#CreateYourMyth | Και τώρα, #Covid19 μένουμε μόνοι μας, να αντέξουμε τους εαυτούς μας.

 #CreateYourMyth | Και τώρα, #Covid19 μένουμε μόνοι μας, να αντέξουμε τους εαυτούς μας.

While the unrelenting media coverage may make it seem like coronavirus is omnipresent in our lives, we should try to keep things in perspective, says USC expert Sheila Teresa Murphy. (Illustration/iStock)

#menoumespiti, λοιπόν, και προσπαθούμε να μην κάνουμε μία δύσκολη κατάσταση δυσκολότερη. Η καραντίνα και ο φόβος της εξάπλωσης του ιού μας κρατάνε σπίτι, είτε μόνους, είτε με την οικογένειά μας. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Τι θα κάνω μόνος μου; Θα αντέξω τον εαυτό μου; Τόσες μέρες με τους γονείς (ή τα παιδιά) μου μέσα σε τέσσερις τοίχους; Αυτό πολύ εύκολα μπορεί να γεννήσει καινούργιους φόβος και πιο δύσκολες καταστάσεις.

Όσο περίεργο κι αν είναι αυτό, το να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας ή και την οικογένειά μας μπορεί να μας οδηγήσει σε σύγκρουση. Μέχρι τώρα μπορούσαμε πολύ εύκολα να μένουμε απασχολημένοι για να αποφύγουμε αυτή την… «αντιπαράθεση». Τώρα δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Το καλό της υπόθεσης: μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον εαυτό ή τους δικούς μας. Όχι απλά να ακούσουμε, αλλά να δώσουμε προσοχή. Τι μας ενοχλεί; Τι μας χαροποιεί; Τι φοβόμαστε αλλά και τι ελπίζουμε… Παρά την καραντίνα μπορούμε να ζητήσουμε ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας, αλλά και πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες του μέσω skype κι άλλων εφαρμογών. Από την άλλη, υπάρχει και η επιλογή της «βιβλιοθεραπείας»- κάποια βιβλία που μπορούν να δώσουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές μέχρι να μπορέσει να γίνει κάποια συνεδρία δια ζώσης.

Αυτό είναι το ένα ενδεχόμενο. Υπάρχει, όμως και το εξής, κάποιος να μην μπορέσει να σηκώσει την απομόνωση και τον εγκλεισμό, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει καταθλιπτικές σκέψεις και συμπεριφορές. Εκεί πρέπει να δράσουμε και να κρατήσουμε τον εαυτό μας δραστήριο, δημιουργικό και απασχολημένο- όταν τελειώσει όλο αυτό μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από επαγγελματία.



Το πρώτο που θέλω να αναρωτηθείς είναι αν μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την κατάσταση. Η απάντηση είναι όχι. Πρέπει να μείνουμε μέσα και με περιορισμένες εξόδους για το καλό το δικό μας, αλλά και το γενικότερο. Εφόσον δεν αλλάζει πρέπει να το αποδεχτούμε. Το να παλεύουμε κάτι που δεν αλλάζει θα μας οδηγήσει σίγουρα σε ήττα και θλίψη. Έτσι προσπαθούμε να αλλάξουμε όσα μπορούμε. Αντί να περάσουμε το χρόνο μας με ταβανοθεραπεία και αυτολύπηση («θα πεθάνω από βαρεμάρα», «όλα θα αλλάξουν, καταστραφήκαμε», «τι κάνω εδώ; Θα έπρεπε να δουλεύω, να κάνω κάτι», «τι να πω με τους γονείς μου; Δεν με καταλαβαίνουν» και άλλα πολλά) μπορούμε να τον περάσουμε δημιουργικά και ευχάριστα- όσο γίνεται.

Μην αφεθείς να βουλιάξεις! Η θλίψη, η στασιμότητα, η ανία μπορούν να μας επηρεάσουν πάρα πολύ, ιδίως όταν είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε απομακρυσμένοι και έγκλειστοι. Ναι, ακόμα και μέσα στο σπίτι έχει νόημα να μένεις δραστήριος και να πολεμάς για την ψυχική σου υγεία.  Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορεί να σε βοηθήσουν.

