Στην Ενότητα #ZWME (Ζω Με) του #echaritygr, έχουμε αναλάβει να σας συστήνουμε προσωπικότητες που έχουν συμφιλιωθεί με παθήσεις, ασθένειες και συνθήκεςπου για πολλούς από μας φαντάζουν δύσκολες ή δυσδιαχείριστες. Ωστόσο όμως – κι ευτυχώς – άνθρωποι της διπλανής πόρτας, μας αποδεικνύουν πως όχι μόνο συμφιλιώνονται αλλά πλέον ζουν με τις συνθήκες αυτές, ανακτούν δυνάμεις και το πιο σημαντικό, συνεχίζουν τη ζωή τους με τόλμη, αγάπη και αποδοχή της συνθήκης τους, αρνούμενοι να συγκαταλέγονται σε ξεχωριστές Κοινωνικές Ομάδες που περιθωριοποιούν τον έναν άνθρωπο από τον άλλο.
Έτσι, γνωρίσαμε και το Νικόλα. Έναν χαμογελαστό νέο που ζει, ονειρεύεται και οραματίζεται απαλλαγμένος από οποιαδήποτε έννοια ή υπόνοια αναπηρίας. Ο Νικόλαος Ξενάκης, μας συστήθηκε με απλότητα και με άνεση και κανένα ταμπού, μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες που μας παρακινούν όχι μόνο να τον θαυμάσουμε αλλά και να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύκολα “φοράμε” ταμπέλες στον κόσμο γύρω μας. Ο Νικόλας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μετέωρα της Θεσσαλονίκης, σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση και η επαγγελματική του δραστηριότητα τα τελευταία 11 έτη είναι στο νησί της Μυκόνου, ως ένας επιτυχημένος Μάνατζερ στο χώρο εστίασης. Διεγνώσθη με ΣΥΝΔΡΟΜΟ WOLF-PARKINSON-WHITE, έναν τύπο αρρυθμίας που οφείλεται στην εκ γενετής ύπαρξη ενός επιπλέον τμήματος (δεματίου) μυοκαρδιακού ιστού, που συνδέει τους κόλπους με τις κοιλίες (παραπληρωματικό δεμάτιο, δεμάτιο του Kent).
Πρόκειται για μία εκ γενετής ανατομική παραλλαγή με διάφορους εξωγενείς παράγοντες να επιτείνουν την εμφάνιση των αρρυθμιών (π.χ. φάρμακα, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αλκοόλ, καφεϊνη, συνυπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, εύκολη κόπωση κλπ.). Οι αρρυθμίες που παρατηρούνται στο σύνδρομο WPW είναι ποικίλες από την πιο αθώα μέχρι δυνητικά θανατηφόρα. Υπάρχει βαθμός κληρονομικής προδιάθεσης και συνιστάται ο ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος συγγενών 1ου βαθμού.
#echaritygr: Γνωρίζουμε ότι η διάγνωση της πάθησης αυτής είναι σπανία και δύσκολη. Πως διαγνωστικές εσύ; Ποια ήταν τα πρώτα συμπτώματα;
Νικόλαος Ξενάκης: Ήξερα ότι είχα ΣΥΝΔΡΟΜΟ WOLF-PARKINSON-WHITE, μετά από μια απλή επίσκεψη στον καρδιολόγο μου έκανε ένα απλό καρδιογράφημα και το βρήκε. Τα συμπτώματα άρχισαν με έκτακτες αρρυθμίες το προηγούμενο καλοκαίρι.
#echaritygr: Ποια ήταν η ψυχολογική σου κατάσταση την περιοχή που διαγνωστικές και πιο ήταν το υποστηρικτικό περιβάλλον; (Οικογένεια συγγενείς συντρόφους).
Νικόλαος Ξενάκης: Όταν μου ανακοίνωσε ο γιατρός μου ότι έπρεπε να γίνει ηλεκτροφυσιολογικη μελέτη ώστε να σταματήσουν οι αρρυθμίες, εργαζόμουν για σεζόν. Οι φίλοι μου, οι συνάδελφοι και φυσικά η οικογένεια μου ήταν δίπλα μου και το ένιωθα πολύ έντονα.
