Ποιος είναι τελικά αυτός ο χρόνος;

 Ποιος είναι τελικά αυτός ο χρόνος;

 

της Κατερίνας Λέντη

“Γεννήθηκα σήμερα το ξημέρωμα έζησα την παιδική μου ηλικία το πρωί και γύρω στο μεσημέρι έμπαινα ήδη στην εφηβεία μου.

Και δεν είναι ότι τρόμαξα που ο χρόνος μου περνάει τόσο βιαστικά. Μόνο με ανησυχεί λίγο να σκέφτομαι ότι ίσως αύριο να μην προλάβω.”

Τι είναι ο χρόνος;

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706-1790) τότε στα χρόνια του έγραφε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, ο Αϊνστάιν (1879-1955) δήλωνε ότι ο χρόνος δεν υπάρχει και αποτελεί μια ανθρώπινη επινόηση που εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες. 

Αν αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς τι είναι ο χρόνος ποια θα είναι η απάντηση;

Κάνω την ερώτηση στον εαυτό μου και αγχώνομαι που δεν ξέρω! Δεν έχω απάντηση. Και;..ξανασκέφτομαι. Με νοιάζει τόσο να δώσω έναν ορισμό για τον χρόνο ή είναι καλύτερο να αναλογιστώ αν ο δικός μου χρόνος είναι αυτός που θέλω να έχω στη ζωή μου. Χρόνος εποικοδομητικός, με ανθρώπους που θέλω, με πράγματα που με κάνουν να νιώθω ζωντανός, με επιλογές που μου δίνουν αυτό που ζητάω. Σε ένα εικοσιτετράωρο της ημέρας  είναι πολλές οι φορές που  θα κοιτάξω το ρολόι μου ή το κινητό μου, και αν δεν φοράω ρολόι- γιατί κινητό μάλλον θα έχω- όλο και κάποιος περαστικός θα βρεθεί στον δρόμο μου για να του θέσω την καίρια ερώτηση ”Τι ώρα είναι;” Ακούγεται κάπως υπερβολικό τώρα. Στις στιγμές της καθημερινότητας μας όμως δεν φαντάζει τόσο. Ίσως γιατί δεν το αντιλαμβανόμαστε ή γιατί δεν το παρατηρούμε. Στην προσπάθεια μας να τα προλάβουμε όλα και να ήμαστε αποδοτικοί, καταλήγουμε προβληματισμένοι και θυμώνουμε με τον εαυτό μας ότι κάτι δεν κάναμε σωστά.  Ας βάλουμε σαν άσκηση στον εαυτό μας να μας παρατηρήσει. Μια παρατήρηση που θα αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε και κατανέμουμε τον χρόνο μας στην διάρκεια της ημέρας μας.  Η κατανομή του χρόνου είναι ίσως το πλέον πολύτιμο και μοναδικό εργαλείο που εφευρέθηκε για να υπάρξει κάποιος έλεγχος στον χρόνο. Αποτελεί μόνο μια διαγνωστική τεχνική η οποία χρησιμοποιείται οποτεδήποτε η αποτελεσματικότητα μας φαίνεται να διαφεύγει. Και είναι ευκολότερο από ότι φαίνεται. Ένα διάγραμμα είτε στο χαρτί είτε στο νου μας, πάντα προσαρμοσμένο στη δική μας καθημερινότητα, με διαχωρισμό των σημαντικών ή μη σημαντικών δραστηριοτήτων  θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τον ουσιαστικό χρόνο. Η τήρηση του διαγράμματος σε συχνότητα θα μας δώσει την γνώση και την ευκαιρία για βελτίωση. Για παράδειγμα, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο από ότι στην πραγματικότητα φανταζόμαστε, διαβάζοντας εμπορικά άρθρα ή σερφάροντας ανούσια στο διαδίκτυο, τη στιγμή που ο χρόνος που δίνουμε σε θέματα εξαιρετικής προτεραιότητας μπορεί να είναι πολύ μικρότερος.

2fdd85c8e55414791b40756c6bc0a524

Επίσης, εάν θέλουμε να διαχειριστούμε τον χρόνο μας καλύτερα, χωρίς να έχουμε το άγχος της αποτυχίας, χρειάζεται να θέσουμε προτεραιότητες και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: “Ποιοί ακριβώς είναι οι στόχοι μου;”. Προσωπικοί στόχοι ζωής, τα πράγματα εκείνα τα οποία θα θέλουμε να κοιτάμε πίσω, όταν θα έχουμε φτάσει στην ηλικία των ογδόντα. Πέρα από το γεγονός ότι  θα είναι καλύτερο να ήμαστε συγκεκριμένοι, οι στόχοι πρέπει να είναι επιτεύξιμοι και αυθεντικοί, με άλλα λόγια, πράγματα συγκεκριμένα τα οποία πραγματικά θέλουμε και ήμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε γι’ αυτά. Και για να λειτουργήσουν καλύτερα οι στόχοι μας, χρειάζεται να θέσουμε προτεραιότητες σε αυτούς. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί; Το βράδυ, πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας, κουρασμένοι και κατάκοποι από τις υποχρεώσεις της ημέρας ας θέσουμε άλλο ένα ερώτημα στον εαυτό μας.. “Τα πήγα καλά; Αυτό που έκανα σήμερα, με φέρνει κοντύτερα σε έναν από τους στόχους μου;” Αν η απάντηση είναι όχι, ας βρούμε έναν τρόπο είτε να εξαλείψουμε την δραστηριότητα αυτή είτε να την τοποθετήσουμε χαμηλότερα στις προτεραιότητές μας, ώστε να εκτελεστεί σε λιγότερο παραγωγικό χρόνο.

