#KidsSaveLives | Ι-save Lives: Με ένα κλικ στο κινητό θα σώζονται ζωές

 #KidsSaveLives | Ι-save Lives: Με ένα κλικ στο κινητό θα σώζονται ζωές

Φαντάσου να βρεθείς μπροστά σε ένα δύσκολο περιστατικό. Σκέψου το άγχος και το φόβο σου, την αγωνία σου που μπορεί να μην γνωρίζεις πως να βοηθήσεις. Φαντάσου τώρα όλα αυτά να μπορείς να τα γλυτώσεις με το κινητό σου. Πως; Η ακούραστη ομάδα της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης #KidsSaveLives δίνει τη λύση…με το I save Lives.

Mέσω μιας ειδικής εφαρμογής, της «I save lives», η οργάνωση θα θέσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο σε δοκιμαστική εφαρμογή την δυνατότητα ο χρήστης ενός απλού κινητού με το πάτημα ενός κουμπιού, να ειδοποιεί το 166 και το 112. Πως; Σε μια ακτίνα δέκα χιλιομέτρων οι επαγγελματίες υγείας εκτός υπηρεσίας και οι πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, θα ενημερώνονται για περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη για να σπεύσουν να βοηθήσουν, ενώ θα εμφανίζεται στην οθόνη και το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο πλησιέστερος αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ “112” 

Γνωρίζετε το 112

Ο ευρωπαϊκός αριθμός #κλήσης #έκτακτης #ανάγκης 112 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμεση επικοινωνία με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ). Η υπηρεσία παρέχεται χωρίς χρέωση, όλο το 24ωρο, από οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης.





«Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής είναι ομαδικό άθλημα. Χρειαζόμαστε κι άλλους»

«Tα πρώτα 300 δευτερόλεπτα, δηλαδή πέντε λεπτά, είναι κρίσιμα» 

Η ισχύς εν τη ενώσει

Ο χρήστης του κινητού δεν θα είναι ποτέ ξανά μόνος του γιατί θα γνωρίζει πως η βοήθεια θα βρίσκεται καθ’ οδόν. «Η εφαρμογή αυτή, που θα προσφέρει αρκετές ακόμη υπηρεσίες και δυνατότητες και για την προ-εκπαίδευση όσων θέλουν να βοηθήσουν στο επείγον και για την αντιμετώπιση του επείγοντος, θα αλλάξει τον κόσμο της αναζωογόνησης στην Ελλάδα, θα αλλάξει πραγματικά τον τρόπο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναστάσης Στεφανάκης, διασώστης στο ΕΚΑΒ Κασσάνδρας και ιδρυτής του Ανθρωπιστικού Οργανισμού «Kids Save Lives». Ο οργανισμός εκπαιδεύει εδώ και χρόνια παιδιά για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Θα βοηθάει τόσο Έλληνες όσο και τουρίστες

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα εργαλείο που θα μπορούν να έχουν στα κινητά τους όλοι οι Έλληνες και οι ξένοι παραθεριστές ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η βοήθεια στην εικονική πραγματικότητα

Η τεχνολογία πάντα βρίσκεται στην πολιτική του Οργανισμού και έτσι ακόμη κι η καρδιακή αναζωογόνηση περνάει μέσα από συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Ο κ. Στεφανάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΔΕ) σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου, γνωστοποίησε ότι εδώ κι έναν χρόνο και πλέον, μικροί και μεγάλοι, σε εθνική εμβέλεια, εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες μέσα από συσκευές εικονικής πραγματικότητας.

«Είναι ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στην εκπαίδευση της αναζωογόνησης, έχει μεγάλη απήχηση στη νεολαία και όπου βρισκόμαστε μπορούμε να εκπαιδεύουμε δωρεάν μικρούς και μεγάλους σε αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα VR CPR υλοποιείται σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, των δραστηριοτήτων του Οργανισμού «Kids Save Lives» λειτουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή – χάρτης απινιδιωτών για όλη τη χώρα, στον οποίο έχουν καταγραφεί περίπου 500 απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήθηκε επίσης νέο κανάλι στο youtube για να διατηρηθεί η επικοινωνία με την νεολαία, και να έχουν μικροί και μεγάλοι πρόσβαση σε εκπαιδευτικά βίντεο.




Εκπαίδευση μικρών παιδιών 6 -10 ετών με την υποστήριξη της Ευρώπης

Έπειτα από αίτηση του «Kids Save Lives» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε το πρόγραμμα L.I.F.E. F.O.R.C.E. για την εκπαίδευση μικρών παιδιών 6 ως 10 ετών μέσα από το παιχνίδι. Το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Στεφανάκης, θα εφαρμοστεί σε 22 μήνες σε όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη όλα τα κράτη του κόσμου να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία να εκπαιδεύουν τα παιδιά μέσα στα σχολεία και ανέφερε ότι έχει παραδοθεί σχετική πρόταση στην υπουργό Παιδείας.

Σημείωσε ότι, αυτή τη στιγμή, «οι Έλληνες είναι οι τελευταίοι που θα δουν ένα θύμα καρδιακής ανακοπής κάτω στο έδαφος, σε ένα πεζοδρόμιο, σε μια πλατεία και θα πάνε κοντά να βοηθήσουν. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπης σε καρδιές που ξεκινάνε και πάλι να δουλεύουν».

«Ένας Έλληνας, ο μέσος Έλληνας, όταν δει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής κάτω στο δρόμο, έχει δεύτερες σκέψεις: “αν πάω να βοηθήσω μήπως μου κάνουν μήνυση;”, “μήπως δεν τα καταφέρω;”, “μήπως θα του κάνω κακό;”. Όμως, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτε. Τα παιδιά δεν έχουν τέτοιες δεύτερες σκέψεις και κάνουν αυτό ακριβώς για το οποίο εκπαιδεύτηκαν»

Στην Ευρώπη είδαν αύξηση στην έναρξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με τα προγράμματα. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Κάθε χώρα που έχει «τρέξει» το πρόγραμμα «Kids Save lives» -η Ελλάδα, η Δανία, η Γερμανία- έχει δει σημαντική αύξηση και στην έναρξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από τους πρώτους παρευρισκόμενους, που είναι μαθητές που μεγαλώσανε ή εκπαιδευτικοί.

Παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν ήδη σώσει 22 ανθρώπους

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία του Οργανισμού «Kids Save Lives» ξεκίνησε το 2010 και μέσω αυτής εκπαιδεύτηκε το 15% του πληθυσμού των μαθητών της χώρας. Συνολικά έχουν ήδη σωθεί 22 άνθρωποι από το 2016, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια μπήκαν 72 νέοι απινιδωτές σε ελληνικά σχολεία και άλλοι τόσοι σε κοινότητες από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που κατάλαβαν τη σημασία του μηχανήματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post