθίσματα για να με κάνουν να γράψω μια ιστορία.

Το παν είναι να έχεις πίστη στις ικανότητές σου, στο δημιούργημά σου και να κυνηγάς τα όνειρά σου με στόχο την νίκη

Μαρία Τότσκα: Όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό σου υπάρχουν πιθανότητες απόρριψης μιας συγγραφικής απόπειρας από έναν εκδοτικό οίκο. Σου έχει συμβεί; Αν όχι, εσύ που έχεις εκδώσει ήδη δουλειές σου, πως θα σου φαινόταν αυτό;

Βάλια Μπαμπέτσα: Η αλήθεια είναι ότι έχω σταθεί αρκετά τυχερή στο κομμάτι της έκδοσης. Δεν βίωσα την απόρριψη, ίσως γιατί έκανα σωστές επιλογές ή με οδήγησε το ένστικτο μου στο κατάλληλο μέρος. Ωστόσο, ακόμα κι αν είχαν απορρίψει τα βιβλία μου κάποιοι εκδοτικοί, δεν θα με πτοούσε ιδιαίτερα. Το παν είναι να έχεις πίστη στις ικανότητές σου, στο δημιούργημά σου και να κυνηγάς τα όνειρά σου με στόχο την νίκη. Οι κακοτοπιές δεν είναι τίποτα άλλο παρά εμπειρίες που μας δίνουν μαθήματα και μας κάνουνε πιο δυνατούς στη ζωή.

Μαρία Τότσκα: Τα e-books είναι ένα καινούργιο εργαλείο στον κόσμο της ανάγνωσης. Ίσως όχι τόσο αναπτυγμένο ακόμη στην χώρα μας αλλά με δυναμική για ένα πιο σύγχρονο  αναγνωστικό αύριο. Ποια η γνώμη σου για αυτά;

Βάλια Μπαμπέτσα: Συμφωνώ μαζί σου αλλά παραμένω ρομαντική απέναντι στην μυρωδιά του φύλλου του χαρτιού. Οι λέξεις χωρίς το χαρτί να αποτυπώνονται θα ήταν μισές… Σαν τα μισοφέγγαρα που χάνουν το άλλο τους μισό. Το βιβλίο οφείλει απέναντι στον πολιτισμό μας να παραμείνει στην έντυπη μορφή του.

Μαρία Τότσκα: Μίλησέ μας λίγο και για τη Βάλια, πέραν της συγγραφής… Πως πιστεύεις θα σε χαρακτήριζαν οι φίλοι σου αν μπορούσαμε να τους ρωτήσουμε για σένα; Ως άνθρωπο κι όχι ως συγγραφέα.

Βάλια Μπαμπέτσα: Είναι δύσκολο να το απαντήσω αυτό. Νομίζω ότι οι φίλοι μου με θεωρούν δυναμική και ταυτόχρονα κλειστή ως χαρακτήρα. Φυσικά στηρίζουν κάθε συγγραφική μου απόπειρα με πάθος και πίστη απέναντι μου. Με στηρίζουν όπως η οικογένειά μου κι αυτό είναι μια «μικρή περιουσία» για κάθε άνθρωπο.

Το βασικό ερώτημα δεν είναι τι είδος επιλέγει ο αναγνώστης εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην καθημερινότητά μας αλλά αν έχει την δυνατότητα-πολυτέλεια να αγοράσει ένα βιβλίο

Μαρία Τότσκα: Ποιο το πιο μεγάλο σου όνειρο και ποιος ο μεγαλύτερος εφιάλτης στη ζωή;

Βάλια Μπαμπέτσα: Παλαιότερα ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου ήταν η απώλεια. Έμοιαζε με θεριό έτοιμο να κατασπαράξει το μέσα μου. Τώρα που την έχω βιώσει με τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μου, μπορώ να σου πω ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος μαχητής και μπορεί να αντέξει πάρα πολλά. Κάτι που εξακολουθώ να φοβάμαι είναι η προδοσία. Δυστυχώς αυτή η συγκυρία με πληγώνει πολύ ως άνθρωπο και με απογοητεύει. Από την άλλη το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι όταν γεράσω να στρέψω το βλέμμα μου και να κοιτάξω τα βήματα της ζωής μου με περηφάνια και χωρίς ντροπή.

Μαρία Τότσκα: Σκέφτεσαι να συνεχίσεις με ένα καινούργιο μυθιστόρημα ή θέλεις να δοκιμάσεις κάτι άλλο συγγραφικά;

Βάλια Μπαμπέτσα: Υπάρχουν ήδη μερικά έτοιμα έργα, μυθιστορήματα. Προς το παρόν δεν σκέφτομαι να μεταπηδήσω σε άλλο είδος. Για το κοινό που δεν με ξέρει, ασχολούμαι και με την ποίηση άλλωστε.

Μάθε περισσότερα για τη Βάλια Μπαμπέτσα στο Facebook

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post