51be778c68c4612bda755a2e4a7fd9f9

Άλλη μια βασική αρχή που αφορά την καλή χρήση του χρόνου μας είναι αυτή της συγκέντρωσης. Πολλοί πέφτουμε στην παγίδα να  καταπιανόμαστε με πολλά πράγματα, ταυτόχρονα τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για εμάς. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ωστόσο μπορεί να μην είναι αυτό που επιθυμούμε. Πολλοί επιτυχημένοι συγγραφείς μαθαίνουν την σημασία της συγκέντρωσης. Για παράδειγμα, ο Γάλλος Georges Simenon απομονωνόταν εντελώς από τον έξω κόσμο, όταν έγραφε κάποιο βιβλίο. Ζούσε “σαν μοναχός” χωρίς τους εξωτερικούς παράγοντες του τηλεφώνου ή των επισκεπτών του, με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον στόχο του που ήταν η ολοκλήρωση του βιβλίου του. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν είσαι απόλυτα προσηλωμένος σε ένα πράγμα κάθε φορά, η  επιτυχία είναι σίγουρη. Φυσικά, το να κάνουμε κάποια πράγματα ταυτόχρονα, κάτω από ορισμένες συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό και εξίσου επιτυχημένο. Αλλά κάποιοι μπορεί να τραβήξουν στα άκρα αυτήν την ιδέα, προσπαθώντας να μεγεθύνουν την αξία κάθε λεπτού της ώρας και έχοντας μια λιγότερο θετική αποτίμηση του στόχου τους.

passing time_4b5a7ae1103e6_hires

Στόχοι, διαγράμματα, προτεραιότητες…Ξέρω ακούγεται αγχωτικό για κάποιους. Η χρήση τους όμως βοηθά στον σωστό προγραμματισμό της καθημερινότητας μας και στην τελική απόλαυση της. Έναν προγραμματισμό που θα λειτουργήσει ευεργετικά στην λειτουργία της δικής μας καθημερινότητας  και δεν θα μας αγχώσει η παρουσία του.  Με λίγα λόγια, μιλάμε για έναν προγραμματισμό και μια οριοθέτηση στόχων, στα δικά μας μέτρα και σταθμά, όσο και όπως επιθυμούμε.
wreck_this_journal__document_time_passing_by_heather24242-d6j9dkw

Πάνω από οτιδήποτε άλλο, η καλή διαχείριση του χρόνου μας περιλαμβάνει μια σαφή γνώση ότι το σήμερα είναι εκείνο με το οποίο χρειάζεται να συνεργαστούμε. Το παρελθόν έχει παρέλθει, το μέλλον είναι μια ιδέα δυνητικά. Όλα όσα έγιναν στον κόσμο μας είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης ότι το σήμερα είναι ο μοναδικός χρόνος πάνω στον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε και να γίνουμε δημιουργικοί. Και αν κάτι τέτοιο φαντάζει αυτονόητο, η πλειοψηφία των συνανθρώπων μας σπάνια αντιλαμβάνεται αυτήν την αυταπόδεικτη αλήθεια.  Ο Thomas Carlyle έγραφε ότι το σπουδαιότερο έργο μας δεν είναι να δούμε αμυδρά τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, αλλά να κάνουμε εκείνο το οποίο βρίσκεται στα χέρια μας άμεσα διαθέσιμο. Ο John Ruskin είχε την λέξη ΣΗΜΕΡΑ λαξευμένη σε ένα μικρό κομμάτι μάρμαρο, το οποίο ήταν τοποθετημένο πάνω στο γραφείο του σαν σταθερή υπενθύμιση να ολοκληρώσει κάθε έργο του στον χρόνο που όριζε αυτός.

και πριν σε αποχαιρετήσω, άκουσε και το αγαπημένο μου… 

 

Μπορεί να μην απάντησα στο ερώτημα τι είναι ο  χρόνος αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι μας ανήκει και μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε όπως ο καθένας επιθυμεί γιατί ο χρόνος μπορεί να πετάει αλλά από εμάς εξαρτάται αν θέλουμε να ήμαστε οι πιλότοι ή όχι.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post