  • Αρχικά, αποστασιοποιούμαστε απ’ οτιδήποτε μας βαραίνει τη διάθεση- ειδήσεις, συγγενείς, φίλους διαδικτυακούς και μη που μας βομβαρδίζουνε με δυσάρεστα νέα, άγχος και φόβο. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε κάποια στιγμή της ημέρας μόνο από επίσημα και έγκυρα μέσα. Το να αναμασάμε συνέχεια τα ίδια δεν μας βοηθάει, ίσα ίσα μας κουράζει.

 

    • Βάζουμε όρια. Πρέπει να είμαστε εμείς εντάξει ψυχολογικά για να υποστηρίξουμε τους άλλους. Αν αδειάζουν τις «μπαταρίες» μας περισσότερο απ’ ότι τις γεμίζουν, καλό θα είναι να πάρουμε μία απόσταση από αυτά τα άτομα, τουλάχιστον μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.

 

    • Μένουμε δημιουργικοί. Πολλοί οργανισμοί προσφέρουν θεάματα και ασχολίες δωρεάν σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Παραστάσεις, συναυλίες, βιβλία και μουσεία. Βρες τι είναι αυτό που σου ταιριάζει και ασχολήσου με αυτό. Ανακάλυψε νέα πράγματα να κάνεις και νέες ιδέες. Παίξε παιχνίδια με τα παιδιά σου τα οποία θα τους μάθουν κάτι και θα είναι ευχάριστα. Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για θετικό σκοπό. Βρες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και μείνε μακριά από τα αρνητικά για λίγο.

 

    • Αν μένεις μόνος ασχολήσου με το σώμα σου. Από γυμναστική, με δωρεάν προγράμματα που υπάρχουν στο ίντερνετ μέχρι ένα σπιτικό σπα. Εδώ ο κόσμος καίγεται θα μου πεις… Ναι, έχεις δίκιο. Μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό; Εκτός αν είσαι λοιμωξιολόγος, μάλλον δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Οπότε επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να κάνεις, όπως είπαμε. Φρόντισε τον εαυτό σου όπως ήθελες τόσο καιρό, αλλά δεν είχες το χρόνο.

 

  • Μπορείς πάντα να ασχοληθείς και με το σπίτι σου. Εσύ και ολόκληρη η οικογένεια. Καθαρίστε, αλλάξτε θέση σε έπιπλα κάντε ξεσκαρτάρισμα και κάντε το διασκεδαστικά.

Επιθέσεις και coming out, η μάστιγα της νέας εποχής (Απαντά ο Κλέαρχος Σταματουλάκης)


Να θυμάσαι, όλο αυτό κάποια στιγμή θα περάσει (ναι, είμαι σίγουρος) και όλα σιγά σιγά θα στρώσουν. Μπορεί να μην είναι εύκολο αλλά θα τα καταφέρουμε. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια αν νιώσεις ότι όλο αυτό γίνεται πολύ για σένα. Και κάτι ακόμα και για μετά…Το ότι έληξε η καραντίνα, βγήκαμε έξω και αυτό «εξαφάνισε» τα συμπτώματα μας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Δεν επουλώθηκαν πληγές. Απλώς ένα χάνζαπλαστ μπάλωσε το τραύμα που χρειάζεται ράμματα. Κάποια στιγμή θα ξαναματώσει, οπότε καλό θα ήταν να το αντιμετωπίσουμε πριν συμβεί κάτι τέτοιο.

Ας δούμε το χρόνο που μένουμε μέσα, μία ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα μας. Να δούμε τι μας λείπει, τι χρειαζόμαστε, ποιες είναι οι προτεραιότητες μας, αλλά κυρίως να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
Γραφείο: Βενιζέλου 4, 54624, Θεσσαλονίκη

Σταθερό:+30 2313087725

Κινητό:+30 6947296882

e-mail: kstamatoulakis@gmail.com

 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post