#echaritygr: Πόσο μεγάλη σημασία διαδραματίζει η αποδοχή της κατάστασης για την πορεία της ζωή σου;
Νικόλαος Ξενάκης: Το αποδέχτηκα αμέσως (δεν μπορούσα και αλλιώς) άλλωστε έχω μάθει στην ζωή ότι ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Γνωρίζουμε ότι η πρόληψη βοηθάει και σώζει ζωές. Ένα παράδειγμα είναι η δικιά μου περίπτωση. Αν δεν το προλάβαινα, σίγουρα θα με προλάβαινε αυτό και μάντεψε ποιος κερδίζει στο τέλος!
#echaritygr: Εργασία στα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση είναι εφικτή; Πως εργάζεσαι εσύ και ποιες καταστάσεις αποφεύγεις; (Εκνευρισμό, κούραση, εξάντληση)
Νικόλαος Ξενάκης: Φυσικά και είναι εφικτή. Η ζωή σου συνεχίζεται κανονικά και ακόμη καλύτερα τολμώ να πω διότι μπαίνεις σε μια διαδικασία να προσέχεις τη διατροφή, την άσκηση γενικότερα την καλή ζωή σου. Σίγουρα η κούραση δεν βοηθάει κανέναν. Όταν κουράζομαι περισσότερο υπάρχουν στιγμές που το μοτεράκι (έτσι το αποκαλώ), το καταλαβαίνω πιο έντονα.
#echaritygr: Θεωρείς ότι υπάρχουν κάποια μέσα ή τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με τη δική σου συνθήκη;
Νικόλαος Ξενάκης: Σίγουρα η άσκηση, η διατροφή αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται φτάνει να το αντιληφθείς και να το αποδεχθείς και όχι να το κάνεις κατά ανάγκη.
#echaritygr: Πως προέκυψε η γνωστοποίηση της πάθησης και πως σε ενημέρωσε το ιατρικό προσωπικό; Πως αντέδρασες στην ανακοίνωση;
Νικόλαος Ξενάκης: Όταν κάναμε την ηλεκτροφυσιολογική μελέτη -είναι μια επέμβαση που γίνεται ενώ είσαι ξύπνιος κάποια στιγμή αφού καυτηριάζεται αυτή η (μεμβράνη) παράθυρο Υ, την αποκαλούν οι γιατροί- έκανα ανακοπή. Ξύπνησα στην Εντατική χωρίς να καταλαβαίνω που βρίσκομαι. Ευτυχώς το προσωπικό της Κλινικής που είναι καταρτισμένο για τέτοιων περιπτώσεων ασθενείς αλλά και απέναντι μου επίσης, με καθησύχασαν και φώναξαν αμέσως τον γιατρό μου, ο οποίος μου ανακοίνωσε ότι υπήρχε μια επιπλοκή κατά την διάρκεια τις επέμβασης και ότι θα χρειαστεί η τοποθέτηση βηματοδότη. Στατιστικά ένας στο 1 εκατομμύριο φοράει βηματοδότη μετά από αυτή την επέμβαση. “Τυχερός”… Η απάντηση μου στον γιατρό μου ήταν, “κάνε ότι νομίζεις εσύ καλύτερο για έμενα”. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι είναι ο δικός μου Θεός και μου δίνει δεύτερη ευκαιρία στην ζωή, οπότε αφέθηκα στα χέρια του!
#echaritygr: Έχεις συναντήσει άλλους ανθρώπους με αντίστοιχη συνθήκη;
Νικόλαος Ξενάκης: Φυσικά και έχω συναντήσει. Ξέρουμε ότι οι ηλικιωμένοι φοράνε σε μεγαλύτερο ποσοστό βηματοδότες αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Είμαι 37 χρόνων φοράω και εγώ. Επίσης έχω συναντήσει και ένα παιδάκι ηλικίας 9 ετών!
The following two tabs change content below.
Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ.
Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.