#iSea | Βάπτισαν παράνομη ψαριά καρχαρία στα νερά της Λήμνου “γαλέο”! [ΕΡΕΥΝΑ]

 #iSea | Βάπτισαν παράνομη ψαριά καρχαρία στα νερά της Λήμνου “γαλέο”! [ΕΡΕΥΝΑ]

Η είδηση για έναν φερόμενο “γαλέο” – όπως βαπτίστηκε παράνομα το ψάρι – 4 μέτρων και 400 κιλών που αλιεύθηκε στα νερά της Λήμνου αλλά κατέληξε να πουληθεί σε ψαράδικο της Βέροιας, μας ανησύχησε και απευθυνθήκαμε στην Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων #iSea. Η Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με εμπειρία στην έρευνα και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και με αγάπη για την φύση. Άνθρωποι νέοι και εξειδικευμένοι επιστημονικά στη διαχείριση του περιβάλλοντος, στην προσεκτική και λεπτομερή καταγραφή της θαλάσσιας ζωής, έχουν χρόνια δεσμευθεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον βιώσιμο για όλους μας και να προστατεύσουν παράλληλα κάθε οργανισμό υπό εξαφάνιση, με επιστημονική καταγραφή της πλούσιας πανίδας της χώρας μας και της Μεσογείου.

Τι ισχυρίστηκαν τα δύο sites 

Tην Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, τα δημοσιεύματα σε limnosreport.gr και laosnews.gr, έκαναν λόγο για ένα ψάρι 400 κιλών που βαπτίστηκε “γαλέος” για να ξεφύγει από την αναγνώριση της παράνομης αλίευσης. Προφανώς δεν γνώριζαν αλλά ούτε έψαξαν παραπάνω για την πραγματική ταυτότητα του ψαριού. Ο ιδιοκτήτης του Ψαράδικου στην Βέροια, φιγούραρε περιχαρής ενώ τα σχόλια ήδη από το πρωί είχαν αρχίσει να εγείρουν ερωτήματα για την ταυτότητα του ψαριού.




Έρευνα #echaritygr | 2 παραβάσεις για τον βαπτισμένο “γαλέο”

Προσεγγίσαμε την Οργάνωση iSea για να μας ενημερώσει για την αληθινή ταυτότητα του ψαριού καθώς έχουν δημοσιεύσει πλέον μια ιστοσελίδα που περιλαμβάνει όλα τα καταγεγραμμένα είδη της ελληνικής θάλασσας, μεταξύ των οποίων σχεδόν το σύνολο των καρχαριοειδών, στα οποία τελικά ανήκει και το εικονιζόμενο ψάρι που όπως όλα δείχνουν παράνομα αλιεύθηκε από τα νερά της Λήμνου προς τέρψη των “ψαροφαγάδων” όπως καταλήγει το δημοσίευμα…

Όπως μας ενημέρωσε ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων Αλιείας, Ιωάννης Γιώβος,

«Το συγκεκριμένο είδος είναι ο Εξαβράγχιος καρχαρίας και όχι γαλέος όπως και πωλήθηκε. Το είδος αυτό προστατεύεται από την Εθνική νομοθεσία. Σχετικά με το περιστατικό παρατηρούνται 2 παραβάσεις, η πρώτη αφορά την παράνομη αλίευση προστατευόμενου είδους και η δεύτερη την πώληση με λανθασμένη σήμανση. Συνεπώς εδώ είναι πολλές οι υπηρεσίες που θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί.

Δυστυχώς φαινόμενα αλίευσης εξαβράγχιων καρχαριών είναι πολύ συχνά στη χώρα μας και κάνουμε συστηματικές προσπάθειες για να τα περιορίσουμε τόσο σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές όσο και με τους ίδιους τους αλιείς με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία και σταθερά ενημερώνουμε ώστε να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά. Μάλιστα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, πλέον βλέπουμε όλο και περισσότερους αλιείς να απελευθερώνουν καρχαρίες πίσω στην θάλασσα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία.

Όχι πρόστιμα αλλά ενημέρωση κι εκπαίδευση αλιέων και αρχών

Ο κύριος Γιώβος συνεχίζει, “Δεν πιστεύουμε πως η λύση είναι περισσότερα πρόστιμα, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ούτε η αυστηροποίηση του πλαισίου, καθώς ήδη περίπου τα μισά είδη καρχαριών που βρίσκονται στη χώρα μας προστατεύονται, συνεπώς το πλαίσιο είναι εκεί.

Αυτό που απαιτείται είναι η ενδυνάμωση των αλιέων και των αρχών στην αναγνώριση των ειδών και στο καθεστώς προστασίας κάθε είδους, η εκπαίδευση των αλιέων σε τεχνικές απελευθέρωσης, ειδικότερα των μεγαλύτερων ειδών, και τέλος η συνεργασία της αλιευτικής κοινότητας με τους επιστήμονες ώστε να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της παρεμπίπτουσας αλιείας καρχαριών που αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή για τους πληθυσμούς τους στη Μεσόγειο.”


Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα χονδριχθύων με τουλάχιστον 36 είδη καρχαριών, 30 είδη βατών και 1 είδος χίμαιρας να έχουν καταγραφεί έως σήμερα. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για όλα τα είδη καρχαριών που εντοπίζονται στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Οι χονδριχθύες των ελληνικών θαλασσών

Συμμαχία για Συμβίωση II

Σκεπτόμενοι όλα τα παραπάνω, η iSea,  σε συνεργασία με το MEDASSET Ελλάς και το Tμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών υλοποιούν το πρόγραμμα Συμμαχία για Συμβίωση II που χρηματοδοτείται από το μέτρο: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα «Καινοτόμες Δράσεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος: «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες  περιβαλλοντικές δράσεις 2020» του Πράσινου Ταμείου.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κύριος Γιώβος, “Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφτούμε 10 λιμάνια σε όλη τη χώρα με στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση των εμπλεκομένων στην αλιεία σε νομοθεσίες και τεχνικές απελευθέρωσης, για τη μείωση των επιπτώσεων της παρεμπίπτουσας αλίευσης στους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών και καρχαριών και των σαλαχιών στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους. Σύντομα θα έχουμε έτοιμο και έναν οδηγό αναγνώρισης καρχαριών και σαλαχιών καθώς και έναν οδηγό πολίτη με πληροφορίες για τις αρμόδιες υπηρεσίες και πως μπορεί ο κάθε πολίτης να συνεισφέρει στην προστασία αυτών των ειδών.”

Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις να σταματήσει η παράνομη Αλίευση

Η iSea μάλιστα όπως τονίσαμε παραπάνω, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας κάθε θαλάσσιου είδους που βρίσκεται υπό απειλή λόγω της αλιείας, με τίτλο “Συμμαχία για Συμβίωση”. Το πρόγραμμα «Αλιείς, θαλάσσιες χελώνες και καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση» συνεχίζεται και φέτος! Η «Συμμαχία» της iSea, μεγαλώνει με την επιστημονική συμβολή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών και εμπλουτίζεται με την παρακολούθηση μιας ακόμη ομάδας ευάλωτων ειδών, αυτής των σαλαχιών, που όπως και οι καρχαρίες ανήκει στην ταξινομική κατηγορία των ελασμοβράγχιων.

Εφαρμογή SEAlly©

Μάλιστα μέσα από ειδικές εφαρμογές μπορεί πλέον ο κάθε πολίτης να συμβάλλει με την καταγραφή πιθανών “θυμάτων” υπεραλίευσης ή ξεχασμένων διχτυών φαντασμάτων στις ελληνικές θάλασσες. Το πρόγραμμα που υποστηρίζει μια εφαρμογή για συσκευές Android και iPhone είναι δωρεάν και μπορείτε να κατεβάσετε επίσης στα κινητά σας για να συνδράμετε με το app “SEAlly©“. To app δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και συντονίζεται από το MEDASSET-Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών σε συνεργασία με την iSea.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις και σημαντικές πρωτοβουλίες της iSea εδώ.

Ενισχύστε το έργο και τις δράσεις. Προμηθευθείτε ξεχωριστά gadgets από το e-shop


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post